2016. február 1., hétfő

Február - farsangi mulatságok




A február igazán kedvező hónap azoknak, akik szeretnek elmerülni a farsangi mulatságokban. De természetesen azoknak sem kell elkeseredni, akik inkább leülnek egy faasztalhoz, fapadra, beszélgetnek, vagy éppen zenét hallgatnak egy-két szál frissen sült hurka, vagy kolbász kíséretében.



Csabai Farsang, február 4 - 10., Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ, http://csabagyongye.com/ , Asszonyfarsang, disznóvágások, házi pálinka verseny, farsangi alakoskodás, kölyöksziget és számtalan további program kerül megrendezésre. A Csabagyöngye Kulturális Központ hagyományos helyi kulturális értékekre építve, a farsangi ünnepkör tradicionális csabai szokásait és tevékenységeit középpontba állítva, időpontjában is hagyományosan "farsang farkán" szervezi népszerű eseménysorozatát.

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok, február 5-7., www.egyud.somogy.hu, Kaposvár sem maradhat ki a tavaszvárási mulatságokból. A városban a Dorottya Farsangi Napok már hagyományosan a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerülnek megrendezésre. 
A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi színes produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást.
A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

VIII. Országos Farsangi Fánk Fesztivál, február 6., Nagykanizsa, www.kodalymk.hu, A fesztivál alapvető célja a hagyományápolás, a magyar gasztronómia, turisztika, kultúra értékeinek szélesebb körben való megismertetése. A fesztiválon minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt, ezáltal a családoknak is komplex és értékteremtő kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A rendezvény sokszínűségével, kulturális és hagyományőrző programjaival hozzájárul a helyi közösség építéséhez.

Hagyományos Hajdúsági Disznótor, február 06, www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu , A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Ajaki Farsangi Disznótoros, február 6., http://www.ajakifesztival.hu/index.php/farsangi-disznotoros, A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül.

Busójárás, február 6-9., Mohács, www.mohacsibusojaras.hu, A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Mohai tikverőzés, február 09, www.moha.hu, A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).
A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.

Farsangfarka Kőszegen, február 9., www.koszeg.hu, Húshagyó Keddi farsangbúcsúztató rendezvény Kőszegen, melyen zenével, tánccal és esti mulatsággal búcsúztatják a farsangot. Jelmezes felvonulás, utcabál, farsangi díszítés, tűzijáték várja a Kőszegre érkező turistákat.

IX. Budapesti Mangalica Fesztivál, február 12-14., http://mangalicafesztival.hu, A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvényen az érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel: sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. Csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös-fecskehasú) 3-3 példány, és egy anyakoca malacokkal.
A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer... stb.) támogatását is, így a termelői piactéren velük is találkozhatunk.
A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak a kora délutántól késő estig tartó könnyűzenei programok alatt. Napközben autentikus népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók várják a látogatókat.

Óbányai tüzeskerék gurítás - Hutzelsonntag        , február 14., pecsvarad@tourinform.hu, A Tüzeskerék-gurítás egy látványos, ősi ünnep, termésjósló szokás, tavaszköszöntő, télűző, de ami a legfontosabb: ilyen helyszínen, ilyen gyönyörű és ritka élményben csak annak lehet része, aki Óbányára és résztvevő szemlélője lesz az eseménynek. Nevét - Hutzel - a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, mely az "aszalvány, aszalt gyümölcs" megfelelője, egyben a böjti étkek egyik meghatározója a településen. Termésjósló szokás, amit még a betelepített németek az óhazából hoztak. A rendezvény csúcspontja a tüzeskerék-gurítás, melyre vasárnap sötétedéskor kerül sor. A tüzeskereket a Nappal, mint a jó termés beérlelőjével azonosítják, ezért amerre gurul a kerék, arra lesz idén bőséges a termés.

Egerszalóki Boros-Toros, február 20., turizmus.egerszalok@gmail.com, www.egerszalok.hu, Megismerheti a hagyományos disznóvágás fortélyait, részt vehet a disznó feldolgozásában, a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésébe.

VII. Télbúcsúztató Faludisznótor, február 27. , Szigetújfalu - Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, Vasút utca 24., www.kisdunamente.hu/programok, A Petőfi Sándor Művelődési Házban és környékén versennyel egybekötött hagyományos disznóvágás és sváb látványkonyha. Egész napos gyermekfoglalkozások, sváb ínyencségek, pálinka, forralt bor, büfé, ugrálóvár, zenés mulatság, bál, jókedv, móka és kacagás. 16:30-tól disznótoros vacsora.
Kóstolás folyamatosan kóstolójegy ellenében, melyet a helyszínen lehet 300 Ft-os egységáron megvásárolni a kijelölt árusító helyen. Belépés díjtalan.

Hurkafesztivál, febr.27., Tard, Faluház, www.tard.hu, A vendégek finom ételeket, a házias ízeket, házi szalonnát, frissen sült házi hurkát, kolbászt, eredeti házi savanyúságokat, a forralt bort kóstolhatnak.


Tóth Tibor és Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: