2016. szeptember 25., vasárnap

Zeneszüret Fesztivál - Fókuszban a tánc




Ötödik alkalommal rendezik meg a Zeneszüret Fesztivált Pécsett! Szeptember 27. és október 2. között megrendezésre kerülő fesztivál idén a tánc átlényegítő, megszentelő ereje előtt tiszteleg. 


 
Szóljanak a fanfárok, dobogjon a mediterrán ritmus, éltessük a táncot szeptember 27. és október 2. között a Zeneszüret Fesztiválon! Looper koncert, zenelépcsők, spanyol tüzű táncprogramok, tér-zenék és a hazánkban koncertező Londoni Filharmonikus Zenekar hangversenye a pécsi őszi klasszikus zenei fesztiválon. Az ötödik alkalommal megrendezett zenei forgatag idén a tánc átlényegítő, megszentelő ereje előtt tiszteleg.

A komolyzenét és a társművészeteket előtérbe helyező programok a már jól ismert és szeretett impozáns terek mellett rendhagyó helyszíneken is - lépcsőkön, botanikus kertben, piacokon - közel hozzák a zenét a Pécsre látogatókhoz. A klasszikus muzsika kiváló komponistái és előadói mellett kísérőrendezvényeken ismerkedhetünk a klasszikus zene megkapó, mindannyiunknak szóló varázsával a zene és a tánc sokszínű prizmáján keresztül.

A hazánkban koncertező Londoni Filharmonikus Zenekar mellett fellép még többek között a Budapesti Vonósok, Fassang László és Rohmann Ditta, az InFusion Trio, a Flamenco Sopianae, Balog József. De megszólalnak a fanfárok, lesz looper koncert, zenelépcsők, spanyol tüzű táncprogramok, tér-zenék, táncfilm vetítések és ZENebutik.

Jelezve az ősz-ünnep közeledtét, szeptember 27-én, kedden 18.40-kor a Kodály Központ előtti téren megszólalnak a fanfárok megnyitva a Fesztivált és tisztelegve a társrendezvény X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előtt is. Az Egyetemi bérlet nyitókoncerten szeptember 27-én este nyolc órakor csendülnek fel a dallamok a Budapesti Vonósok tolmácsolásában, Piltz János koncertmester vezetésével. Szakítva a hangverseny tradíciókkal, a helyszín a PTE BTK-TTK Botanikus Kertje, mely választás egyúttal a Filharmónia Magyarország dinamizmusát is jelzi.

A megyeszékhelyre látogatóknak nem kevésbé különleges miliőjű színtér a Pécsi Bazilika. Varázshangszerét, a négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgonát szeptember 28-án 19.30 órától Fassang László Liszt-, Príma- és Gramofon-díjas művész szólaltatja meg. Az Angster-bérlet keretében rendezett koncerten feleségével, Rohmann Ditta csellóművésszel együtt lép fel. A program társrendezője a Pécsi Egyházmegye. A zene, tánc és irodalom hármas-egységének motívumait és kölcsönhatásait elemzi a Jelenkor folyóirat estje a Nappali bárban este hét órától. Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész és Szatmári Sándor zenekritikus beszélgetésének moderálója a főszerkesztő, Ágoston Zoltán lesz.

Ebben az évben a Filharmónia Magyarország a nemzetközi élet egyik legkiválóbb külföldi együttesét is megnyerte a magyar klasszikus zene ügyének. Meghívásukra érkezik Pécsre szeptember 29-én a Kodály Központ színpadán fellépő Londoni Filharmonikus Zenekar. Baráti Kristóf hegedűművész kíséretében és Vlagyimir Jurovszkij vezényletével a világ egyik legmerészebb komolyzenei együttese Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenyét és a borongós atlanti táj ihlette Hebridák-nyitányát, valamint Anton Bruckner nagyszabású alkotását, a 4. szimfóniát hírnevéhez méltó újító szellemben tolmácsolja a 19.30-kor kezdődő hangversenyen.

Akinek pedig másfajta muzsikára dobban a lába, este fél kilenctől az InFusion Trio ad koncertet a Nappali Bárban. Az ország egyetlen looper zenekara elektronikus hangszerpark segítségével saját szerzeményeket és feldolgozásokat ad elő.

S hogy a tánc továbbra se maradjon ki a kulturális szüretből, a zeneirodalom egyik legismertebb darabja, Ravel Bolerója kerül új megvilágításba a Kodály Központ szeptember 30-i előadásán. A Bolero-Maraton rendhagyó éjszakai programjában három táncegyüttes különböző átirata, három különböző műfajt játszó formáció előadásában kerül színpadra. A Budapest Táncszínház a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Kecskeméti City Balett a Zoord Zenekar közreműködésével, valamint a Miskolci Balett Bodoo & Peter Hyde-dal értelmezi újra a francia zeneszerző remekművét.

Lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botolhat mindenki, bármerre is jár a városban dél és este nyolc között, vagyis szeptember 30-án egy egész napra klasszikus muzsika tölti meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit a Tér-Zene keretében. Vonós és fúvós együttesek, kamarazenészek és nagyzenekarok a pécsi vasútállomáson, az autóbusz pályaudvaron, a PTE Ifjúság úti aulájában, a Nagypostán, az Árkádban és Pécs főbb terein muzsikálnak az arra járóknak, a munkából betérőknek és mindenkinek, akinek örömöt okoznak a melódiák és dallamok. Este héttől pedig a Széchenyi térre várja a nagyérdeműt az Tér-Zene összkoncertet megálmodó Filharmónia Magyarország egy igazi közösségi zene-élményre.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zene világnapja rangjára. Idén a pécsi Vásárcsarnok, a Búza téri termelői piac és az Uránvárosi kispiac terein felbukkanó számtalan zenei formáció már kakaskukorékolástól megtölti muzsikával a bevásárlókosarakat, és a hétvégi ebéd mellé zeneszót kínál fűszerként. Így folyhat reggel 8-tól 11 óráig az alkudozás és a piaci terefere klasszikus zenei dallamokra. Jóféle bor is dukál a szüreti hangulathoz: a Pezsgőház étterem pincéjében spanyol vacsoraest várja az ide látogatókat: egy tapas bár hangulatába csöppenhetünk október elsején 20 órától. A Flamenco Sopianae együttes előadásában a több évszázad lenyomatát hordozó andalúz táncstílus repít el bennünket a fülledt mediterrán éjszakák világába. A jeles nap estéjén pedig a Pécsi Bazilika előtt trombiták, kürtök és harsonák tisztelegnek az égi szférák előtt. Különböző helyekről, a Dóm téren és a környező épületek tornyaiból, erkélyeiről szólalnak meg a fanfárok 17.30-tól, szakrális helyszínen hirdetve a zene halhatatlanságát.

A Filharmónia Magyarország és a Pécsi Egyházmegye sokéves együttműködése kapcsán újabb egyedi helyszín válik a zene-terévé. A Püspöki Palota dísztermében október 1-én 18 órától Balog József zongoraművész generációjának egyik legtehetségesebb képviselőjeként, számos zenei díj, elismerés és versenygyőzelem után nem mindennapi programmal készül. A díszteremhez jól illeszkedik a műsoron szereplő J. P. Rameau G-dúr szvitje, vagy Chopin Négy keringője. A program társrendezője a Pécsi Egyházmegye.

S mivel nincs valamirevaló szüret édes finomság és gyerekzsivaj nélkül, október 2-án 16 órától a Palatinus Hotel Bartók Termében a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara Rózsa Bernadett vezetésével Az élet játékai című koncerten üdvözli a gyerekeket. Az évad első Desszert programján Dr. Lakner Tamás házigazda és moderátor kalauzol a Bartók Béla gyermekkarra komponált műveinek birodalmába. A helyenként humoros, néhol ismerős dallamok után jó hangulatú sütizés várja a kicsiket.

Zenelépcsők, táncfilmek és ZENebutik az állandó programok között
Az ötnapos fesztivál alatt négy állandó, köztük képzőművészeti, filmnyelvi, zeneművészeti és ismeretterjesztési program színesíti a zeneszüreti kínálatot. A táncoló női test formai játékának különféle vetületeit jeleníti meg Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című, szeptember 27-én nyíló kiállítása a Kodály Központban. A kiállítás Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című animációs filmjére koncentrál. A táncoló női test formai játéka, átalakulása a különféle vetítések és torzulások során való permutációk révén egy tisztán vizuális kísérletnek is tekinthető. A tárlat ingyenesen megtekinthető a Kodály Központ nyitva tartási rendje szerint.

A Zeneszüret Filmklub idei válogatásban a tánc valamely formáját, a táncos világ kemény és egyben varázslatos arcát bemutató filmeket láthatunk az Apolló Moziban szeptember 27-30. között, este hat órától. A nagy sikerű tánctematikájú filmekhez kapcsolódóan ráhangolódásként a Pécsi Balett művészei osztják meg gondolataikat. A Fekete Hattyú Oscar-díjas moziját Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, a Pécsi Balett alapító tagjának bevezetőjével vetítik szeptember 27-én, a fesztiváli nyitónapon. A Billy Elliot brit sikerfilm ráhangolódó beszélgetését Lovas Pál Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész vezeti szeptember 28-án. Másnap, szeptember 29-én Lars von Trier felkavaró mozijához, a Táncos a sötétében-hez Nagy Írisz Harangozó-díjas táncművész nyújt értelmezési lehetőséget. Nűbl Tamara táncművész szeptember 30-án ad bevezetést az egyik talán legkülönlegesebb filmhez mind közül, melyet idén bemutatunk a Filmklub során, de legyen ez titok, amíg a moziterem el nem sötétedik. Egyvalamit megígérhetünk, aki eljön az nem fog csalódni, aki pedig nem talán örökre bánni fogja.

A Pécsi Tudományegyetem és a Filharmónia Magyarország közös koncepciója, a Zenélő Egyetem (ZEN) négy esztendeje kapcsolja be az egyetemista korosztályt a magyar komolyzenei életbe. Az új tanév kurzusrendjének részeként ZENebutik címmel a beás muzsikáról, a kortárs tánczenéről, valamint a 80-as évek magyar underground-járól hallhatnak pódiumbeszélgetést a látogatók a Filter Kávézóban szeptember 27-29. között, délután öt órai kezdettel.

A „Zenelépcső" keretében szeptember 27-29. között 17 órától ismét olyan pécsi helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá: a Nagypostán, az Árkádban és a Tudásközpontban.

További izgalmas eseményekkel, hangversenyekkel készül a muzsikát mindenkihez közel hozni kívánó Filharmónia Magyarország a város különböző helyszínein, így szórva egy kis szüreti pezsgést az őszi hétköznapokba, ahol a programok forgatagában a közös nevező a zene és a tánc!

2016. szeptember 27. - október 2.
ZENESZÜRET
Fókuszban a tánc
Pécs

www.zeneszuret.hu
www.facebook.com/zeneszuretfesztival
 

Nincsenek megjegyzések: