2016. szeptember 9., péntek

Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vásár




Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. 2016. szeptember 24-25. között brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és
magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

A kiállítás és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers) szintén Budapesten tartandó 42. kongresszusa. Mindkét esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete.

A Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és 2010-ben csatlakozott az ILAB-hoz. Az egyesületnek 11 tagja van, de számos további antikvárium működik országszerte. Az ILAB tagság egy szigorú etikai kódex elfogadásával jár, ugyanakkor biztosítja a nemzetközi körforgásba való bekerülést.

Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban. Ezekre az egész világról érkeznek tagok, hogy szakmai kérdésekről beszéljenek, megvitassák a piac újdonságait és megismerhessék a mindenkori vendéglátók könyvkultúráját és ritkaságait. A kongresszus és vásár ideje alatt, 2016. szeptember 19-25. között a nemzetközi antikvárius szakma közel száz fővel képviselteti magát Budapesten.

A szakmai programokon az Országos Széchényi Könyvtár mellett ellátogatnak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárába, ahol megtekinthetik a mind magyar, mind pedig olasz vonatkozásban különlegességnek számító Dante-kódexet (1343-54) valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, ahol a Kaufmann- gyűjteménnyel ismerkedhetnek.

Budapest - a könyvnagyhatalom

Budapest mindig is könyvnagyhatalomnak számított Európában, a világ antikváriusai ennek ellenére most prezentálhatják itt először könyvritkaságaikat a nagyközönségnek.

A könyvszeretet hosszú hagyományra épül, már Mátyás király szenvedélyes könyvgyűjtő volt. Könyvtára, a Bibliotheca Corviniana kivívta korának nemzetközi elismerését. A
könyvtár fejlesztését, a megrendeléseket a király személyesen vitatta meg tudósaival. Egyes kötetekért hajlandó volt évekig tartó diplomáciai tárgyalásokat folytatni. Budán műhelyt alapított, ahol a király és az egyház számára könyveket másoltak és kötöttek.

Jelentős egyházi és tudományos könyvtárak is létesültek, mint például a Sárospataki Református Kollégium, a Pannonhalmi Főapátság vagy a Zirci Apátság könyvtárai.

A második világháború előtt a kiadók és könyvkereskedések jellemzően magánkézben voltak. Sok közülük kölcsönzési rendszert vezetett be, hogy azok is olvashassanak, akik nem engedhetik meg maguknak a könyvek megvásárlását.
A rendezvény mindkét nap (2016. szeptember 24-25.) délelőtt 10.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. Helyszíne a Pesti Vigadó épülete.

Brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könhttp://www.ilab2016.com/yvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható. A látogatóknak lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is.

Részletes és folyamatosan aktualizált információ a kongresszus weboldalán illetve a vásár és kiállítás Facebook-oldalán található.

Kiállító antikváriumok

Antiquariaat Brinkman, Amszterdam - Herman H. J. Lynge & Søn, Koppenhága - Antiquariat Turszynski, München - Matthaeus Truppe Bucchandlung & Antiquariat, Graz- Rotes Antiquariat & Galerie C. Bartsch, Berlin/Bécs - Libreria Antiquaria Alberto Govi, Modena - Antiquariat Dasa Pahor GbR., München - Sims Reed Ltd., London - Graham York Rare Books, Honiton,Devon - Harrison-Hiett Rare Books, Dorset - Antiquariat Bachmann & Rybicki UG, Drezda - Bibliophatos Srl, Milánó-Librairie Alain Brieux, Párizs - Benjamin Spademan, London - Kagerou Bunko, Tokió - Biblionne, Moszkva - Antiquariat Nikolaus Struck, Berlin - Librairie Walden, Orléans - Librairie Henri Vignes, Párizs - August Laube, Zürich - Antiquariat Donhofer, Bécs - Abaúj Antikvárium, Kistokaj - Borda Antikvárium, Zebegény - Központi Antikvárium, Budapest - Múzeum Antikvárium, Budapest - Kárpáti és Fia Antikvárium, Budapest - Atticus Antikvárium, Budapest - Földvári Antikvárium, Budapest - Dávidházy Antikvárium, Budapest - Studio Antikvárium, Budapest - Hungarian ArtistBook Association, Budapest - Collectorism Ltd., Budapest - Bibliofile / Tamás Ádám, Budapest

Nincsenek megjegyzések: