2016. szeptember 5., hétfő

Makk Károly rendező kapja idén a Jameson CineFest életműdíját





A MaNDA „Terror és forradalom 1949-1956" tematikus DVD-sorozata a CineFesten.



A magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja, Makk Károly kapja 2016-ban a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez olyan, mára már klasszikussá vált remekművek fűződnek, mint a Liliomfi (1954), a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), vagy az Egymásra nézve (1982).
Makk filmjeiben sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, a személyesen megélt történelem eseményei.
A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert, a Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics bemutatója egy világkarrier állomásait is jelölik. A Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri díját (Prix du Jury) Cannes-ban, a Macskajátékot 1972-ben Oscar-díjra jelölték.

Makk Károly hosszú pályafutása során olyan magyar és világsztárokkal dolgozott együtt, mint Christopher Plummer, Maggie Smith, Michael Gambon, Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit, Cserhalmi György, Dajka Margit, Bulla Elma, Illés György, Tóth János, Szécsényi Ferenc, Déry Tibor, Örkény István vagy Bacsó Péter.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról kiemelkedő magyar filmek és az '56-os filmhíradók restaurálásával és ünnepi DVD-kiadásával emlékezik meg. A „Terror és forradalom 1949-1956" című tematikus DVD-sorozatban Makk Károly két klasszikusa, a Szerelem és az Egymásra nézve is helyet kapott. A teljes körűen restaurált Szerelem és Egymásra nézve filmeket a hazai közönség először a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja, de a CineClassics keretében lesz a premierje a MaNDA '56-os felújított filmhíradók DVD kiadványának is. A klasszikus remekműveket ősszel számos televízió és mozi is műsorára tűzi.

A MaNDA „Terror és forradalom 1949-1956" tematikus sorozatában eddig - az '56-os filmhíradók mellett - 5 db ötvenes évek tematikájú filmet restauráltak digitálisan:
- Makk Károly: Szerelem (1970),
- Szabó István: Szerelmesfilm (1971),
- Gábor Pál: Angi Vera (1978),
- Sándor Pál: Szerencsés Dániel (1982),
- Gárdos Péter: Szamárköhögés (1986).
A tematikus sorozatban év végéig 9 db DVD jelenik meg, a játékfilmeken kívül a sorozat tartalmazza a Magyar Filmhíradó Évfolyam teljes 1956. 1-44. négylemezes változatát is.

Az 5 film digitális restaurálásának és a híradó évfolyam DVD kiadásának támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Az 5 film teljes körű restaurálása 4 K felbontásban a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlaborjában és a Focus Fox Stúdióban készült el a MaNDA szakmai irányításával, a híradók felújítása a MaNDA restauráló műhelyében történt.

A magyar mozihíradók 1905 óta, több mint száz éve léteznek. A magyar kultúrpolitika elsődleges propaganda-eszközként használta a filmes tudósításokat, a mozifilmek előtt vetített heti filmhíradók milliókhoz jutottak el. A tízperces tematikus összeállítások páratlan történeti forrásként szolgálnak, a MaNDA által digitálisan restaurált DVD kiadás 1956-os híradó-évfolyamából kirajzolódik a korszak bel-és külpolitikája, termelési tudósítások, a hétköznapok, a kulturális élet eseményei, a legendás sportesemények. Az évfolyamhoz készült negyvenperces kommentált extra nemcsak az időszak legfontosabb eseményeihez fűz magyarázatot, hanem ezekből a felvételekből is válogat.

Filmvetítések:
2016. szeptember 15. csütörtök, Béke terem
19:00: EGYMÁSRA NÉZVE c film vetítése

2016. szeptember.16. péntek, Béke terem
18:00: Az Egymásra nézve és a Szerelem DVD-változatának bemutatója
Fazekas Eszter szerkesztő közreműködésével
19:00: SZERELEM c. film vetítése
20:30: Mesterkurzus   - A Szerelem vetítése után Báron György beszélget Makk Károllyal

http://www.cinefest.hu
 

Nincsenek megjegyzések: