2016. szeptember 1., csütörtök

„Jobbító szándékkal"




„Jobbító szándékkal" - gróf Széchenyi István szellemi öröksége a magyar kultúrában címmel nyílik 2016. szeptember 1-én a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának csoportos kiállítása a Kultúrkúriában.



225 évvel ezelőtt született az újkori magyar történelem egyik legnagyobb hatású politikusa, polihisztora, kulturális országépítője, Gróf Széchenyi István.
Nem váratlanul lett azzá, aki, hisz a nagyvonalú, nemzedékekben való, az ország sorsát mindenek elé helyező gondolkodást családjától örökölte, mintegy szellemi hozományként. Mégis, ha csak címszavakban végigtekintünk a gróf életművén, szinte elképzelhetetlen mai eszünkkel is, hogy miképp fért bele ennyi minden, legfőképp ennyi hasznos, az ország sorsán jobbító ötlet, és megvalósítás ezen időszakba. A dunai és balatoni gőzhajózás, a Tisza szabályozása, a honi lovassport és lótenyésztés, a Magyar Tudományos Akadémia, a Lánchíd, Hitel, Világ, Stádium megírása, a közlekedés fejlesztése, az Állattenyésztő Társaság, a selyemhernyó tenyésztés, Buda és Pest egyesítésének szorgalmazása, a reformkori megegyezés egy nyughatatlan és folyamatosan tenni akaró ember képét vetítik elénk.

A MAOE pályázatára beérkezett alkotások olyan képi megfogalmazásokat tartalmaznak, amelyek közvetett vagy akár közvetlen módon utalnak arra a szellemi örökségre, kulturális hagyatékra, amelyet Gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetünk.

Kiállító művészek:
Agócs József, Baricz Katalin, Chochol Károly, Csák Miklós †, Dobóczky Zsolt,
Gál András, Gáti György, Hupján Attila, Kerekes Zsuzsa, Kocsis István Tamás,
Markovics Ferenc, Módos Gábor, Neumann Ildikó, S.Faragó Gyöngyi,
Soltész Boglárka, Szél Ágnes, Szikszay Ágnes, Tóth József,
Tulok András, Vajda János, Zsila Sándor.

A kiállítást 2016. szeptember 1-én 18 órakor Pelyach István történész nyitja meg.
A kiállítás megtekinthető 2016. szeptember 18-ig naponta 10-18 óráig.

Kultúrkúria
II. kerület, Templom u.2- 10.

www.kulturkuria.hu
 

Nincsenek megjegyzések: