2016. szeptember 19., hétfő

Megvan a SZEMREVALÓ teljes programja




Maria Schrader Stefan Zweig - Búcsú Európától című filmje is a filmnapokon debütál. Szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ Filmfesztivált.



A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Maria Schrader Stefan Zweig - Búcsú Európától című filmje is itt lesz látható hazánkban először. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ!

Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen nyitja a SZEMREVALÓT, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíjon. A Folyamatos múlt blokkban, a nyitófilmhez kapcsolódóan vetítik majd a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet az NSZK történetének talán legelkötelezettebb államügyészéről, aki a náci bűnösök elleni kemény fellépésével a „korszellemmel szembeni provokációvá" vált az Adenauer-korszakban. Maria Schrader Stefan Zweig - Búcsú Európától című filmje a híres író utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerült, s hat évvel később öngyilkos lett. A film a Mozinet forgalmazásában 2017. február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba. Végül a Szállj, cserebogár! 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát.

A Talajt vesztett fiatalok egyik filmje a csak 18 éven felüliek számára ajánlott Agónia című osztrák film, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat. Az Egy közülünk - mely az idei Max Ophüls-díjon a Legjobb játékfilmnek bizonyult - azt az esetet dolgozza fel, mikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört egy szupermarketbe. A Mérges Buddha azt az elkötelezett küzdelmet mutatja be, melyet a Sajókazán az Orsós János roma származású tanár és Derdák Tibor alapította buddhista gimnázium folytat azért, hogy roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. Az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokban pedig négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét.

A Szülők mérlegen blokkban vetíti a Szemrevalón az idei Berlinale egyik versenyfilmjét, a 24 hét című német filmet Julia Jentsch főszereplésével, melyben Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros. A 2016-os Német Filmdíjon Ezüst Lolát, a legjobb férfi főszereplő és smink díját kapta a Herbert, melyet a kritikusok Fassbinder férfi-melodrámáihoz hasonlítanak. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig így hetekig magára marad. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann, Németország idei Oscar-díj nevezettje, a Nem történt semmi pedig a svájciak válasza Östlund Lavina című filmjére.

Az ismeretlen blokk egyik tagja a Csodaország című katasztrófathriller, mely aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük, a német Vad című abszurd történetben Ania, aki lakótelepi lakásában egy farkassal él. A Klasszikusok újratöltve szekcióban pereg majd a Dürrenmatt - Egy szerelmi történet című dokumentumfilm, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei beszélnek most először a modern tragikomédia megteremtőjének életéről. Végül a családosok számára igazi csemegének ígérkezik az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, Bruno Ganz-cal a főszerepben. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ!

2016. szeptember 22 - október 1.
Szemrevaló Filmnapok
Művész mozi

www.szemrevalofesztival.hu
https://www.facebook.com/Szemrevalo

Nincsenek megjegyzések: