2016. szeptember 19., hétfő

Kézművesség Ezer Éve Fesztivál Debrecenben



A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében című rendezvénynek idén Hajdú-Bihar megye ad otthont szeptember 21. és 25. között a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A sorozat célja a megye kincseinek, érdekességeinek, különlegességeinek bemutatása: hogy akik
Debrecenben élnek, vagy érkeznek, megismerhessék (s megérezzék) a város és a megye atmoszféráját, történelmi hangulatát, jelen lüktetését és jövőbeni elképzeléseit. Ekkor tartják az Új utak a kézműiparban és turizmusban című konferenciát is. A nagyközönség pedig olyan kísérő programokon vehet részt, mint a gyerekeknek szóló Mesterségek 7próbája vetélkedő a Kossuth téren. A rendezvény napjai alatt folyamatosan látogatható a Kossuth téren található kézműves vásár.
 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által több mint tíz évvel ezelőtt meghirdetett,
„A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében" című rendezvénysorozatnak 2016-ban Hajdú-Bihar megye és Debrecen városa ad otthont, amely ezúttal új formában és tartalommal egy nagyobb szabású turisztikai attrakcióként valósul meg. A turizmus és a kézművesség összefonódására
az MKIK már eddig is számos alkalommal felhívta
a figyelmet. Ebben az évben két, korábban külön-külön megrendezett országos rendezvény
(Magyar Kézműves Remek pályázat, díjátadó és kiállítás, valamint a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében") egyidejű̋ megszervezésének gondolata szintén ezt a célt szolgálja. Az idei program további újdonsága, az „Új utak a kézműiparban és a turizmusban" című̋ nemzetközi konferencia, amelyen a rangos hazai előadók mellett külföldi vendégeket is üdvözölhetünk.

A kézművesség mai művelői különleges szerepet töltenek be - megőrizve a múltat újítják meg a jövőnek ezt a szép és szerteágazó tevékenységet. Átörökítik a szakma, a hagyomány tiszteletét és művelését, fiaikra, leányaikra. Nem mindegyikükből lesz a szakma kiváló mestere, de egy életre magukkal viszik a szépség és a hagyományok szeretetét. Akik így építik a jövőt, azok nyitottak lesznek minden újra is - meg tudnak felelni a gazdasági-, műszaki fejlődés, az informatikai robbanás követelményeinek. - mondta el Rabi József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke.
A szervezők a programsorozat néhány napjában szeretnének mindenkit megszólítani és közelebb hozni a kézművességhez, a mestereknek pedig igyekeznek támogatást nyújtani, munkáik szélesebb körökben való megismertetésével. A rendezvényen a hazai minőségi termékeket gyártóknak lehetősége nyílik új beszállítókat, piacokat találni és megerősíteni eddigi pozíciójukat azáltal, hogy személyesen is találkozhatnak vevőkörükkel. A rendezvénysorozat további célja a hagyományok őrzésén túl, ösztönzőleg hatni a fiatal kézművesekre, rávilágítani, hogy a népi hagyományok érdemesek arra, hogy fennmaradjanak és fejlődjenek.
A rendezvénysorozatot példaértékűvé teszi, hogy az országos és a helyi szervezetek összefogásával, támogatásával valósul meg: az MKIK, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Város, Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületet, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.
Érdemes Debrecenbe látogatni ezen a hétvégén, hiszen a Kézművesség Ezer Éve Fesztivál végeztével nem ér véget a kaland, hiszen kezdődik a Zamat Fesztivál. 

Forrás: EuroAstra
 

1 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Csak zárójelben a jeles programhoz:
Magyar Kézműves Remek kapcsán.
A kiállítás rövid, a tárgyak szállítása, vagy annak megszervezése költséges.
Elvinni vagy eljuttatni, díjátadóra utazni az ország másik végébe, de három-négy nap múlva a kiállított tárgyakért odautazni ismét...
Nevezési díj, plusz a többszöri utazás költségei...