2016. szeptember 10., szombat

Indul a Hagyományok Háza őszi színházi évada




Foltin Jolán és Mihályi Gábor koreográfusi pályáját bemutató előadással indul, majd Vendégséggel folytatódik az őszi színházi évad a Corvin téri Hagyományok Házában.


 
A Budai Vigadó felújítása miatt szeptember második felétől más budapesti kulturális intézményekben tartja előadásait az intézmény, várhatóan 2018 tavaszáig. Nem mindennapi zenei kísérletnek számít a szeptember 21-i koncert, amelyet a Bartók-emlékév tiszteletére szerveznek. 

A Hagyományok Háza Fókuszban a koreográfusok címmel tavaly ősszel elindult, nagysikerű sorozatának  őszi vendégei Foltin Jolán és Mihályi Gábor koreográfusok lesznek. A szeptember 11-i műsor keretében a két jeles alkotó legemblematikusabb koreográfiából készült válogatásműsort láthat majd a közönség, a két művésszel Novák Eszter rendező beszélget az előadás után. A Corvin téri Budai Vigadóban az utolsó előadás a szeptember 16-i jubileumi műsor lesz, amelyben a Szarvasének részletei mellett a Magyar Állami Népi Együttes vendégeként a Közép-Európa Táncszínház Lajkó Félix zenéjére készült előadását, a Hordát tekintheti meg a közönség.

Nem mindennapi zenei kísérletnek számít a Bartók-évfordulóra szervezett Bartók kivirágzott fái című koncert is, amelynek során először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során. A koncerten a komolyzenei és a népzenei élet kiváló előadói lépnek fel a Zeneakadémia nagytermében: többek között Kokas Katalin, Kelemen Barnabás hegedűművészek, Nagy Péter zongoraművész, Herczku Ágnes énekes vagy a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és bandája.

A Budai Vigadó felújítása miatt szeptember második felétől az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Zeneakadémián, a Bethlen Téri Színházban és a Nemzeti Színházban is. Kézműves-, tánc- és énektanfolyamaik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum melletti Apor Péter utcai közösségi teremben és a Szilágyi Dezső téren lesznek megtartva.

A színes programkínálat részeként októberben a jubileumi évad keretében hagyományőrző mestereket lát vendégül a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, novemberben a Fókuszban a koreográfusok sorozat folytatásaként a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjnyertes koreográfiáiból láthatnak válogatást, majd decemberben a  Magyar Állami Népi Együttes Szabó Balázs zenéjére készült új műsorát mutatják be Apám ablakából címmel, valamint az együttes a Bozsik YvetteTársulattal ad közös estet.

A Hagyományok Háza a felújítás alatt is sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket különböző budapesti helyszíneken.
A Budai Vigadó felújításáról az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.budaivigado.hu

2016. szeptember 11. 19:00
Fókuszban Foltin Jolán és Mihályi Gábor
Hagyományok Háza

www.hagyomanyokhaza.hu
 

Nincsenek megjegyzések: