2016. szeptember 24., szombat

Terítéken Alsó Ausztria borai




Murci mulatságok, szüreti felvonulások, borkóstolók és borkeresztelők, különleges ínyenctúrák, a szőlőskertek közt gyalog-, vagy biciklitúrák - Alsó Ausztriában beköszöntött az ötödik évszak, a lendületes Borősz. De vajon melyik borvidéknek mi a jellegzetessége, hol milyen ízeket kóstolhatunk, mit jelent a DAC minősítés, hol, milyen élményekben lehet részünk. Ezeket gyűjtöttük össze, egy „borkisokos"-ba, és még egy térképet is mellékeltünk.

Kezdjük mindjárt az úgynevezett murci-mulatságokkal. (Sturm-Feste, vagy Sturm) Murcinak nevezik a fehér vagy kékszőlőből préselt mustot, amelynek alkoholos erjedése éppen elkezdődött. Ezt a nedűt, amelyet a bor előfutárának is neveznek, minden évben hangulatos kóstolókkal ünneplik.
Wachau Alsó-Ausztria borvidékeinek leghíresebbike, UNESCO világörökség része. Rafinált és elegáns fehérborait nem csupán a borászok szakértelmének, hanem az ideális természeti előfeltételeknek is köszönheti. Wachauban 1350 hektáron, részben teraszos műveléssel, elsősorban zöld veltelinit és rizlinget termesztenek. A „Steinfeder", „Federspiel" és „Smaragd" kategóriák a wachaui borok természetességét, minőségét jelölik.

Weinviertel a maga több mint 13.000 hektáros termőterületével Ausztria legnagyobb borvidéke, nevezetességei a festői pincesorok, valamint a zöld veltelini. Weinviertel 400 kilométeres borútjának hetvenhét településén 660-nál is több borászathoz kapcsolódó vendéglátó várja a látogatókat, a heurigerektől és borászatoktól kezdve a vinotékákig, borozókig és szálláshelyekig. A pezsgő alapborok szinte mind innen származnak.

Krems is hagyományos borváros, környékén gránitos, de még inkább löszös talajon termesztik a szőlőt immár évszázadok óta. A Kremstal borút 2250 hektáros területe különféle mikro-klimatikus zónákra oszlik, amelyeket természetesen a bor köt össze, mégpedig a csodás, DAC (Districtus Austriae Controllatus, azaz a Borvidékek Tipikus Fajtáinak Eredetvédelmi Rendszere)  jelölésű zöld veltelini, ami nagyon jellemző a térségre, de ezen túlmenően népszerűek a rizlingek és a chardonnay-k is. A zöld veltelini és a rizling 2007 óta viseli a „Kremstal DAC" minősítést.

Kamptal borvidékének névadója a Kamp folyó, fővárosa Ausztria legnagyobb borvárosa, Langenlois. A Kamptal a maga 3800 hektáros szőlőtermelő területével és számos, nemzetközileg is elismert csúcsborászatával az ország egyik legsikeresebb borvidéke. Kamptal-ban a DAC jelzés a zöld veltelinire és a rizlingekre vonatkozik.
A borturisták számára a LOISIUM kínál egyedi látványosságot: ez egy futurisztikus látogatóközpont, ahol a felszínen a régió borait árusító vinotéka található, a felszín alatt pedig fény- és hangeffektusokkal gazdagított élményt kínálnak az évszázados pincejáratokban.

Wagram borvidékén 2450 hektárnyi termőterület található. A Dunától északra, keleten a Kamptallal határosan fekszik a tulajdonképpeni Wagram hatalmas, lépcsőzetes területe. A fűszeres-borsos zöld veltelini mellett karakteres piros és enyhén fűszeres korai piros veltelini is nő, ami a Wagram borvidék őshonos fajtája. A fehérborok spektrumát a fehér burgundi és a rizling teszi teljessé, a vörösborok közül a zweigelt a domináns. Wagram borvidékén számos, sűrűn látogatott hagyományos heuriger található.

Traisental Ausztria egyik legfiatalabb borvidéke, 1997 óta létezik, és 790 hektáros területével egyben a legkisebbek közé tartozik. A Traisental borút fő fajtája a zöld veltelini. A 2006-os évjárat óta a tipikusan gyümölcsös, zamatos zöld veltelini és a magvas, ásványos rizlingek „Traisental DAC" jelöléssel kerülnek piacra. Igaz, hogy előtérben a zöld veltelini DAC és a rizlingek (DAC) állnak, de a traisentali szőlőfajták palettáján a burgundi fajták, a rizlingszilváni és a zweigelt is megtalálható. A szőlőtőkéket általában apró teraszokon, száraz, magas mésztartalmú, kavicsos talajra ültetik. Emiatt annyira sajátosan testes és erőteljes az itteni borok profilja.

A régióban már javában zajlik a Borősz több száz ünnepsége, hogy csak néhányat emeljünk ki: Spitz-ben például október 15-ig négy hétvégén keresztül nyitott pinceajtók, fáklyás felvonulások, koncertek várják a finom ételek-borok kedvelőit. A sitzendorfi pincesoron kihagyhatatlan egy túra, a „pincemacska" nyomában. A 24 ínyenc állomásos körút ízelítőt ad a régió életéből, és természetesen a finom borok ízvilágából. A 7 km hosszú falkensteini bortúra-parkban a sólyom kíséri a látogatót, a pihenőhelyeken pedig helyi finomságok és borkóstolók közül lehet válogatni.

Számtalan ajánlat, program, túraútvonal - egy hétvégi kikapcsolódás megtervezéséhez könnyítésnek mellékeltünk egy bor térképet is. Aki pedig még többet szeretne megtudni Alsó Ausztria borairól, az itt talál érdekességeket: http://www.also-ausztria.info/nyolc-borvidek
www.also-ausztria.info
 

Nincsenek megjegyzések: