2016. szeptember 11., vasárnap

Megnyílt a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál



Megkezdődött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a fesztivál díszvendége egyben az európai mozi nagykövete, Juliette Binoche, hosszú tapsvihart követően átvette a frissen alapított Európa-díjat, szeptember 9-én, pénteken, kora este Miskolcon, a Művészetek Házában. 



„Az elmúlt 12 évben az volt a törekvésünk, hogy a világ filmművészetének legfrissebb és legértékesebb alkotásait hozzuk el Magyarországra, és tegyük ezzel Miskolcot az ország és Kelet-Közép Európa filmes fővárosává 10 napra." -  hangsúlyozta megnyitóbeszédében Bíró Tibor fesztiváligazgató.
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a CineFest megálmodóinak, szervezőinek, különösképp Bíró Tibor igazgatónak elhivatott munkáját.
Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőbeszédében rámutatott, hogy a CineFest évről-évre elvarázsolja a nézőket. „Nem csak azért mert egy folyamatosan megújuló, a filmes világ által elismert fesztivált szervezünk Miskolcon, hanem mert a CineFesten minden évben világsztárokkal is találkozhatunk."

Ebben az évben Juliette Binoche látogatott el a Jameson CineFest Filmfesztivál megnyitójára, Muszatics Péter filmtörténész, a CineFest CineClassics szekciójának kurátorának laudációjában elhangzott: „Juliette Binoche az egyetlen színésznő, aki Velencében, Berlinben és Cannes-ban is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Juliette Binoche nagy és kivételes színésznő, egy igazi, európai sztár: példakép és igazodási pont millióknak."

A fesztivál díszvendégét a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere vagy a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagynevű rendezőkkel forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke, vagy Abbas Kiarostami. A CineFest megnyitóján Krzysztof Kieslowski Arany Oroszlán-díjas remekművét, a Három szín: Kék-et vetítették, melynek Juliette Binoche a főszereplője.

A világhírű színésznő a fesztivál idén alapított Európa-díját Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől vette át. Köszönőbeszédében kiemelte: „Minden művészetre igaz, a filmre különösen, hogy az embert nagyon alázatossá teszi, azokat is, akik készítik a filmet és azokat is, akik nézik. A filmre mindig úgy tekintek, mint egy átalakulásra, ami humánusabbá, jobbá, megértőbbé, mások iránt együttérzőbbé tesz. Mint színésznő, a rendező vízióját szeretném szolgálni. Őszintének kell lennem, olyan mintha kinyitnánk egy ajtót, vagy egy belső könyvet."
Juliette Binoche később méltatta a Három szín: Kék rendezőjét, Krzysztof Kieslowskit, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakját, aki éppen húsz éve hunyt el.

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra több mint 60 alkotó érkezik, a versenyprogram négy szekciójában összesen 82 alkotás szerepel, 18 nagyjátékfilm, 35 kiskáték- és kísérleti film, 12 animációs mű, valamint 17 film az új versenyszekcióban, a CineNewWave-ben, amely a fiatal magyar alkotók filmjeire fókuszál. A CineClassics programjában idén Kieslowski alkotásai mellett, Makk Károly, a fesztivál életműdíjas rendezőjének frissen felújított filmjei, valamint a horror film zsánere kerül középpontba. Éjszakánként új Midnight Screenings szekció indul, amelyben összesen 5 horrorfilmet vetítenek. A fesztivál szeptember 18-ig tart.

A Jameson Cinefest 10 napja alatt a versenyfilmek mellett számos kísérőprogram várja a közönséget és a szakmát. Közülük jónéhány „klasszikus", sok éve megrendezett, népszerű rendezvény, mint például a CineClassics programjai, az Art Mozi Egyesület szakmai találkozója, amelyhez idén a Mozisok Országos Szövetsége is kapcsolódik, akár csak a regionális filmfesztiválokat bemutató Fesztiválok Találkozója. A szakmai programok többségének a Művészetek Háza Béke terme ad otthont.
Részletes leírás a programokról a fesztivál programfüzetében található:
http://cinefest.hu/images/katalogus/jcf2016_programfuzet.pdf

A rendezvény kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

2016. szeptember 9-18.
13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
Művészetek Háza
Miskolc, Rákóczi u. 5.

http://www.cinefest.hu
https://www.youtube.com/watch?v=4bxvEuQEjqM
https://www.youtube.com/watch?v=xhdNigBNbX8
 

Nincsenek megjegyzések: