2016. szeptember 26., hétfő

Elindult az idei tűzfalfestő fesztivál Budapesten




A Színes Város Csoport, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., valamint a Budapest2024 összefogásából elindult a harmadik Színes Város Budapest Fesztivál. A jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos fesztivál idén kulturális és zenei programokat is kínál. A nyitó tűzfal - Arany János utca és Sas utca sarkán - FatHeat és Ciripp közös munkája.


 
A falak témái idén a városra és a vízre, valamint az Olimpiára épülnek. A Budapest különböző pontjain megszülető alkotásokat magyar és külföldi (lengyel, spanyol, orosz, francia, brit) művészek készítették, vagy ebben a pillanatban is készítik valahol a fővárosban. A nagyméretű murál falak megfestését komplex felújító munka, hőszigetelés előzte meg, amelynek célja, hogy fejlessze is az adott kerületek társasházainak lerobbant állapotú tűzfalait városszerte.

A BVA-ban egy olyan partnerre leltünk - kezdte Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora -, ami nem a klasszikus szponzori-támogatotti viszony, hanem ennél jóval több, ugyanis ők kezdeményezték például azt az innovációt, hogy Augmented Realityvel, vagyis kiterjesztett valósággal egészítsük ki a frissen elkészült murált, ami azt jelenti, hogy egy tervezett animáció az okos eszközökön megeleveníti, életre kelti a falfestményt.

A fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester, akinek képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes elmondta: - Azt szerettük volna, ha az egyre szélesebb körben elterjedő falfestések valamilyen újdonsággal is szolgálnak - fejtette ki - erre találtuk ki a kiterjesztett valóságot, amihez a fesztivál szervezői hozzáadták, hogy hosszabb animációt is készítenek, amelyet hamarosan levetítenek.

A falfestés életre keltésében a magyar fejlesztésű AR applikáció a LARA csapata volt a segítségükre.

Teslér Judit, a LARA app értékesítési igazgatója úgy vélekedett, hogy számukra is igazi kihívás volt ez a feladat. A közösen létrehozott újszerű képi megjelenítés lehetőséget ad az AR technológia felhasználásával egy új kommunikációs csatorna megnyitására. Ezentúl nemcsak fantasztikus falfestéseket láthatunk, hanem az adott témához kapcsolódó üzeneteket is meg tudunk jeleníteni.

https://www.facebook.com/szinesvaros
http://www.szinesvaros.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: