2016. szeptember 17., szombat

A 25. Budapest Borfesztivál Jótékonysági Borárverése




Az M28-as hívójelű rohamkocsi, amelynek oldalán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat neve olvasható, Budán, a Batthyány téren állomásozik. Amikor az Országos Mentőszolgálat ügyeletese riasztja, innen indul a helyszínre. A mentőn dolgozó orvosok, ápolók, szekundánsok és gépkocsivezetők, mintegy 120 fő, mindahányan önkéntesek.



A Magyar Máltai Szeretetszolgálat még a délszláv válság idején külföldi adományként kapta az első mentőautót, amelyről később kiderült, hogy az ország legjobban felszerelt rohamkocsija volt. 2015-ben több ezer jószándékú ember adományából a régi, az elhasználódott helyébe új rohamkocsi került, amely Magyarországon egyedülálló módon nem kisteherautóból lett átalakítva, hanem kifejezetten mentőautónak készült. A Máltai Mentőszolgálat ezen új rohammentője hazánkban az első, amelyen ultrahang készülék is található.
Kezdetben a Máltai Mentőszolgálat személyzete olyan orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból állt, akik, hivatásukat önkéntes segítőként gyakorolták. Majd a kör kibővült, és a mentőn megjelentek egyetemi hallgatók, papok, pszichológusok, tanárok is. Ők a máltai szervezet által szervezett tanfolyamot elvégezve szerezték meg a szükséges tudást, és szigorú vizsgák után segédápolóként kezdték mentős pályafutásukat. Azóta mindennapi életükben személyes példájukkal is hirdetik a Szeretetszolgálat üzenetét: szükséghelyzetben nem csak a mentősök, hanem minden felnőtt ember is segítséget nyújt a másik embernek, megfelelő felkészültséggel, akár az életét is megmentheti.
A Máltai Mentő üzemeltetése, a műszerek és gyógyszerek pótlása hatalmas anyagi terhet jelent. A mentőszolgálat senkitől nem kap pénzt ezért a munkáért. Erre a máltai önkéntes mentősök válasza: jutalmunk a megmentett élet!
A Jótékonysági Borárverés idén 17. alkalommal került megrendezésre, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói egy közös ügy érdekében segítettek. Az adományozó kedvű licitálóknak köszönhetően 4.557.000 forint gyűlt össze, melyet a 27 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentési projektje kapta. Az idei megújulást az Axioart online aukciós partner biztosította, amelynek segítségével lehetőség nyílt valós idejű online licitálásra is.
            A 43 tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a Nyakas Pince Zrt. által felajánlott Borkülönlegesség Válogatás kelt el 200.000 forintért, ami egyben a legmagasabb áron eladott tétel is volt. Ezért a tételért folyt legtovább a küzdelem. Az 5.000 forintos kikiáltási árról nyolcszoros áron, 40.000 forintért kelt el Dr. Bene Zsuzsanna Herbabor Válogatása. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. idén is egy exkluzív borhűtőt ajánlott fel 6 palack SPAR válogatás borral, ami szintén nagy népszerűségnek örvendett a licitálók körében, hiszen 50.000 forint kikiáltási árról végül 170.000 forintért kelt el. Az árverés legmagasabb áron elkelt tétele, dr. Dula Bence által felajánlott Egri Hegybíró Bora, 6 palackos válogatás volt, mely 260.000 forintért talált gazdára. Jelentős sikere volt még a Budapest Borfesztivál szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott 6 palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50.000 forintról indult és 120.000 forinton zárt.
            Az eseményen Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója, Csilla von Boeselager díjat kapott több évtizedes, rászorulókat segítő munkájáért a Máltai Szeretetszolgálattól.
Idén negyvenezren ünnepelték a Budapest Borfesztivál 25. születésnapját. Az égiek is kegyesek voltak: utoljára a huszadik szülinapon volt olyan kifogástalan idő, mint az idei rendezvényen. Négy nap alatt több mint negyvenezer borkedvelő volt kíváncsi hazánk legnagyobb seregszemléjére. A borok mellett változatos gasztronómiai kínálat, interaktív szakami programok, színes színpadműsorok, gyerekprogramok tették mindenki számára felejthetetlenné az ünnepet. 


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: