2016. szeptember 15., csütörtök

Klasszikus, mégis kortárs lett az új Hadik




Új arculatot kapott a százéves hely. Utcabállal nyitott újra Karinthy egykori törzshelye, a megújult Hadik. A kultikus hely egész nyáron zárva tartott az átépítés miatt, hogy ősszel új arculattal és kínálattal kapcsolódjon be Újbuda közösségi életébe. 



Az aranyszínű tapéta átadta helyét a téglafalnak, a plüss kárpit huzatokat pedig koptatott bőrre cserélték. A Hadik legendás falfestményén pedig továbbra is látszanak a Nyugat nagyjai, mégis újszerű, kortárs képzőművészeti alkotássá változott az átépítés alatt.

Amoeba és Magashegyi Underground koncertekkel tért vissza a Hadik, hogy szeptembertől megújult külsővel és menüvel várja a korábbi és leendő törzsvendégeit. Az itallapra irodalmi koktélok, az étlapra burgerek, nassolni valók kerültek. A berendezés a legújabb trendekhez igazodik, miközben a részletekben könnyű felfedezni a múltszázad nagyjait.

A neobarokk tapétát tégláig bontották az átépítés alatt, a Thonet székek között koptatott bőr borítású kanapék és egyszerű, nyersfa-lapos asztalok kaptak helyet. A falon régi és új műalkotások, kéziratok láthatók, a legszembetűnőbb mégis Babos Bertalan Zsili kollázsolt képekből készült műalkotása lett. A szemlélők ismerős arcokat, egykori törzsvendégeket is felismerhetnek a helyiség falán, az összhatás egyszerre kölcsönöz nosztalgikus és kortárs hangulatot a száz éves Hadiknak.

Karinthy, Kosztolányi és Déry Tibor törzshelyén ma is pezsgő irodalmi és kulturális élet folyik, ezt üzeni a Hadik új szlogenje is: „Veled lesz újra nagy!"

Az egykori szellemiséget azonban nemcsak a külcsín idézi fel, a kultikus hely továbbra is irodalmi szalonokkal, slam poetry estekkel, hétfőnként jazz koncertekkel, hétvégén pedig irodalmi brunch-csal várja közönségét.
Napközben viszont megmarad Újbuda népszerű találkozó- és alkotóhelyének, ahol szívesen gyűlnek össze művészek és bohémek, hogy ihletet merítsenek a Hadik százéves múltjából és korszerű jelenéből.

„Azok számára, akik még soha nem hallottak a Hadik múltjáról, csak egy átlagos fővárosi hely vagyunk hangulatos berendezéssel, vonzó ital- és étlappal. Egyediek azoktól az irodalmi, zenei és gasztronómiai programoktól leszünk, amelyek miatt a törzsvendégek nem csak egy jó helynek, hanem Karinthyék egykori törzshelyének látnak minket" - tette hozzá Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője.

A tulajdonosok a nyitásra irodalmi koktél pályázatot hirdettek újságíróknak,  melyek közül néhányat hamarosan az itallapról is kiválaszthatnak a vendégek. Az ételek széles választéka Apor Bálint séfnek köszönhető, aki fiatalos lendülettel újította meg a klasszikus étlapot. A kínálatban sörökhöz ajánlott fogások, „kenhetők", és hamburgerek is szerepelnek, a desszertek között pedig állandó elem lett a Karinthy szelet. 

„Az átalakítás után is azt szeretnénk, hogy a mai korszellem és az egykori hangulat is érezhető legyen a Hadikban. Gasztronómia, belsőépítészet, programok, szerviz - ezek azok az eszközök, amik segítenek a jelen és a múlt közötti helyes arányok kialakításában" - mondta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője. 

https://www.facebook.com/hadikkavehaz

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: