2016. szeptember 2., péntek

Magyar bor- és gasztrokultúra a világ körül




A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Konyha magazin együttműködésében idén 4. alkalommal zajlik hazánk külföldi nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok továbbképzése a METRO Gasztroakadémiáján. Az öt napos tréningen nemzetközi hírű hazai séfek mutatják be a legújabb technológiákat, a legjobb magyar alapanyagokat. Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a képzés sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy minőségi boraink mellett a magyar gasztrokultúránkra is méltán büszkék lehetünk, amelyeknek kitüntetett szerepe van az üzleti és a diplomáciai életben is.


 
A gasztronómia és a borkultúra felbecsülhetetlen értéket képvisel a nemzetközi kapcsolataink ápolásában is - a terített asztal fontossága közismert a diplomáciában.  Ezt felismerve hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Konyha Kiadóval együttműködésben az évente megrendezett tréninget, amelyen az ország külképviseletein dolgozó szakácsok vesznek részt. Idén, ha lehet, még nagyobb figyelmet szentelnek a szervezők és oktatók arra, hogy a vendégek asztalán az ételek és a hozzájuk kínált borok tökéletes harmóniát képezzenek. Nemzetközi hírű séfek, gasztronómiai szakemberek szorosan együttműködve alakítják ki azokat a menüsorokat, amelyeket hazánk külképviseleteinek rendezvényein kínálnak, természetesen összhangban a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. évi borválogatásával.

A képzést bemutató sajtótájékoztatón Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy bár a magyar szakácsművészet egyre inkább a nemzetközi média és gasztro-turizmus figyelmének központjába kerül, nagyon fontos, hogy hazánkon kívül is minél többen megismerjék a magyar ízeket, alapanyagokat és borkultúránkat. "A továbbképzés azért is fontos, mert egy külgazdasági vagy diplomáciai eseményen a gasztronómián keresztül is ízelítőt tudunk adni Magyarország kultúrájából" - hangsúlyozta.


Az augusztus 29. és szeptember 2. között zajló egyhetes tréninget a METRO Gasztroakadémia rendkívül jól felszerelt látványkonyháján, az utolsó napot pedig az etyeki Rókusfalvy Birtokon tartják. A séf-szakemberek munkáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai szaktanácsadója egészíti ki. Gál Helga a minisztérium 2016-os borválogatását életteli, a szakácsokat szakmai eszmecserére, vitára buzdító bor-étel párosításokon keresztül mutatja be.

Idén Párizs, Brüsszel, Madrid, London, Berlin, Prága, Varsó és Helsinki nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok vesznek részt a kurzuson. A főzéssel egybekötött oktatás külön értékkel bír, hiszen a külképviseleteken zajló mindennapok tapasztalatait, a már kipróbált technikákat és recepteket is minden évben magukkal hozzák a szakácsok.

Bíró Lajos (Bock Bisztró) és executive chéfje, Varju Viktor főzelékeknek szentelt első napját Ruprecht László (Stílusos Vidéki Éttermiség) újragondolt magyar menüsorai követték. Szerdán Vomberg Frigyes a főszereplő. A gasztronómiai szakember Széll Tamás szakmai coach-a a Bocuse d'Or idei és jövő évi versenyén, az ő témáját ennek nyomán a 2016-os Bocuse d'Or Budapest verseny magyar alapanyagai adják. A csütörtöki nap Korponai Péteré, a SIRHA desszertverseny idei győzteséé. A Desszert.Neked cukrásztulajdonosa számos ötletet ad a rendezvényeken, fogadásokon sikerrel kínálható modern aprósütemények, a petit fours elkészítésére. A Rókusfalvy Birtokon zajló zárónap az etyeki térség ízeinek megismerésével telik majd.
 

Nincsenek megjegyzések: