2016. szeptember 5., hétfő

Szeptember




Vége van a nyárnak, de a hűvös szelekre még várni kell, nem akar a kánikula továbbállni. Szerencsére a programokkal sincs ez másképp, számtalan rendezvényből választhatunk az év kilencedik hónapjában is.  

XXI. Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszár Fesztivál; szeptember 23-25, Cegléd, Kossuth tér - Eötvös tér, http://kossuthtoborzo.hu, Idén ősszel is színvonalas kulturális és gyermekprogramokkal emlékezik meg róla az alföldi
város, hogy Kossuth Lajos Cegléden kezdte toborzó útját, ott szólított először fegyverbe a haza védelmére. Idén is felvonulnak a hagyományőrzők, komoly-, könnyű és népzenei koncertekre lehet számítani. A ceglédi közterek és a Református Nagytemplom ad méltó helyet a nagyszabású kulturális programoknak.

Nagykőrösi Arany-napok, Szeptember 10-11., http://korosikultura.hu/, Hagyományok újjászületése a Cifrakertben. A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve a rendezvényt a térségben.

Gödöllői Vadásznap, szeptember 18., www.kiralyikastely.hu, Kíváncsi arra, hogy vadászott a király és udvartartása? Milyen volt a dámanyereg, amelyben Erzsébet királyné lovagolt? Látogasson el a Gödöllői Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várják a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat.

Taksonyi Mustra, szeptember 24, Szent István tér - Szent Anna tér, www.taksony.hu, A termésért, terményért történő hálaadás az emberrel egyidős. Ebbe a sorba tartoznak a szüreti mulatságok, a szüreti bál és felvonulás is.

II. Körtefesztivál, szeptember 24, Szabadtéri rendezvényhelyszín, Délegyháza Rákóczi u. 9., www.delegyhaza.hu, Délegyházán található egy több, mint 400 éves vadkörtefa, mely a település címerén helyet kapott. A természeti csoda előtt tisztelegve született meg a gondolat, hogy gasztronómiai fesztivált szervezzük, melynek fő szereplője a körte. Második alkalommal kerül megrendezésre a Körtefesztivál, melyből hagyományt kívánunk teremteni.

Balatonman Füred triatlon fesztivál, szeptember 9-11., www.balatonfured.hu,  BalatonMan célja, hogy a sokak által kedvelt triatlon sportágat még tovább népszerűsítse, illetve az azt már ismerők számára megfelelő rendezvényt biztosítson a megmérettetésre. Több távon (közép-, rövid, irontáv), gyönyörű környezetben biztosított körülmények között zajlik a verseny, mely már Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő versenyévé vált.

Szüreti Napok, szeptember 9-11., Tihany, www.tihany.hu, A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent.

Szüreti felvonulás, szeptember 10., Balatonalmádi, www.balaton-almadi.hu, A helyi lakosok által - az újbor kedvéért és tiszteletére, valamint sokunk örömére - szervezett őszi eseményt fúvószenekarral, mazsorett- és népi táncosok fellépésével tarkították.

Szüreti Felvonulás és Bál, szeptember 10., Balatonfenyves, www.balatonfenyvesen.hu, Az idei évi nagyszabású szüreti felvonuláson lovas kocsik, hintók, lovasok és traktorok haladnak végig a település területén. A hagyományoknak megfelelően a vendégek mezítláb taposhatják a leszüretelt szőlőt, és a friss must kóstolására is lehetőség nyílik. A szüreti hangulatot hagyományőrző egyesületek néptánc-, és népdal bemutatói, valamint operett-, és nótaműsor biztosítják.

XI. Romantikus Reformkor - A Széchenyi család Balatonfüreden, szeptember 15-18., www.balatonfured.info.hu, Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a XIX. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.

XIV. Keszthelyi Táncpanoráma, szeptember 15-17. www.balatonszinhaz.hu, A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre.

III. Máriai Dixieland Fesztivál, szeptember 17., Balatonmáriafürdő, www.csaladibalaton.hu, Egy hangulatos kikötői sétányhoz mi sem illik jobban, mint egy kora őszi Dixieland fesztivál. Főszerepben a jazz műfaj virtuóz zenekarjai. Két koncert közben egy kis Samba és fúvószene is színesíti a programot. A zenén kívül más művészeti ágak is képviseltetik magukat, kézműves vásár formájában. A kellemes  borok sem maradhatnak el, amelyek szorosan hozzátartoznak ehhez a lüktető zenei stílushoz. Helyi és környékbeli borászok által készített borokat kóstolhatnak meg a kedves vendégek. Kizárólag környékbeli termelők borait ízlelhetik meg, ezzel is támogatva a helyi borászok munkáját. A gyerekek sem maradnak ki az élményekből lesz állatsimogató, lufihajtogatás és arcfestés. Garantált a szórakozás és a jókedv.

Keszthelyi Szezonzáró és Szüret, szeptember 23-25., www.balatonszinhaz.hu, A város hivatalos turisztikai szezonzárójának tekintett kétnapos rendezvény különböző, leginkább borhoz köthető keszthelyi civil szervezetek közreműködésével, évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre. 2016-ban is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a szervezők a keszthelyi Fő térre. A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. A már kicsit hűvösebb estéket koncertek és utcabál zárja.

Szüreti vigadalom, szeptember 24., Szigliget, www.szigliget.hu, Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvénye a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot

Turizmus Világnapja a Levendula Házban, szeptember 24., Tihany, www.bfnp.hu, A Turizmus Világnapja alkalmából a felnőtt látogatók nap folyamán ajándékban részesülnek. A foglalkoztató teremben az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai emlősök, a denevérek ihlették, ezért denevéres kulcstartót készíthetnek az érdeklődők. A kézműves foglakozás díjmentes a látogatók részére.

Pisztráng Fesztivál, szeptember 30. - október 2., Tapolca, www.pisztrangfesztival.hu, A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a 4. Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne
Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok - úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling - a halételeket harmonikusan kiegészítik.

XIX. Szarvasi Szilvanapok, szeptember 9-11., http://szilvanap.hu, A város egyik legnagyobb volumenű programja és Szarvas legfontosabb gasztrokulturális eseménye egyben, amely a szarvasi hungarikumra, a szarvasi szilvára épül. A szarvasi Szilvanapokon a hagyományok jegyében felvonultatják a tradicionális szilvás ételeket, italokat - szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, az elmaradhatatlan szilvapálinka pedig szintén szerepel a kóstolható helyi különlegességek között. A résztvevők nem csak elleshetik a hagyományos szarvasi szilvalekvár elkészítésének módját, de maguk is bekapcsolódhatnak a lekvárfőzésbe.

XXVII. Kalocsai Paprikafesztivál, szeptember 16-17., http://kalocsaipaprikafesztival.hu/, Kalocsa egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. A fesztivál nemcsak a fűszerpaprika, de egész Kalocsa ünnepe, ahol a közönség testközelből is megismerkedhet a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Ezért szerveződik immár közel húsz éve a Paprikás Ételek Főzőversenye, ezért szerves része a programoknak a kalocsai népzene és néptánc és ezért kerül felállításra a Kalocsai „Tisztaszoba" mely élő hagyományainkba enged betekintést.

Mézfesztivál, szeptember 9-10., Kaposvár, www.egyud.kaposvar.hu, A fesztivál idején Kaposváron minden a mézről szól. A méhészek szakmai találkozója mellett a mézlovagrendi felvonulás, méz és méhészeti termékek vására, és kulturális programok várják az érdeklődőket.

Zrínyi Napok, szeptember 6-11., Szigetvár, www.szigetvar.hu, Kézműves vásár, hagyományőrző hadijátékok, végvári katonák tábori élete csatákkal, középkori kalandozások, interaktív történelemóra, népi játszótér, póni lovaglás, korhű gyermekjátékok és népszokások a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából.

Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15-17., szekszardiszuretinapok.hu, Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várja Szekszárd az év legnagyobb szüreti mulatságára látogató vendégeket.

Pécsi Napok, szeptember 19-25., www.pecsprogram.hu/program/Pecsi_Napok_2016, A Pécsi Napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja. A rendhagyó módon bemutatkozó múzeumok, szakrális terek és ipari műemlékek környezetében változatos programkavalkád, esti nagykoncertek, gasztronómia és jó baranyai borok várják a közönséget.

XX. Európai Bordalfesztivál, szeptember 23-25., Pécs-Villány, www.winesongfestival.hu, A Bordalfesztivál Európa - s talán az egész világ - egyetlen bordalokat bemutató és kizárólag férfikarok és férfi vokál együttesek számára meghirdetett eseménye. A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adják, valamint a felismerés és a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul és a férfikari mozgalomnak szüksége van a hivatalos versenyek mellett egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra.

Villányi Vörösbor Fesztivál, szeptember 30. - október 2., www.villany.hu, A legszebb vörösborok mellett nagyszabású szüreti felvonulás, sztárfellépők, koncertek, gyerekprogramok várják a hagyományosan október első hétvégéjén, szüreti időszakban megrendezett Vörösbor Fesztivál látogatóit Villányban.

18. Szolnoki Gulyásfesztivál, szeptember 8-11, www.magyargulyas.hu, Szolnokon idén 18. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál. Az ínycsiklandó ételkínálat mellett borok és egyéb italok széles választéka várja a résztvevőket. A gasztronómiai programokon túl magyar népzenei és néptánc bemutatók, kézművesek és minősített áruk kirakodó vására, gyermekprogramok, közönségműsorok is szórakoztatják a vendégeket.

Bioétel- és Borfesztivál, szeptember 9-11, Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3., www.hajduszoboszlo.hu, Hajdúszoboszló őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek és a kiváló magyar pincészetek borai kerülnek a figyelem középpontjába.
A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál kizárólag bio élelmiszerekből készült ételek bő választékából választhatnak az idelátogatók. A finom falatokat az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borokkal kísérhetik le a vendégek. A rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok teszik még érdekesebbé.

Debreczeni ZAMAT Fesztivál, szeptember 23 - 25., www.zamatfesztival.hu, Igazi kikapcsolódást jelentő gasztronómiai program, mely Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával vár minden érdeklődőt. A rendezvényen résztvevők megkóstolhatják az ország legjobb pálinkáit, valamint a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjein vehetnek részt.

XII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság, szeptember 10., Székesfehérvár, www.fehervarilecso.hu, Hagyományos, gombás, babos, francia, tarhonyás, tojásos, barackos, netán paleo? A lecsófőző hétvégén több száz bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyog a híres magyar ételklasszikus.
A régi receptek nem csak a konyhában újulhatnak meg. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság ínycsiklandó illatokat árasztó utcáin évről évre több száz csapat verseng a Lecsókirály címért annak reményében, hogy eltalálja, melyik ízkombináció lesz a közönség és a város szakácsaiból álló zsűri kedvence. A kétnapos főzőverseny két helyszínen, két színpadon gasztronómiai bemutatókkal, családi programokkal és kézműves kirakodóvásárral egészül ki.

Szent Mihály-napi Búcsú és vásár, szeptember 24-25., Veszprém, http://www.veszpremiprogramiroda.hu/  www.veszpreminfo.hu, Veszprém hagyománytisztelő város lévén, saját értékeit, helyi táncosait, kézműveseit köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepén megrendezett vásári forgataggal. A búcsún mindenki talál kedvére valót: minőségi, kézzel készült portékákat, ékszereket, csipkéket.

Kőszegi Szüret, szeptember 22-25., www.koszeg.hu, A négynapos programsorozat több mint 100 éves hagyományra tekint vissza. Ehhez a hagyományhoz igazodva szombat délután kezdetét veszi a szüreti karnevál ahol a város lakossága, iskolái, civil szervezetei és csoportjai mókás jelmezekben vonulnak végig kőszeg utcáin. Természetesen megválasztásra kerül a város képviselői által a Város Bora, valamit játékos vetélkedő keretében az aktuális év Borkirálynője is. Helyet kapnak a jó kőszegi bor mellett a helyi gasztronómia képviselői is valamint a település kézművesei, akik a háromnapos kirakodó vásáron árulhatják portékáikat.

Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál, szeptember 9-11, Mosonmagyaróvár, www.szigetkozfesztival.hu, A rendezvény célja, megszólítani a hazai és határokon túlról érkező, borokat kedvelő, a gasztronómia iránt érdeklődő és szórakozni vágyó közönséget. A program része: magyar hagyományos portékák árusítása, hagyományőrző játékok, magyar vásári gasztronómia bemutatása, magyar borok és pálinkák, magyar fellépők.

Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, szeptember 23-25, Őriszentpéter, www.oriszentpeter.hu, Az Őrségi Tökfesztivál során a tájegység kulturális, művészeti, gasztronómiai értékei mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységen kívülről érkező fesztiválturisták számára. A Tökfesztivál elsősorban gasztroturisztikai program. Az esemény főbb programelemei az alábbiakat foglalja magában: 1.) az őrségi gasztronómiai különlegességek, a tájtermékek seregszemléje, 2.) népi kulturális programok, események, 3.) gyermekjátszó és kézműves foglalkozások, 4.) a Nyugat-Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodóvására, öko- és biotermékek értékesítése.

„Tengeri élmények", szeptember 24, Poroszló, Fő út, Rendezvénytér, www.ttoc.hu, Látványos szüreti felvonulás néptánccal, népzenével, lovas bemutatóval, folklór programokkal. A nap zárásaként változatos programokkal tűzdelt Szüreti Bál. A nappali rendezvény ingyenesen, a szüreti bál érvényes belépőjeggyel látogatható

Idősek hete, szeptember 30-október 07, www.tiszaujvaros.hu, A rendezvénysorozat keretén belül változatos programok kerülnek megrendezésre, kiemelt hangsúlyt kap az idősgondozás és az idősek egészsége, mentális kiegyensúlyozottsága.

Tóth Tibor és Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: