2016. szeptember 30., péntek

Szeptember 30-án indul a Concerto Budapest új, eddigieknél is izgalmasabb évada




A Keller András karmester vezette zenekar idén, közösen ünnepli Gidon Kremer 70. születésnapját, Gennady Rozhdestvensky harmadszor vezényel majd, érkezik a zongorista fenomén Boris Berezovsky, visszatér a Koroljov tanítvány, a brüsszeli Erzsébet királynő verseny győztese, Anna Vinnitskaya is, és másodszor rendezik meg a Hallgatás napját.

Az évadnyitó koncerten, szeptember 30-án 19 órától a zenekar Bartók Béla Concerto című darabját és Beethoven Hármasversenyét adja elő, és mellettük három fiatal muzsikus lép fel még a Zeneakadémia színpadára; Devich Gergely, a Junior Prima-díjas csellista, Balogh Ádám zongorista és Pusker Júlia hegedűművész.
Egy főherceg és két profi udvari muzsikus - az életrajzi hagyomány szerint Beethoven erre az egyedi művészi fölállásra komponálta Hármasversenyét, melynek zongoraszólamát fenséges tanítványának, az ifjú Rudolf főhercegnek szánta. Ez mindenesetre magyarázatul szolgálhat arra, miért is követel a mű hallhatóan többet a hegedű- és a csellószóló előadójától, mint a zongoristától. A hegedűs ezúttal a nagytehetségű Pusker Júlia, míg a csellista a még mindig csupán 18 esztendős Devich Gergely lesz, aki nemzetközi versenysikerek mellett egy Junior Príma-díjjal is büszkélkedhet. A zongorista Balogh Ádám többszörös díjnyertes ifjú művész lesz.
A hangverseny második részében Keller András a zenekara nevével összecsengő kései Bartók-művet, a Concertót vezényli majd. Az 1943-ban, az Egyesült Államokban, s a bostoni szimfonikusokat vezénylő Serge Koussevitzky megrendelésére szerzett öttételes zenekari kompozíció címadását maga Bartók Béla ekképpen indokolta: „E szimfónia-szerű zenekari műnek a címét az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok koncertáló vagy szólisztikus jellegű kezelésmódja magyarázza." 

Október 1-jén, a Zene Világnapján a Zeneakadémia ad helyet a zenekar koncertéjének, amelyen Liszt Ferenc és Bartók Béla műveket játszanak majd Balázs János, Palojtay János és Berecz Mihály zongoristák közreműködésével.

Október 7-én az 1979 óta megrendezett Anda Géza Zongoraverseny korábbi helyezettjei közül lépnek néhányan a Zeneakadémia színpadára. A fellépők: Pietro De Maria, Ronaldo Rolim, Alexandr Sajkin és Várjon Dénes.

Október 17-én a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezésében a lengyel zeneszerző, Penderecki és Beethoven darabokat hallhat a Zeneakadémia közönsége, Krzysztof Penderecki  vezénylésével, és a trombitaművész, Boldoczki Gábor közreműködésével.

Október 22-e a Concerto Budapest számára az egyik legfontosabb időpont, hiszen, ekkor rendezik meg másodszorra az egésznapos Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Az esemény művészeti vezetői, Keller András és Rácz Zoltán. A különböző időpontokban jelentkező koncerteken Mozart, Schnittke, Messiaen, Gubaidulina, Golijov, Berio műveivel találkozhatnak.

De lesznek premierek magyar kortárs alkotóktól is: Csalog Gábor, Jeney Zoltán, Vidovszky Gábor egy-egy új szerzeményét hallhatja a közönség. Három új mű íródik, és hangzik majd el Eszterházy Péter emlékére.

http://www.concertobudapest.hu
 

Nincsenek megjegyzések: