2016. május 31., kedd

Zwack Négynegyed koncertsorozat




Az európai zenetörténet zsidó dallamaiból kaphatunk ízelítőt a Zwack Múzeum falai között.


Újabb állomásához érkezett a Zwack Múzeum és Látogatóközpont Négynegyed zenei rendezvénysorozata, amely évszakonként más-más zenei irányzatba enged betekintést a különböző műfajok közötti találkozások életre hívásával.  Ezúttal Fekete Lászlót, a Dohány utcai Zsinagóga főkántorát hívta segítségül a Mezítlábas Zenészek művészcsoport két alapítója, Bodrogi Éva -énekművész és Koltai Katalin -gitár, lantművész, hogy az európai zsidó dallamokat közösen idézzék meg június 16-án, csütörtök este.  
 

Idén második zenei estjéhez érkezett a 2014-ben életre hívott Négynegyed zenei programsorozat, amelynek minden alkalommal a Zwack Múzeum és Látogatóközpont ad otthont. Ahogyan eddig, úgy most is a különböző műfajok közötti találkozások életre hívása az esemény célja. A produkció zenei vezetője Koltai Katalin gitárművész válogatásában és hangszerelésében a zsidóság zenei ábrázolását ismerhetjük meg az európai zenetörténet legnagyobb szerzőinek tollából 2016. június 16-án este 19.30-kor Fekete László a Dohány utcai Zsinagóga kántorának közreműködésével.  A korábbiakhoz hasonlóan azok számára, akik az esemény előtt egy órával érkeznek meg előzetes programmal is szolgál a Zwack Múzeum: a látogatók múzeumi túra keretében nyerhetnek betekintést a helyszínen található varázslatos régi lepárlóba, az „Unicum szívébe".
Az eddigi zenés esteken részt vett már Herczku Ágnes és Nikola Parov, Krommer Lúcia, Tóth Mónika, Szalóki Ági, Juhász Gábor, Dresch Mihály, Lukács Miklós, Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Bartek Zsolt, Érdi Tamás, a Gryllus-testvérek, valamint az Ensemble Sospiri (Kónya István és Szászvárosi Sándor), Falusi Mariann és Sárik Péter is.
A tervek szerint a sorozat további koncertjein a Mezítlábas Zenészek többek között Lackfi János költőt, Elsa Valle jazz énekest, Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütőst látják vendégül.
A koncert programja:

§        Archaikus dallamok-zsidó imarészletek
§        Salomone Rossi ("Ebreo"): Shir hamma'alot
§        Marcello: Héber zsoltárok részlet héber intonációval                                        
§        Judeo-spanyol (ladino) dalok
§        J. Turina: Trió
§        Ravel: Kaddish, Örök rejtély
§        Honegger: Mimaamakim
§        Rossini: Mózes imája
§        Bock-Stein: Hegedűs a háztetőn-részlet


Közreműködik:

§        Bodrogi Éva, Fekete László -ének
§        Koltai Katalin - gitár, lant
§        Dóczi Áron - hegedű
§        Bartek Zsolt -klarinét
§        Szatzker Zsanett - harmonika
§        Karasszon Dénes -cselló, barokk cselló


Jegyek a helyszínen a koncert előtt, valamint elővételben a múzeum nyitvatartási idejében kaphatóak 2000 Ft-os áron.
Időpont: 2016. június 16. este 19.30
Helyszín: Zwack Múzeum és Látogatóközpont:
Budapest, IX. kerület Dandár u. 1.

Zwack Négynegyed koncertsorozat
A Mezítlábas Zenészek Művészcsoportot 2006-ban hozta létre Koltai Katalin - gitárművész és Bodrogi Éva -énekművész. A csoporthoz állandó tagként csatlakozott 2008-ban Bartek Zsolt - klarinétművész. A klasszikus zenészek törekvése egy olyan tér megalkotása, mely különböző művészeti ághoz tartozó előadóművészek és alkotók számára a szabad alkotás és önkifejezés lehetőségét adja. Kamarazenei, összművészeti, ifjúsági és kortárs zenei projektjeik kiemelt célja a nyitott és őszinte „mezítlábas" kommunikáció, mely lehetőséget teremt a művészetek és különböző társadalmi csoportok közti párbeszédre, és arra, hogy szélesebb közönséghez juthasson el kortárs és komolyzene. Produkcióikban közreműködött többek között Szalóki Ági, Herczku Ágnes- énekművész, Gyabronka József, Hegedűs D. Géza, Láng Annamária-színművészek, Lukács Miklós, Dresch Mihály -jazz muzsikusok, a jelmeztervező Nagy Fruzsina, Rohmann Ditta - csellóművész, vagy a Katona József Színház dramaturgja, Török Tamara. Az együttes elismert szereplője a nemzetközi hangverseny és színházi életnek, produkciói rendszeresen mutatkoznak be Magyarország és Európa jelentős kulturális tereiben.
www.mezitlabaszeneszek.com
Koltai Katalin, gitárművész, zenei rendező
2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eötvös József osztályában, további tanulmányait a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban folytatta. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön; többek között olyan rangos zenei események meghívottja, mint a finnországi Kuhmo Chamber Music Festival, a londoni Greenwich International Early Music Festival, vagy a granadai "Interpretation of Spanish Song" Festival. 2008-tól a Magyar Állami Operaház gitár szólistája. Több lemeze jelent meg többek között a Hungaroton, Naxos, Hangvető gondozásában. Díjai: Junior-Príma Díj
www.katalinkoltai.com
Bodrogi Éva, énekművész
A londoni Guildhall School of Music and Drama  zeneakadémián végzett, Európa számos országában koncertezik. Fő repertoárja a barokk és a klasszikus zene, olyan együttesekkel dolgozik együtt, mint a  Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a  Musica Antiqua Austria az Ensemble Philipp-el, az Erdődy Kamarazenekarral, a  Solamente Naturali, a La Tempesta Ensemble, a Concerto Budapest, vagy a Balti Államok Kortárs Zenekara. Olyan fesztiválokon énekelt szólistaként, mint az Ax-An-Provance Fesztivál, a Brno-i Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Bath-i Nemzetközi Kortárs Fesztivál, és a finnországi "Silent" Fesztivál.Több CD felvétel készült vele.
http://www.evabodrogi.com/
Fekete László, főkántor
A Dohány utcai Zsinagóga főkántora - 1989 óta szolgál ott.
Zsinagógai kórusszólistaként tűnt fel, majd liturgiai hangversenyek rendszeres szólóénekese lett. 1985- 88 között a Józsefvárosi Színház Operatársulatában olasz vígoperák basszus főszerepeit alakította. Kántori ismeretekre tanította: Ádám Emil karnagy, Dr. Schőner Alfréd főrabbi. Yitzchak Eshel és Sol Zim kántorok mesterkurzusán is fejlesztette ismereteit.
Énekmesterei voltak: Sztráray Márton, Hoór Tempis Erzsébet, Veszprémi András, Ráday Sári, Récsei Elza. Koncertrepertoárjában a zsinagógai imafeldolgozásokon kívül, a zsidó világi zene soknyelvű dalai is szerepelnek: a jiddis - , a ladino (judeo-spanyol) -, héber - , sőt magyar nyelvűek. Vallási énekeik és azok zeneirodalmi feldolgozásai is szerepelnek műsorán: B. Marcello, Muszorgszkij, Ravel, Honegger, Kadosa, Kelen Hugó mellett kortársszerzők, mint pl. André Hajdu.
Lemezre - több más mellett - énekelte Eisikovits Miksa máramarosszigeti gyűjtésének teljes dalfeldolgozását.   Szerkeszt hangversenyeket, zsidó zenei konferenciákat, vallászenei rádióműsort vezetett, tanít, a kántorképzést irányítja az  OR-ZSE kántorképzésén. Koncertezett illetve szertartást vezetett Európa számos országában, Izraelben és Japánban.


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: