2016. május 11., szerda

Világsztár érkezett Szentendrére
Nagy a várakozás, mert immár több éve nem fordult elő, hogy a nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó alkotó önálló kiállítási projektet hozzon létre Magyarországon - márpedig most Szentendrén éppen ez történik.


 
Nemrég érkezett hazánkba a japán Chiharu Shiota, hogy megépítse Emlékeső című különleges installációját. A neves művész sok ezer méternyi piros fonallal hálózza be a kiállítóteret, melyre régi fémkulcsokat helyez. Az elmúlt hetekben magyar civilek gyűjtötték a kulcsokat, munkájuk eredményeképpen mintegy 22 ezer darabot használhat fel a művész. A kiállítás - melynek kurátora Gulyás Gábor - két helyszínen látható: a Szentendrei Képtárban és a vele szemközti Kmetty Múzeumban. Az előkészületek sikeresen befejeződtek, már a művek installálása zajlik. A tárlat május 13-tól látogatható.

A húsz éve Berlinben élő japán művész, Chiharu Shiota izgalmas installációval és performanszaival szerzett nemzetközi elismertséget. Kulcs a kézben című, a legutóbbi Velencei Biennále japán pavilonjában bemutatott projektjét több szaklap is az elmúlt év legjobb kiállításának választotta. Shiota előszeretettel dolgozik fonállal és arra felfűzött, azzal összefűzött használati tárgyakkal: régi ágyak, ablakok, ruhák, cipők, bőröndök jelennek meg a fekete vagy vörös színű fonalrengetegben, melyek mindig az emlékek, az emlékezés szimbolikusan gazdag gondolatkörét idézik meg. A fonal az elmúlt évtizedben Shiota művészi védjegyévé vált: a fekete a világűr színe, a vörös pedig az „emberi belső űr", a vér színe lett a japán művész izgalmas univerzumában. A kiállítótereket befonó háló struktúrái természetesen az emberi viszonyrendszerekkel is mutatnak analógiákat.

Shiota idén májusban Magyarországon is bemutatkozik - a Szentendrén megrendezett egyéni kiállításával. A velencei projekthez hasonlóan a Szentendrei Képtárban is piros fonalak és régi kulcsok szervezik a teret. A Kmetty Múzeumban a művész kapcsolódó rajzait állítják ki.

Hihetetlenül sok kulcs került Szentendrére.
Húszezernél is több kulcs gyűlt össze Chiharu Shiota installációjához. A nemzetközi rekord egyúttal azt is jelenti: a velencei biennálé japán sztárja első közép-európai kiállításához, a szentendrei Emlékeső-höz kizárólag itteni kulcsokat használ majd.
A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum márciusban nagyszabású akciót indított, hogy az installálás kezdetére összegyűljön a szükséges 15 ezer kulcs. Több mint 100 gyűjtőponton országszerte és határon túlról is, különböző szervezetek, önkéntes csoportok és társulások kampányoltak a kulcsokért Temesvártól Szegedig, Egertől Nagyváradig. Az akció során - az előzetes várakozásokat messze felülmúlva - több mint 21 ezer kulcsot borítottak ki a szervezők végül a főtéren és számoltak meg április 23-án önkéntesek segítségével. A nagy kulcsborítás eredménye: több mázsa, összesen 21 353 darab kulcs. A legtöbb kulcsot összegyűjtő iskola diákjai félmillió forintos díjat vehettek át a helyszínen, de jutalmat kaptak a legkisebb és legnagyobb kulcsot beküldők is.

„Az, hogy több ezren megmozdultak egy művészeti cél érdekében, és ezáltal egy fontos és különleges ügyet támogattak, óriási siker a Ferenczy Múzeumi Centrum számára. Nagyon várjuk már ezt a kiállítást" - fejtette ki Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A kiállításra szóló belépőjegyek elővételben már kaphatóak a szentendrei múzeum pénztáraiban és a Tourinform irodákban.
A tárlat 2016. május 13. és október 16. között tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.

Kmetty Múzeum - Szentendrei Képtár
2000 Szentendre, Fő tér 2-5.

http://www.muzeumicentrum.hu
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: