2016. május 5., csütörtök

Nagyszabású design aukció a Bartók Béla Boulevardon
A kortárs design szerelmeseinek rendeznek fiatal alkotók és már elismert képző- és iparművészek alkotásaiból jótékonysági árverést május 7-én délután hat órakor a Danubius Hotel Gellértben, miközben virágba borul a Bartók Béla Boulevard (BBB) és környéke.

Az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztiválon az 1 művész 1 porta kezdeményezés keretében 11 művészt kértek fel arra, hogy a Bartók Béla Boulevard galériáinak, kávézóinak hangulatához igazodva újítsanak meg egy-egy régi tárgyat. Ezeket az adott helyek teszik közszemlére egy héten át, május 2-6. között.

Az aukción a résztvevő designerek három-három munkájára licitálhatnak a műkedvelők: egy újragondolt, az alkotó stílusában megmunkált fogasra, egy artKRAFT tárgyra és egy egyedi, saját termékre. A nagyszabású árverés repertoárjában a legkülönbözőbb design termékek, használati tárgyak, szürreális bútorok és installációk is szerepelnek.

A 11 felkért alkotó, azaz Csurka Eszter, Dömsödi Levente, Horváth Lóczi Judit, Karácsonyi László, Kárpáti Róbert, Korcsmár Eszter, Márián Gábor, Rácz Dániel, Szabó Csaba, Verebics Ágnes és Vági Flóra arra vállalkozott, hogy az artKRAFT által felajánlott izgalmas tárgyakból létrehozzanak egy olyan alkotást, amely a projektben résztvevő Bartók Béla úti helyek, vagyis a porták hangulatához, szellemiségéhez igazodik. A design tárgyak ugyanis itt lesznek kiállítva, megbolygatva a jól megszokott tereket.

A design aukció időpontja: 2016. május 7. 18:00
Tárlatvezetés időpontja: 2016. május 7. 17:00
Danubius Hotel Gellért, Gobelin terem
http://bartokbelaboulevard.hu

Az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztivál bevezető programjaként virágba borul a Bartók Béla Boulevard (BBB) és környéke. A "Fogadj örökökbe egy kiskertet" kreatív alkotói pályázat keretén belül diákcsapatok készíthetnek miniatűr kerteket, amelyeknek a galériák mellett kulturális terek adnak majd otthont. A pályázat egyik legfőbb célja, hogy kreatív és játékos módon hozza közelebb a fiatalokhoz a BBB szellemiségét.

A „Fogadj örökbe egy kiskertet" kreatív alkotói pályázatra több mint 50 iskolás csapat jelentkezett, amelyből 37 nagyszerű alkotás valósul majd meg 19 különböző helyszínen. A feladat pedig nem más, minthogy a fiatalok egy virágosládát megtöltsenek élettel. A kompozíciónak tükröznie kell az adott hely hangulatát és megeleveníteni az életérzést, amelyet a Bartók Béla Boulevard képvisel. A csapatokat agyagtál, festék és az általuk kiválasztott virágok várják a kiválasztott helyen, amelyből fantáziájuk szerint alkothatnak. A kiskertek egynéhány darabja már el is készült, amelyek között igazán kreatív megoldások születtek. A Bor és Kézműves Üzlet részére készített kiskertet például a helyhez illeszkedve, borosládába álmodta meg a csapat.

„Nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, mert a művészi vonatkozás mellett környezetszépítő hatása is igen jelentős. A fiatal generáció a program által jobban megismeri a BBB helyeit, és reményeink szerint visszajárnak majd gondozni, felpezsdítve ezáltal az egész környéket" - mondta el Szászi Johanna, a program önkéntes koordinátora.

A virágos „kertek" folyamatosan készülnek és kerülnek ki az örökbefogadó porták elé, amelyek élhetőbbé és kedvesebbé varázsolják Buda egyetlen Kulturális Főutcáját.
A legjobb alkotásokat május 7-én, szombaton díjazza a zsűri, amelynek tagjai közé olyan prominens személyeket kértek fel a Bartók Béla Boulevard szervezői, mint Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövetasszonya, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros Önkormányzatának Humán főpolgármester-helyettes asszonya, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Faur Zsófia, a szervező egyesület elnöke, valamint Medgyessy Ildikó, a Titina kertépítő cég alapítója.

A pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata az Iskolakapun Kívüli Program keretében támogatja, amelynek célja, hogy a fiatalok valóban tartalmas és sokszínű kulturális lehetőségekkel találkozhassanak.
„Azt hiszem, az elmúlt években az Iskolakapun Kívüli Programjaink bizonyítottak: Budapestet a mai tizenévesek számára is kreatív, izgalmas helyszínné tudtuk közösen tenni" - mondta a rendezvény szakmai fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

Az értékelésen a következő szempontokat veszi figyelembe a zsűri: egyedi megoldások és esztétikai elemek használata, valamint annak felismerhetősége, hogy melyik kreatív tér inspirálta az adott alkotást. Az eredményhirdetésnek az impozáns Danubius Gellért Hotel ad otthont az ELEVEN Tavasz szombati napján. A díjakat a BBB helyszínei ajánlották fel, illetve az újrahasznosítás jegyében a korábbi egyesületi molinóból elkészült újragondolt tárgyakkal is jutalmazzák a szervezők a nyerteseket.

2016. május 6-8.
ELEVEN Tavasz
Bartók Béla Boulevard
Budapest, Bartók Béla út

https://www.facebook.com/ELEVENdesignhetvege/?fref=ts

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: