2016. május 7., szombat

Tavaszi Nyitott Balaton Badacsonyban




Balatoni tavasz újratöltve! A Balatoni Regionális TDM Szövetségnek és tagszervezeteinek egyik fő célja továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem tavasszal is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. 



Az akcióban a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai is részt vesznek.
Ízelítő a Nyitott Balaton idején megrendezésre kerülő Badacsony és környéki programokról május 15-éig:
Borbarangolás Badacsonyban - egy jóízű kaland a Vulkánok völgyében...
Badacsonyi borászok szombatonként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.
Borvacsora helyszínek a Nyitott Balaton ideje alatt:
- Május 7. VÁLIBOR
kezmuvesbor@gmail.com; www.valibor.hu
- Május 14. Szegedy Róza-Ház Irodalmi-és Bormúzeum
info@szegedyrozahaz.hu; www.szegedyrozahaz.hu
Szürkebarát túra - Május 7-8. - A Bortriatlon első állomása!
Badacsonyi Borvidék pincéi
Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyen részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjtsön össze minél több boros címkét az értékes nyereményekért!
Tanúhegyek teljesítménytúra - Május 14-15.
Badacsonytördemic, Faluház udvara
Május 14-15-én hazánk talán egyik leismertebb hegyének környékén rendezi meg 8. gyalogos és 7. kerékpáros teljesítménytúráját a Börzsöny Természetjáró és Hegymászó Egyesület és a Badacsonytördemic Községért Alapítvány. Ha érdeklik a rettenthetetlen hegyek titkai, induljon túrázni! Válogathat a 10, 20, 30 és 50 km-es teljesítménytúrák között, sőt azt is eldöntheti, gyalog vagy biciklivel kel útra. Hogy el ne tévedjen, ellenőrzőpontok jelzik az utat végig.
Sport és művészetek kiállítás - Május 14.
Ábrahámhegy, Művelődési Ház Badacsonyi u. 13.
Immár hagyományosan minden évben képzőművészeti kiállítással és rangos komolyzenei megnyitó programmal tisztelegnek egy-egy neves évforduló előtt. Az idén pedig az olimpia jegyében sport témájú képzőművészeti anyagot terveztek bemutatásra, az ünnepélyes megnyitón pedig a témához kapcsolható zenei programmal várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Pünkösdi eljegyzés a Rózsakőnél - Május 15.
Badacsonytomaj, Bazalttemplom, Badacsony, Dísztér, Rózsakő - Szegedy Róza Ház
Hagyományok, népszokások kelnek ismételten új életre a Pünkösdi Eljegyzés rendezvénysorozatban! Jelentkezni a szerelmük történetének elmesélésével a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen lehet.
Pünkösdi keszegsütés - Május 15.
Badacsony, Móló
Pünkösdi Keszegsütés Badacsonyban a pünkösdi ünnepkör idején egy nagyszerű gasztronómiai program mindazoknak, akik rajonganak a Balaton, a horgászat, a halak és a kulináris élmények iránt. A badacsonytomaji Sporthorgász Egyesület jóvoltából keszegsütés várja az érdeklődőket, ahol a vendégek megkóstolhatják a Balaton egyik legfinomabb halfajtáját.
Falunap és gyermeknap - Május 15.
Ábrahámhegy, Községi strand
Változatos gyermek és felnőtt szórakoztató programok: rendőrségi, és tűzoltó bemutató, ügyességi versenyek, nóta és operett, néptánc műsor, kispályás labdarúgó mérkőzések, Délidőben harmonika zenével, jó ebédre várják kedves vendégeiket!
Várfesztivál - Május 15-16.
Szigliget, vár
A pünkösdi hosszúhétvégére két napos programsorozattal készülnek Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat, ahol kicsik és a nagyok is megtalálják a megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyermekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskednek, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a Szigligeti Vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.
Pecsételős nyereményjáték
A Nyitott Balaton idejére szállást foglaló vendégek vehetnek részt a nyereményjátékban, melynek során 4 pecsétet kell összegyűjteni, egyet a szálláshelyen, egyet az étteremben, egyet a pincénél és egyet a látogatóhelyek valamelyikénél.
Ha megvan a 4 pecsét, a Tourinform irodában 1 palack badacsonyi borra váltható be!
FONTOS! A pecsételős kupont csak a részt vevő szálláshelyeken kaparinthatja meg!
Látnivalók:
A szigligeti vár megújult szolgáltatásokkal várja látogatóit. A várban lehetőség van az íjászat kipróbálására. Május 1-től augusztus 31-ig naponta két alkalommal várjátékok tekinthetők meg az alsóvárban kialakított színpadon, melyre nem kell külön belépőt váltani. A szigligeti vitézek harcászati bemutatót tartanak.
A Folly Arborétum területén felújításra kerültek a sétaútvonalak és a támfalak, magasles, madárvárta épült. Az idelátogató gyermekek számára korszerű játszótér létesült, pergolás pihenők, parkberendezési tárgyak, kerékpártárolók kerültek elhelyezésre.
Egry József Emlékmúzeum Udvardi Erzsébet festőművész kiállításával nyitotta meg kapuit április 30-án. Nyitva tart: kedd - vasárnap: 10-18 óráig.
Badacsonyban a Szegedy Róza-házban megismerkedhet Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életútjával, szerelmük helyszínével, az Ürmös Borozóban a badacsonyi borokkal, a kertben a csodás tájjal, nyugalommal.... Sőt! A ház elhelyezkedéséből adódóan ideális kiindulópontja a hegyre vezető gyalogos és nordic walking túráknak, éppen ezért térképek, túraajánlatok, bérelhető nordic walking botok és GPS készülékek is várják a túrázni vágyókat.
Nyitva tart: minden nap 10-18 óráig. www.szegedyrozahaz.hu
Résztvevők:
Szálláshelyek:
Centrum Panzió; Edegger Apartman; Hotel Halászkert; Ágnes Vendégház/Terasse Apartman; Rozi Panzió; Bacchus Apartman; Óbester Panzió; Bonvino Hotel Wine&Spa;
Marica Apartman; Villa Marica; Balaton Eldorado Camping; Orbán Vendégház;
Oázis a Klastromhoz Vendégház; Sörpatika Vendégház, Iréne Apartman; Rózsa Apartman; Berni Ház; Villa Badacsony; Borbarátok Panzió; Borbély Vendégház; Bujtor Apartman; Lakat Vendégház; Csincsi Vendégház; Equital Lovasudvar és Wellness Panzió
Éttermek:
Borbarátok Vendéglő; Muskátli Vendéglő; Halászkert Étterem; Katica Vendéglő; Kisfaludy Ház Étterem; Alapozó Falatozó; Rózsakő Borpince & Étterem; Aranypatkó Étterem
Pincék, Borozók, Vinotékák:
Eszterházy Pince; Borbély Családi Pincészet; Dobosi-Stier Borpince; Istvándy Borműhely; Laposa Birtok; Imre Borpince; Szegedy Róza Ház Ürmös Borozó; Németh Pince; Domaine Edegger; Bacchus apartmanok - Borbarlang Vinotéka; Fata Pince (Borbarátok); Folly Arborétum és Borászat
www.badacsony.com
www.nyitottbalaton.hu
Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: