2016. május 10., kedd

Pünkösdölés Hollókőn
A húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ez a Húsvét és a Karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a Húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.


Ha Hollókő nevét kiejtjük mindenkinek más élmény jut az eszébe. Valaki rögtön azt a kis fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot említi ott a falu közepén, ami egyértelműen az UNESCO-díjas település szimbóluma. Vagy a templom előterében sétáló asszonyokat, ahogy színes rakott szoknyáikban, elől összekulcsolt kézzel sietnek a templom irányába nehogy lekéssék az első énekeket és a papi áldást. Valaki inkább a várról mesél, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cserhát dombjaira, a kéktúrások pedig a hegyen-völgyön át kanyarodó turistautakról, amik után jól esik megenni egy komolyabb adag juhtúrós sztrapacskát a falu éttermeiben. Ha Húsvét, akkor Hollókő, vallják azok a tízezrek, akik csak ezen az ünnepen látogatnak el a faluba. Pedig Hollókő egész évben várja a látogatókat. Pünkösdkor is.
A folyton és folyamatosan megújuló Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és szokásaihoz. Pünkösdkor megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint ötven nappal ezelőtt. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt. A sok program - mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár - mellett megnyitásra kerül a Hollókő Lego projekt is, ami több más projekttel együtt jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él.
A pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját Pünkösdi Királyát. Csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, ami egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait. Pünkösdkör ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább Bocskai Angyalaitól, Szent László Vitézeitől vagy az Egri Vitézlősöktől.
Hollókőn tehát jól megél együtt a palóc népi kultúra és középkori lovagi élet, ahogyan a múlt és a jövő is. Hiszen Hollókő a múltból táplálkozik, a jelenben él, de a jövőbe tart. Fejlődik és szépül, utat mutatva a magyar vidéknek, hogy a hagyományból merítkezve lehet élő jelent varázsolni. Mert Hollókő, egy élő falu.
http://www.holloko.hu
http://www.husvetifesztival.com
https://www.facebook.com/IloveHolloko/
https://www.youtube.com/iloveholloko
https://www.instagram.com/holloko_falu
 

Nincsenek megjegyzések: