2016. május 22., vasárnap

Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz” - állandó kiállítás Gyulán
A boltmúzeum létrejötte a múlt megőrzésében fáradozó áldozatos gyulai polgároknak köszönhető. Alapítása egészen 1983-ig nyúlik vissza. Kezdeményezője Ábrahám György volt, az akkori Élelmiszer Kiskereskedelmi
Vállalat igazgatója. A vállalat dolgozói, köztük Stiffler György, a szakma öregjeivel összefogva egy év alatt közel 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A legtöbb tárgyat Sal Lászlónak sikerült összegyűjtenie Mihalik János egykori gyulai fűszerüzletéből. Számos tárgyat adományozott Tarkó Gábor, Krauzler Márton, Pusztai Rezsőné, Kincses Dezsőné és Kincses Alajos gyulai, Balaj Pál békéscsabai, Jákri Rozália dévényi saját boltjából. De a gyűjtés hírére megmozdultak a leszármazottak is, Felczán Mária és György szüleik békéscsabai fűszerüzletéből származó értékes adományokkal és emlékekkel gyarapította a kiállítást.
Ábrahám György felkérésére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum örömmel csatlakozott a munkához. A múzeum egyik legszebb, a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített budaörsi vegyeskereskedését ajánlotta fel a boltmúzeum számára. Néhány tárggyal pedig kiegészítette a gyulai és békéscsabai gyűjtést, s a megrendezéshez szakmai segítséget nyújtott. A boltmúzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit a gyulai Gábor Áron utcai 4. szám alatti tágas, kirakatos üzlethelyiségben. A boltmúzeumot az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat üzemeltette. 1991-ben a boltmúzeumot átvette a helyi Pro Merkatores, azaz a Kereskedőkért Alapítvány. A kiállítás a régi hangulatot megőrizve, szerényebb helyre költözött, az új kiállítótérben egykor vegyeskereskedés működött.
A boltmúzeum a 2000-es években sajnálatos módon bezárta kapuit. A tárgyak időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába kerületek. 2012-ben Gyula város Önkormányzatának kezdeményezésére a tárgyak ismét Gyulára kerültek. A következő évben a múzeum azokat múzeumi nyilvántartásba vette, s megkezdődtek a tárgyalások a boltmúzeum újranyitásáról. Az értéket mentő gyulaiak jóvoltából megindultak a tárgyak és a boltbútor restaurálása is. 2015. év végén elkezdődtek az előkészítő munkálatok. 2016 tavaszán pedig megkezdődött a boltmúzeum új helyszínen történő berendezése.
2016. május 26-ától, az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanyában nyitja meg újra kapuit a „Süvegcukorhoz" címzett kereskedés. Az új helyszínen újabb bútoregységekkel és tárgyakkal kiegészítve, új hozzáadott tartalommal, tablókkal és nagyításokkal bővítve látogatható az a különleges múzeumi bolt, amely a múzeum harmadik kihelyezett boltmúzeuma. Múzeumunk idén ünnepli fennállásának 50-ik évfordulóját, s ennek keretében a legrégebbi és legszebb fűszer-vegyeskereskedésünk újra méltó helyszínre talált a Gyulán létrehozott állandó tárlaton.
Megnyitó időpontja: 2016. május 26., csütörtök, 14.00

Látogatható: 2016. május 27-től
Helyszíne: Gyulai SC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma, 5700 Gyula, Szent István út 38.
 

Nincsenek megjegyzések: