2016. május 24., kedd

7. Ózdi Jazzparádé




Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Ózdi Jazzparádé, amelyen bemutatkozik egy külön erre az alkalomra összeállt szupergroup , amely koncertet ad a tavaly elhunyt Benkó Sándor emlékére A Dixie Tanár Úr címmel. Több más érdekesség és fellépő mellett a Jazzparádé második napjának estéjén pedig a Hooligans együttes tartja 20 éves jubileumi koncertjét. 



A Benkó Sándor tiszteletére összeállt zenészek között olyan szólisták lesznek az ÓMI Színházteremben, mint Gájer Bálint, Berki Tamás, Falusi Mariann, Göbölös Krisztina, Moravszki Enikő, Gáspár Pál és az ÓMI zenés színház szólistái, valamint olyan zenészek, mint Varga Tibor, Lázár István, Fajszi Csanád, Adamecz József, Radics József, Dr. Dorogi Ákos és Szili Róbert.

Délután és este a város több pontján is utcazenészek szórakoztatják a szórakozni vágyókat és ugyanaznap nyílik a Benkó-emlékkiállítás. Az esti Benkó-emlékkoncert és a - kiállítás támogatója az újonnan létrejövő Benkó Sándor Művészeti Alapítvány.

A szombati nap mottója „Nothing else but music", amely már önmagában is sokat sejtet: az Ózdi Ipari Parkban a nap folyamán fellép Kalle Strandell és a Brass On Brass, a Debrecen Dixieland Band, a Jambalaya és este a záró nagykoncert pedig a Hooligans együttes 20 éves jubileumi koncertje lesz, amely az évforduló kapcsán sok meglepetést tartogat a rajongóknak.
Az esemény védnökei Dr. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, és Dr. Hoppál Péter az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A híres zenész tiszteletére létrejövő Benkó Sándor Művészeti Alapítványnak két főbb célkitűzése van: a fiatal, tehetséges zenészek felkarolása, valamint Benkó Sándor tárgyi hagyatékának gondozása. Számtalan fotó, DVD és egyéb emlék maradt fenn, hiszen a nemrég elhunyt zenész gondosan összegyűjtött mindent az évek során, többek között 1957-től, az első koncertjüktől az összes plakátot. A különböző tárgyakat zenetörténelmi hagyatékként kezelhetjük, amelyeknek a katagolizálása nemrég el is kezdődött.
A Benkó Sándor Művészeti Alapítvány Kuratóriumának tagjai a család képviselői mellett
dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora, és Habsburg György, az EU rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki részt vesz és nyitóbeszédet mond a péntek esti koncerten.
Az Alapítvány a zenei tehetséggondozás keretében három - pop-rock, jazz és komolyzene - kategóriában díjaz fiatal, tehetséges zenészeket, énekeseket. A győzteseket ösztöndíjjal jutalmazzák, valamint fellépési lehetőségeket biztosítanak számukra.

A Benkó-díj Kuratóriumában olyan Kossuth-díjas művészek döntenek a zenei díjak odaítéléséről, mint Benkő László billentyűs, zeneszerző, az Omega együttes tagja, Bogányi Gergely zongoraművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi-Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző.

2016. május 27-28.
7.  Ózdi Jazzparádé

https://www.facebook.com/events/281815968824214
http://jazz-parade-ozd.com


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: