2016. május 7., szombat

III. Keresztény Színházi Fesztivál Budapesten
Idén a fiatal közönséget is szólítja a III. Keresztény Színházi Fesztivál. A rendezvény programja különleges sorsokat, műfaji sokszínűséget, színes, formabontó színházi megoldásokat ígér, igazi európai szellemiségben. A rendezvénysorozatot immár harmadik alkalommal rendezi meg az Újszínház.

Május 20. és 26 között 5 helyszínen 13 látványos produkcióval mutatkoznak be magyar és külföldi vendégművészek Budapesten. Az Európában, sőt világviszonylatban is egyedülálló Keresztény Színházi Fesztiválon hazai produkciók mellett idén is fellépnek külföldi színtársulatok. Az Újszínház hiánypótló kezdeményezését idén két teátrum is befogadja. A Ram Colosseum az ExperiDance játékát, míg a Nemzeti Színház a debreceni társulatot látja vendégül. A keresztény téma minden előadásban másképp jelenik meg; a musicaltől a fekete mesén át a marionette bábelőadásig számtalan művészeti ágazat műsorra kerül.

A szervezők a program összeállításakor most is arra törekedtek, hogy sokszínűséget, nemzetköziséget vonultassanak fel a fesztivál öt helyszínén, az Új Színházban, az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán, a RAM Colosseumban, a Nemzeti Színházban és az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban.

„II. János Pál pápa mondta, legyen minden bizodalmunk a fiatalokban"- ezzel a felvetéssel indította Dörner György igazgató a sajtótájékoztatót, aki reméli, hogy az eddigi lelkes törzsközönség idén még több fiatallal bővül. Vonzó lehet számukra például a fiatal Koncz Andrea, aki két jelentős, történelmi nőalakot, Stuart Máriát és Szent Margitot is megformálja.

A fesztivál nyitó előadása Stuart Mária történetét dolgozza fel.
A Királynő aranyból van című produkciót már emberöltő óta nem játszották a fővárosban. A budapesti premier főhőse, Skócia 17 éves hithű királynője, aki reneszánsz humanista uralkodóként a hatalmi érdekek teljes káoszban próbálja megőrizni tisztaságát, erényeit országa érdekében. Az uralkodónő szenvedéllyel, spiritualitással telített életútját Koncz Andrea jeleníti meg az Újszínház Nagyszínpadán, május 20-án.

A rendezvény európaiságát mutatja a kereszténység központjából, Olaszországból érkező társulat prdukciója; a Fratelli Napoli Marionett Bábszínház Krisztus halálát és annak körülményeit mutatja be a társulatot jellemző, sajátos műfajban. A Cataniából érkező életnagyságú bábokkal dolgozó marionett előadás címe Krisztus a Golgotán.

A fesztivál egyik legizgalmasabb előadásának a Magyar Elektra című tragédia ígérkezik. A kamaradarab Bornemissza Péter 1558-ban írt műve alapján kerül a színpadra Katona Imre rendezésében, modern színészi eszközökkel. Az előadás egyszerre ötvözi a görög dráma és a XVI. századi mentalitását, miközben örökké aktuális üzenetével a ma emberét is megszólítja.
Nagyszabású, és rendkívül látványos előadásnak ígérkezik a Csokonai Nemzeti Színház produkciója is.

A debreceni teátrum A magyar Fauszt című történetet mutatja be a Nemzeti Színházban, izgalmas díszlettel, saját zenekar és kórus kíséretében. A vendégelőadások sorát másnap az olaszországi Teatro Iaia előadása gazdagítja: A rózsafűzér című családtörténetben a mindennapi zsolozsmák világa bontakozik ki a színpadon. A matriarchális társadalom csúcsát jelképező zsarnok anya és lányainak konfliktusát dolgozzák fel a darabban, amely a főhős lelki megtisztulásával ér véget.

Május 25-én a lengyel TEATR A színház musicalét fogadja a Keresztény Színházi Fesztivál. Az Apokalipszis című előadás modern színházi kifejezőeszközökkel jeleníti meg a végítélet történetét. A musical érzelemmel, dinamizmus táncelemekkel, rock és klasszikus zenével, látványos színpadképpel telített előadást ígér. A várakozásokkal ellentétben a darab pozitív végkicsengéssel zárul, reményt, életigenlést és feloldozást hirdet.

A fesztivál tiszteletére bor is készült. „A 2014-es kékfrankos a borászat kedvenc vörösbora, igazi temperamentumos magyar bor, amely Londontól Bordeaux-ig a legrangosabb nemzetközi borversenyeken szerepelt eredményesen. A bor szakrális ital, méltán harmonizál e különleges fesztivállal" - mondta Takler András, az elismert szekszárdi családi borászat képviselője.

A programot egyházzenei koncertek és egy kerekasztal beszélgetés teszi teljessé, a záróesten pedig egy igazi klasszikussal, Szent Margit történetével ér véget a Keresztény Színházi Fesztivál.

2016. május 20-26.
Keresztény Színházi Fesztivál

https://www.facebook.com/events/188815168160079
http://www.ujszinhaz.hu
https://www.youtube.com/watch?v=N-rqiVNvGDQ


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: