2016. május 19., csütörtök

Segítség az ép fogakért
Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 13 helyszínre látogat el  a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoz, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.   
Fotó: Fejér Bálint
 

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal. Nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Ennek is betudható, hogy hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.
Az 5-6 éves gyerekeknek mindössze 3 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg, az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon. A 65-75 éves korosztályban pedig közel 3 százaléknál jellemző a teljes fogatlanság. (KSH, 2014. szeptemberi felmérés.) 
A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás.
Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban.
Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, hogy nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.
A roadshow idei első helyszíne április 21-én Budapesten volt, a BME egészségnapon.
Az OTP Bank Fogászati Roadshow időpontjai és helyszínei:


Dátum Program címe Program helyszíne
2016. április 21.
13-18 óra
BME Egészségnap BME Kármán Tódor Kollégiuma, parkoló,
Budapest XI., Irinyi J. u. 1-17.
2016. május 7.
9-17 óra
8. Várkert futás - Fuss a sérült gyermekekért Gyula, Várkert
2016. május 8-13.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja Erdély
2016. május 19-20.
8-16 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadás Pécs
ÁNK Agora, Apácai Csere János tér 1.
2016. május 28-29.
10-19 óra
Városligeti Gyermeknap Budapest Városliget, Napozórét
2016. május 31. Fogászati szűrés és szaktanácsadás Jászárokszállás, Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, 5123 Jászárokszállás, Deák Ferenc u. 59.
2016. június 4-5.
10-19 óra
LEGO Store Show és OTP Bank Családi Napok Budapest, Millenáris Park
2016. június 9.
8-12 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadás Hencida
Általános Iskola,
Csokonai utca 2.
2016. június 10.
8:30-13 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadás Szentpéterszeg,
Fekete Borbála Ált. Isk., Kossuth utca 36.
2016. július 4.
8:30-16 óra
Nyári gyerektáboroztatás,
Fogászati szűrés és szaktanácsadás
Szeged,
Szent Györgyi Albert Agóra
2016. szeptember eleje Johnson Electric Kft.
Családi Nap
Hatvan
2016. szeptember közepe-vége Opel Családi Nap Szentgotthárd
2016.szeptember 11.

Szüreti Fesztivál Kiskunhalas, Bethlen Gábor tér 1. / Kiskunhalas főtere/
2016. szeptember 23-25.
9-17 óra
Díjlovas és Lovasterápiás Verseny Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja
Vörösmarty tér 2.
2016. október 8-15. Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja Erdély
A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2016-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen közel 7000 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2016. október 8-15. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: