2016. május 20., péntek

Hírek Franciaországból




A foci eb. idején, a magyar válogatott szereplése táján a látogatóknak érdemes  körülnézniük a többi érdekes helyszínen is. Vigyázat, a francia hatóságok különleges intézkedéseket vezettek be a terrorveszély miatt!



Canal du Midi: Európa leghosszabb és legrégibb mesterséges csatornája, a Canal du Midi 1996 óta az UNESCO világörökség része. Októberben lesz 350 éve, hogy XIV. Lajos (a Napkirály) 1666-ban kiadta hozzá az építési engedélyt. Franciaország déli részén a Földközi-tengert és az Atlanti-óceánt köti össze a Garonne-folyó segítségével. A csatorna romantikus, árnyas útvonalát, az 500 km-es „zöld utat" bejárhatjuk kerékpárral, bérelt csónakkal, vagy megszállhatunk lassan úszó lakóhajón is. Érinthetjük útközben Toulouse, Carcassone és Narbonne városokat, gyönyörködhetünk a tájban, miközben zsilipeken és gátakon keresztül megy a hajónk. Éppen a foci eb idején rendezik a „Conviencia" fesztivált egy teherszállító uszályon, ahová a világ minden tájáról érkeznek zenekarok és előadók, a programjaik pedig ingyenesek.   

Bordeaux-ban fantasztikus Bormúzeum (La Cité du Vin) nyílik június elsején. A francia borok fővárosa 2007 óta az UNESCO világörökség része. A tízemeletes múzeum húsz terme csak a borkultúráról szól, a tetején a Belvedere nevű büfében lakmározhatunk és jó borokat kóstolhatunk.

A Lyoni Kortárs Művészeti Múzeumban Yoko Ono (1933-) életmű kiállítása tekinthető meg. A japán származású művésznő foglalkozott zenével, képzőművészettel, filmmel, installációkkal, amelyekből 1961-ben rendeztek először franciaországi kiállítást 1961-ben. Egyébként békeharcosként és környezetvédőként is számon tartják a világban. Híres férje, John Lennon 1980-as halála után húsz évig volt Havadtőy Sámuel élettársa. Többször járt Magyarországon, sőt, a budapesti Ludwig Múzeumnak ajándékozott néhány művet.

Marseille-ben 2016 nyarán Pablo Picasso főművei láthatók különböző művészeti ágakból a MUCEM-ben. A teljes áru belépő 8 €, a kedvezményes 5 €. 


Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: