2016. május 18., szerda

Zsolnay Piknik – kulturális csemegék a szabadban
A Zsolnay Piknik során gyermekprogramok, kreatív műhelyek, piknikpokrócos ejtőzés és sok finomság várja a látogatókat május 20-22. között a Zsolnay Negyedben. Fellép többek között Takács Nikolas és Little G. Weevil, ráadásul nemcsak a Negyedben, hanem Uránvárosban, Kertvárosban és a Budai városrészen is zajlanak események.

A tavaszi zsongás, a fűben heverészés, és a kézműves vásár mellett változatos programokat is kínál a Zsolnay Piknik. Ingyenes koncertet ad többek között Little G. Weevel, Tompos Kátya a cseRihannák, a Voisingers, a Váczi Eszter Quartet és Szeder. Kifejezetten gyerekeknek szól a Csurgó Zenekar koncertje, több színházi és bábszínházi előadás, Bognár Szilvia gyermekműsora és a Kossuth-díjas Berecz András mesemondó programja. Csupán a két kiemelt esti rendezvény díjköteles: a Fonó Zenekar a Fölszállott a Páva tehetségkutató műsorának sztárjaival lép színpadra, műsoruk után magyar táncház következik.
A május 21-i sztárfellépő a tehetségkutatóból ismert Takács Nikolas.

A kreativitás rajongói különböző kézműves foglalkozásokon alkothatnak maradandó emlékeket, de ismeretterjesztő- és sportprogramokból sem lesz hiány; ilyen például a Fuss-érte-megérte című jótékonysági futás, de az idén 60 éves pécs-pogányi repülőtér is számos, a repülés élményét bemutató programot kínál az érdeklődőknek.

A Pikniken különleges könyves akció indul Zsolnay Könyvtér címmel. Ennek lényege, hogy a Negyedbe kihelyezett szabadtéri, közösségi könyvesszekrényként funkcionáló telefonfülkékbe (Kisasszonyok tere, Planetárium kupolája mellett) bárki beteheti kedvenc vagy éppen megunt könyvét, elláthatja személyes üzenettel, ajánlással, s szabadon vihet is az olvasnivalókból. A május 21-i megnyitón dr. Őri László, Pécs alpolgármestere, Bertók László, Kossuth-díjas költő, Pécs díszpolgára, Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője és Horváth Viktor író is elhelyez egy-egy könyvet a fülkében.

A kulisszák mögé is bepillanthatnak a látogatók, szakavatott kísérők segítségével felfedezhetik a Zsolnay Negyed rejtett zugait és kevésbé ismert érdekességeit. A fesztivál ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy a ZsÖK NKft. Infopontjain, amivel bejárhatók a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

A Piknik alkalmával a pécsi Kertváros (Csontváry-sétány és Berek-sétány), Uránváros (Szilárd Leó park) és Budai városrész (Szondy György sétány) lakosságát kihelyezett programokkal, bemutatókkal invitálják a Zsolnay Negyedbe.

2016. május 20-22.
Zsolnay Piknik

http://www.zsolnaynegyed.hu/zskn
www.facebook.com/ZsolnayPiknik

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: