2016. május 4., szerda

Bogányi-est




Különleges alkalom a zenei életben, hogy a Bogányi testvérek - Bernadett, Bence, Gergely és Tibor - közös játékát élvezhesse a közönség. Most éppen 12 év telt el a legutóbbi ilyen, budapesti koncertjük óta. Május 15-én tehát már emiatt
is rendkívüli hangverseny lesz a Zeneakadémián, ahol Bogányi Bence feleségével, Clara-Dent Bogányi oboaművésszel kiegészülve, öten lépnek a pódiumra. Bogányi Gergely az általa megálmodott zongorán játszik, Bogányi Tibort pedig csellóművészként is hallhatja a közönség. Ráadásul erre az alkalomra született egy új zenemű, Bánfalvi Zoltán: Bogányi 5 című kompozíciója, így tehát világpremier is várható a május 15-i koncerten. 

Bogányi-est
Zeneakadémia, Nagyterem
2016. május 15-e, 19.30
A Bogányi-ötös tagjai:
Bogányi Bence - fagott
Bogányi Bernadett - fuvola
Clara Dent-Boganyi - oboa
Bogányi Gergely - zongora
Bogányi Tibor - gordonka
közreműködik: az Új Magyar Kamarazenekar, koncertmester: Bánfalvi Béla

Műsor:
Purcell: g-moll chaconne
Vivaldi: g-moll kettősverseny fagottra és csellóra
M. Haydn: D-dúr fuvolaverseny
Mozart: Dove sono -  Oboaátirat a Figaro házassága c. operából
Puccini: Storiella d´amore - oboára és fagottra
Weber: Ännchen´s ariette - Oboaátirat A bűvös vadász c. operából
- szünet -
Bach: f-moll zongoraverseny, BWV 1056 - II. tétel
Mozart: B-dúr zongoraverseny, K 595
Bánfalvi Zoltán: Bogányi 5 - ősbemutató
A Bogányi-testvérek 1997-ben, közel 20 éve adták az első nagyobb közös koncertjüket, akkor négy versenyművet játszottak az Óbudai Társaskörben és Szolnokon (az élő felvételből lemez is született). Azóta a csellista Bogányi Tibor dirigens lett, évek óta ő a pécsi Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. Ő vezényelte azt a 2004-es, közös Bogányi-sorozatot is a Zeneakadémián, amelyen a négy testvér a Matáv Szimfonikus Zenekar szólistájaként és dirigenseként aratott hatalmas sikert. Azóta több ízben felléptek szólistaként, Bogányi Tibor vezényletével a turkui, pori, lappeenrantai szimfonikusokkal, valamint a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekarral.

A család két fúvósa, Bernadett és Bence éveken át együtt dolgozott a Finn Nemzeti Operaház zenekarában, így ők ketten nem csak testvérként, hanem fúvósként is tökéletesen megértik egymást. A május 15-i koncerten Bernadett, Bence és Clara zenekari muzsikusként is hallható majd: a Mozart-zongoraverseny előadásához örömmel ülnek be mindhárman a zenekarba, hiszen ez a játék is része az életüknek.

A testvérek kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon, s azt vallják: a szüleik szerettették meg velük a zenét, ők egyengették a négy testvér zenei tanulmányait. Amikor még Finnországban éltek, hetente sok órát autóztak, hogy Forssaból Helsinkibe vigyék a gyerekeket zongora-, fagott-, cselló- és fuvolaórákra. Nekik köszönhető, hogy mind a négyen a zenei pályát választották. A gyerekek minden bizonnyal örökölték a zenei tehetséget, de fontos mozzanat volt az is, hogy a szülők soha nem erőltették a zenét, viszont megteremtették a lehetőséget a tanuláshoz, a zavartalan gyakorláshoz.

A koncert szervezője az Operettissima Előadó-Művészeti Nonprofit Kft. és a Fidelio Média Kft.
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/boganyi-5-20160515-1930  
Néhány YouTube-link (de sok más felvétel is megtalálható itt):
Bogányi Bernadette és Bogányi Gergely koncertje:
https://www.youtube.com/watch?v=wD-xljQ7NPM
Bogányi Tibor csellóval: https://www.youtube.com/watch?v=Bls4XxJ0Rhg


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: