2010. november 7., vasárnap

PERINATUS ALAPÍTVÁNY



1061 Budapest, Hegedű u. 9. fszt. 3.

Életünk elsõ és legmeghatározóbb pillanata a születés. Hirtelen egyik pillanatról a másikra megváltozik körülötte a világ, és nem mindegy hogy erre a traumatikus pillanatra hogyan készítették fel és hogyan van felkészülve a fogadására környezete. Ma már tudjuk, hogy minden, amit a születéskor át él egész életére kihat. Mégis a mai napig élnek még olyan tévhitek melyeket a kutatások már régen megcáfoltak. Annak érdekében, hogy a születő kisbabák életük e fokozottan érzékeny pillanataiban megfelelő gondoskodásban részesüljenek, fontos, hogy elinduljon és elkezdõdjön egy társadalmi szemléletváltás melyben nagy szerepe van a szülészeti szakmának, és a pre- és perinatális pszichológia eredményeinek integrálása a szülészeti gyakorlatba.


A Perinatus Alapítvány munkatársai évek óta foglalkoznak a várandóssá, születés és szülés lelki vonatkozásaival. Céljuk a születés pszichológiai oldalának kutatása, pszichoterápiás módszerek fejlesztése és ezek segítségével a születés lelki traumájának megelőzése illetve gyógyítása. Mostantól az alapítvány küldetésnek megfelelő helyszínen, új központban folytatódik a munka.

Ez a civil szervezet 2007-ben jött létre azokból a pszichológus, mentálhigiénés tanácsadó, szülésznő és más szakemberekből, akik a magzati lét, a várandósság és a szülés-születés lélektani hatásait kutatják. Most elérkezett a pillanat, amikor a Perinatus a széles nyilvánosság elé lép, hogy kutatási eredményeivel, szakmai tapasztalatával, sokrétû segítségnyújtással és pszichoterápiával hozzájáruljon a várandósság, szülés és születés körülményeinek javításához.
Pszichoterápiás módszereket dolgoztak ki a születés élményének, traumáinak felnőttkori lélektani feldolgozásának elősegítéséhez.
Életünk során számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, a folyamat más és más tartalommal ismétlődik meg. Azért van nagy jelentősége a születési trauma terápiás, célirányos korrekciójának, mert segít a nehézségeket okozó mintákat átformálni és kialakítani a változásra való nyitottságot.

Az Kuratórium különös hangsúlyt fektet a szülést-születést kísérő hivatásokban dolgozókkal szakmai kapcsolatok kiépítésére.
A kutatások során napvilágra kerülő ismeretanyagok és módszerek továbbképzéseken, az oktatásban és publikációkban továbbadni.
Aktívan részt venni a szüléssel, születéssel kapcsolatos modern baba-barát szemlélet társadalmi méretű elterjesztésében.
Emellett támogatást nyújt a gyermeket váró szülőknek, hogy a szerepükre megfelelően felkészülhessenek.
A születésünket közvetlenül megelőző és követő időszak eseményei döntő hatással vannak az emberi életre. Ez érinti többek között a kapcsolatteremtő képességet, a lelki fejlődést, a változásokhoz való alkalmazkodás képességét, vagy akár az egészségi állapotot, a droghasználatot.
Ezért az Alapítvány segít abban, hogy az érintettek különböző módszerek, foglalkozások segítségével feldolgozhatják saját születési élményüket.

CSOPORTFOGLALKOZÁSOK
Család születik” – Beszélgetős csoport várandós és gyermeket tervező párok számára
Összhang” – Együtt a változásban azoknak akik szeretnének érzelmileg mélyebben szeretnének ráhangolódni várandósságukra.

ELŐADÁSOK
(Perinatus Barlang)

Ikerlét és az ikerlét elvesztése” – Szénási Kornélia előadása
Időpont: 2010. október 25. 18-20 óra

Úgy szülünk, ahogy születünk?” – Orosz Katalin előadása
Időpont: 2010. november 29. 18-20 óra

Mit tud a magzat?”Szénási Kornélia előadása
Időpont: 2011. január


Szõke Emília
E-mail: info@perinatus.hu

Forrás: PR Herald (A Magyar Géniusz Projektiroda által „Regisztrált Tehetségpont”)

http://www.perinatus.hu

Nincsenek megjegyzések: