Királyi reggelireceptek zsír- és cukorszegény kiadásban, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal.
A reggelire nem csupán az az igazság érvényes, hogy egészséges, és a nap legfontosabb étkezése, s hogyha reggelizel, kevésbé hízol, valamint nagyobb teljesítményre vagy képes. Reggelizni egyszerűen jó. Egy kiadós reggeli kényezteti a lelket is, értelmet ad a napnak, egy jó reggeli után bármilyen nehéz feladatnak nagyobb örömmel nézünk elébe.
Valóban fontos azonban, hogy tápláló legyen, de ne nehezítse el az agyat. Ne legyen egyoldalú táplálékforrás: tartalmazzon fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat, rengeteg rostot. Ugyanakkor persze legyen zsír- és koleszterinszegény, és ne legyen benne hozzáadott cukor. Receptjeinket ezen elvek szerint állítottuk össze.
Energiabomba müzli
Hozzávalók kb. 10 adaghoz:
1 bögre=2,5 dl
- 3 bögre zabpehely
- 1 bögre vegyes olajos magvakból összeállított mix (dió, mogyoró, mandula stb.)
- fél bögre szezámmag
- fél bögre napraforgómag
- fél bögre lenmag
- fél bögre mazsola
- fél bögre aszalt áfonya/meggy
- 1 bögre aszalt barack/szilva, apróra vágva
A tálaláshoz: friss, apróra vágott idénygyümölcs, kefir/tej/narancslé
Elkészítése: A zabpelyhet és a magokat, valamint az aszalt gyümölcsöket keverd össze egy nagy, zárható üvegben. Tálaláskor egy adaghoz adj friss idénygyümölcsöt, lehetőleg többfélét, majd öntsd fel tejjel, kefirrel, esetleg narancslével.
Körtés-sajtos meleg szendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű rozskenyér
- körte
- ementáli/camambert sajt
- áfonya- vagy ribizlilekvár (lehetőleg cukormentes)
Elkészítése: Két szelet rozskenyér közé tegyél körteszeleteket, sajtszeleteket, majd néhány kiskanál lekvárt, és így süsd össze a szendvicset. Tálaláskor tegyél a tetejére egy kis lekvárt.
Sütőben sült tojás
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojás
- 8 szem koktélparadicsom
- 4 szelet zsírmentes sonka
- 2-3 szál újhagyma
- reszelt sajt
- só, bors
- teljes kiőrlésű pirítós
Elkészítése: A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. 4 kis tűzálló tálkába ollóval vagdosd bele a sonkákat – mindegyikbe egyet. Dobj mindegyikbe két, az ujjaiddal szétnyomott paradicsomot. Az újhagymát ollóval karikázd a kis tálakba körülbelül egyenlő arányban. Ekkor mindegyik tálba üss egy tojást, szórj rá egy-egy csipetnyi sót és borsot, szórd meg kevés reszelt sajttal, és told a sütőbe kb. 10 percre, illetve addig, amíg a tojásfehérje meg nem sült. Tálald kis, teljes kiőrlésű piritóshasábokkal.
Almás-fahéjas zabkása
Hozzávalók 1 személyre:
- 1 bögre zabpehely
- 1,5 bögre forró víz
- 1 dl tej
- kevés só
- 2 teáskanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 alma
- szeletelt mandula
- néhány kanál joghurt
Elkészítése: Az almát reszeld le – lehetőleg héjastul. A vizet forrald fel, majd sózd meg. Keverd bele a zabpelyhet, és éppen csak addig főzd, amíg a vizet fel nem veszi, ez kb. 1-2 percet jelent. Ekkor keverd hozzá a reszelt almát, és főzd még fél percig. Ha közben felvette az összes vizet, önts hozzá egy kis tejet. A végén keverd hozzá a mézet is. Tálald szeletelt mandulával, joghurttal a tetején.
Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése