2010. november 24., szerda

Karácsonyi készülődés Írországban



December 8-án hivatalosan is megkezdődik a lázas karácsonyi szezon az íreknél. (Ezen a napon bezárnak az iskolák is) Sokszor alig lehet közlekedni a városban, a boltok tovább tartanak nyitva a vásárlók kedvéért, az utcán pedig karácsonyi dalokat éneklő csapatokkal találkozhatunk.

A karácsonyfát legtöbben már december 13-án felállítják, innentől már nem csak az utcákon, hanem az ír családok otthonában is él az igazi karácsonyi hangulat . Nagyjából ezzel egy időben megkezdődik a karácsonyi étkek előkészítése is, mert például a tipikus Mince-pie ízeinek összeéréséhez hetekre van szükség.

Érdekesség, hogy az ajándékokat hozó Télapónak -ír tradíciókhoz híven- rétest és egy pohár whisky-t készítenek, az őt szállító rénszarvasoknak pedig répát vagy almát. Ezután irány a templom, a karácsonyi mise.

Az ajándékok kibontására 25-én kerül sor, legtöbb esetben az ünnepi ebédet követően. A család után pedig a barátok következnek, azaz jönnek a körtelefonok, hogy minden számukra kedves személynek telefonon is Boldog Karácsonyt kívánjanak. December 26-án a legtöbben lóversenyre mennek Írországban.

Manapság már csak vidéken szokás a Wren Boy-ok, ócska ruhákba öltözött fiúcskák mutatványa. Ezek a falusi kisfiúk házról házra járnak, énekelnek és zenélnek egy kis zsebpénz reményében.


Forrás: Agolportál

Nincsenek megjegyzések: