2017. január 13., péntek

Orgonaszentelés a Pesti Ferenceseknél




Szentmise keretében orgonaszentelést tartanak a pesti ferences templomban - 1053 Budapest, Ferenciek tere 9  - 2017. január 14-én este fél 8 órai kezdéssel, Deák László orgonaművész közreműködésével. Az ünnepi műsorban elhangzó művek: N. de Grigny - Ave maris stella, J. S. Bach - Dór tokkáta és fúga BWV 538, M. Dupré - Deux esquisses és Liszt - Les Préludes (DL átirata). A szentmisére és a hangversenyre mindenkit szeretettel hív Kárpáti Kázmér ferences templomigazgató.



Az ország egyházzenei szempontból egyik legfontosabb orgonája felújítási munkálatairól a Deák László orgonaművész írja:
Nyáron megtörtént a sípok és a belső szerkezetek kitakarítása. Mivel 15 év alatt irtózatos mennyiségű kosz gyülemlett fel, nem volt elég a kompresszoros kifújatás, hanem egyenként mosószeres vízben kellett a sípokat kimosni. Ezt mind a 4592 síppal meg kellett tenni, amelyek igen eltérő nagyságúak: a legkisebb 10 cm körüli, a legnagyobb pedig majdnem 5 méteres. Ezután visszakerültek az orgonaszekrénybe, ahol intonálni és hangolni kellett őket. Ez a munkálat rendben befejeződött július végéig. Az ezt követő másfél hónapban néhány hangversenyen is megszólalt a hangszer a rendszeres miseszolgálaton kívül.

A felújítás második szakasza szeptember 20-án kezdődött el, amikor leszerelték a játszóasztalt, valamint az elektronikát. Ez nem kis munka volt, tekintettel arra, hogy több ezer különböző kábelt kellett leforrasztani, és a négy klaviatúrát, valamint a pedált billentyűnként lekötni a mechanikus mozgatószerkezetről, amit traktúrának hívunk. Ez biztosítja az összeköttetést a billentyűk és a szélládán levő szelepek között, amelyek a sípok megszólaltatását intézik. Jó néhány hét műhelymunka kellett a játszóasztal teljes felújításához, az új kezelőszervek felszereléséhez, hiszen az elektronika is megújult, és mint ilyen sokkal több lehetőséget hordoz magában, köszönhetően a számítástechnika gyors fejlődésének.
A mi orgonánkban ez a bizonyos elektronika gondoskodik a regiszterkapcsolók által a csúszkahúzó motorok működtetéséről, amelyek a sípok alatti szélládába engedik a szelet, és ez a billentyű megnyomására megszólaltatja a sípot. De az ún. kopulákat is ez mozgatja, amik a klaviatúrák összekapcsolását hivatottak lehetővé tenni. Ezek most kibővülnek egy normál és 7 ún. oktávkopulával.
Mivel orgonánknak 64 regisztere van, szükséges, hogy ne egyenként kelljen bekapcsolgatni őket, hanem egy memória segítségével, melyet Setzer kombinációnak hívunk. Ennek segítségével egy gombnyomásra előhívható egy bizonyos hangszínbeállítás. A régi rendszerben 256 ilyen kombinációs lehetőség volt, mely igen szűkösnek bizonyult főleg a hangversenyek alatt, most az új rendszer már 10.000 kombinációt tud működtetni. Mindez elmenthető egy pendrive segítségével, mely igen megkönnyíti a regisztrációk beállítását. Az orgona elkészülését némileg hátráltatta, hogy több új ötlet is született az új kapcsolók minél gazdaságosabb elhelyezésére, amely kicsit megnövelte a munkaidőt. Viszont emiatt nem került több pénzbe ez a pluszlehetőség. Miután visszakerült a játszóasztal a helyére, a több ezer leforrasztott kábelt vissza kellett forrasztani a helyére, és az új vezérlőszekrénybe el kellett vezetni, majd oda is bekötni. Egyenként leellenőrizni a működésüket, majd összehangolni a vezérlőpanellel, melyet előtte szintén le kellett tesztelni, hogy az összes kimenete működőképes-e. Ez után kezdődhet a programozás, mely a különböző kábelekhez rendelheti a megfelelő funkciókat.
A hangszer összköltségvetése idáig 10 millió forint, melyet több részletben fizetett ki a templom már március óta. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves támogatónknak az orgona felújításában való részvételüket, mely igen jelentős volt. Volt aki névvel (ezeket külön táblán fogjuk az orgonaszekrényen elhelyezni) és voltak név nélküli adakozók is. Nekik az Úristen fizesse majd vissza nagylelkűségüket. Tervezzük az avatókoncerten a felújítás munkáiról rövid képes beszámolót mutatni és nyilvános köszönetet mondani minden jótevőnknek.
Szerdahelyi Csongor
 

Nincsenek megjegyzések: