2017. január 4., szerda

Jubileumot ünnepel a 12. Nemzetközi Újévi Cimbalomfesztivál




A Cimbalom Világszövetség idén egy fontos jubileumnak, a megalakulása 25. évfordulójának szenteli az immár 12. Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertjét. A magyar, szlovák és svájci művészek 2017. január 13-án a budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Házban lépnek fel.



A gála háziasszonya ezúttal is Herencsár Viktória Artisjus- és Magyar Örökség Díjas cimbalomművész, aki új lemezét is bemutatja a közönségnek.
A Cimbalom Világszövetség idén rendezi meg a 12. Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertjét. Az immár hagyományos, év eleji zenei eseménynek különleges apropót ad, hogy a Cimbalom Világszövetséget 25 évvel ezelőtt alapították. A negyedszázados jubileumot magyar, szlovák és svájci művészek gálaműsorral ünneplik meg 2017. január 13-án, pénteken 18.30-tól a budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

A repertoárban klasszikus zene, népzenei és jazz feldolgozások, világzenei és könnyűzenei produkciók is szerepelnek, és a cimbalmon kívül más hangszerek is feltűnnek, hiszen a zenei stílusok és kultúrák keveredése teszi hangulatossá, izgalmassá a koncertet. Az est háziasszonya ezúttal is Herencsár Viktória Artisjus- és Magyar Örökség Díjas, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett cimbalomművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a művészetek doktora, a Cimbalom Világszövetség elnöke, a Besztercebányai Művészeti Akadémia docense lesz. A gála programjában Liszt Ferenc Szerelmi álmok című műve mellett a közönség világzenei ízelítőt is kap, valamint Herencsár Viktória saját szerzeményeit is előadják.

A gálán fellép Horváth Anita (tibeti hangtálak) Magyarországról, Andrea Stračinová és Zuzana Stračinová (cimbalom), valamint a Rusin Čendeš Zenekar Szlovákiából és a svájci Johannes Fuchs (hackbrett -svájci cimbalom). A Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncerten a korábbi években vendégszerepeltek előadók Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Görögországból, Csehországból, Iránból, Ukrajnából, Moldáviából, Fehéroroszországból és Törökországból is.

A 2017-es Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncerten mutatja be Múlt és jelen - Cimbalomkoncertek kamarazenekarral című új cd-jének anyagát Herencsár Viktória. A műsorban 18. és 20. századi, valamint kortárs zeneművek szerepelnek, melyeket Paolo Salulini, Willy Grimm, Paul Huber és Kovács Mátyás komponált.
A lemezbemutatón közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar G. Horváth László vezetésével, valamint Kovács Gergely kürtön.

Az est védnökei Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Riz Levente, Rákosmente polgármestere.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata és képviselői, Budapesti Szlovák Intézet, Budapest Főváros XVII. Kerület Szlovák Nemzetiség Önkormányzata, Pásztor és Társai Kft, Music Fashion Kft., Vigyázó Sándor Művelődési Ház, Cimbalom Világszövetség.

Ízelítő a tavalyi koncertből: https://www.youtube.com/watch?v=B6iF638K1Co

https://www.facebook.com/events/2162694690427812
http://www.vigyazomh.hu/vigyazo-sandor-muvelodesi-haz

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: