2017. január 15., vasárnap

ARTista Café – január: Társművészetek a cirkuszban




Felföldi Anikót és Román Sándort is a hétfői ARTista Café vendégei közé várják. Az összművészeti kölcsönhatásokról beszélgetnek a Fővárosi Nagycirkusz műsoros, beszélgetős estjének, az ARTista Café legközelebbi, január 16-án, hétfőn este 18.00 órakor kezdődő alkalmán. 



Miként jelennek meg a rokon művészetek az artista világban?
Könnyű- és komolyzene, mozgásművészet, multimédia, irodalom, báb, fénytechnika, kidolgozott látványvilág. Egyre többféle elem társul a cirkuszművészet mellé. Világszerte mind inkább összetettebb műsorok, produkciók születnek, amelyek a nézők szinte minden érzékszervét egyszerre veszik igénybe. Avagy fordítva a társművészetek is szívesen szippantanak magukba, vonultatnak fel cirkuszi elemeket. Ezekről az egymásra hatásokról szól majd a beszélgetés hétfőn este.
Lassan két éve minden hónapban körbejárnak egy-egy cirkuszművészettel kapcsolatos témát egy műsoros pódiumest formájában a Fővárosi Nagycirkuszban.
Ez az ARTista Café. 

Állat és ember együttműködése a porondon, az artista életpályamodell, miként segíti a modern színpadtechnika az előadásokat, milyen hit vezérli az artistákat a pályájuk során? Csupa olyan téma, amiről mindenkinek van mondanivalója, akit kicsit is vonz ez a művészeti ág. A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai számára pedig kifejezetten fontos minél több nézetet meghallgatni most, amikor hamarosan új cirkuszművészeti központ épül.

Artisták és a cirkuszbarátok rendszeres találkozójává vált a havi program.
Az első - műsorszámokkal színesített - szerkesztett részben meghívott vendégekkel beszélgetnek a pódiumon, utána pedig kötetlenül folytatódik az este egy-egy csésze kávé és tea mellett. Számos neves artista, rangos művész, tudós és közéleti személyiség tisztelte már meg a programot jelenlétével és azzal, hogy megosztotta a gondolatait, ötleteit.

A január 16-ai estre elfogadta a szervezők meghívását:
- Vincze Tünde légtornász, artista - aki a cirkuszi műsorok mellett rendszeresen dolgozza ki és tanítja be színházi előadások és tévéműsorok levegőakrobatikáját, legutóbb képernyőn a Sztárban sztárban, illetve a Nemzeti Színház Szeszélyes nyár című előadásában.
- Csanádi Judit, díszlettervező, a Képzőművészeti Egyetem rektora
- Román Sándor, koreográfus, az ExperiDance társulat művészeti vezetője
- Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, akinek a pályáját végig kísérte a cirkusz és a varieté
- Bodnár Enikő, a Veszprémi Kabóca Bábszínház bábtervezője, a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadás káprázatos bábelefántjának megálmodója és Szántó Viktória bábdramaturg
- Pál Dániel Levente költő, az Atlantisz gyermekei, a Lúdas Matyi a cirkuszban és a Dima karácsonya című cirkuszi előadások dramaturgja
- Zséli Csilla jelmeztervező, a Fővárosi Nagycirkusz számos műsorának kosztümjeinek tervezője

A meghívott vendégekkel ezúttal is Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélget.
Műsorszámokkal lép fel Markó Fruzsina és Herczeg Dávid, a Baross Imre Artistaképző Iskola növendékei és Fábry Pál artista.

A program ingyenes, ugyanakkor a szervezők regisztrációt kérnek a csicsely.zoltan@maciva.hu e-mail címre.

Következő alkalmak:
Február 13. 18.00 - Helyünk Európa cirkuszi térképén
Március 27. 18.00 - Klasszikus és kortárs cirkusz egymás mellett élése

2017. január 16. 18:00
ARTista Café
Fővárosi Nagycirkusz

http://www.fnc.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: