2017. január 30., hétfő

Hogyan neveljük gyermekeinket biztonságos netezésre?




Akár tetszik a szülőknek, akár nem, a mai kor elvárásainak megfelelően a gyermek előbb-utóbb elkezdi használni az internetet. Ez azonban nem csak hasznos, hanem veszélyeket is rejt, mivel az online jelenlét után hagyunk magunk után olyan jeleket, amelyekből következtetni lehet tevékenységünkre. Vajon hogyan nevelhetjük gyermekeinket biztonságos internetezésre?



Manapság már szinte mindnyájunknak van digitális lábnyoma: azaz az online jelenlétünk után hagyunk magunk után olyan jeleket - például képeket, leveleket, videókat-, amelyekből következtetni lehet tevékenységünkre. De vajon tehetünk valamit az ellen, hogy gyermekeink kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a világháló-használat veszélyeinek? Az Apa Magazin következő számából ezen túl az is kiderül, hogyan taníthatjuk meg csemeténknek a biztonságos internetezés csínját-bínját.  

Képzeljük magunkat gyermekünk helyébe!
Az internetezésnek köszönhetően gyermekeink is kiszolgáltatottak: a nyugati országokban a kétévesnél fiatalabb kicsik több, mint négyötödének van már digitális lábnyoma. Mindez úgy lehetséges, hogy a lelkes kismamák már a csöppség magzati korában megosztják az elkészült ultrahang képeket, és ahogy cseperedik a gyermek, úgy kerülnek ki sorra a világhálóra az első fürdetések, az első lépések, és az első szülinapi zsúrok is. Ez vezet ahhoz a jelenséghez, amit az internetes szleng csak „digitális lúdtalpnak" nevez, vagyis a kiskorúak kéretlen lábnyomának. Ezért mielőtt bármit megosztunk az interneten gyermekünkről, fel kell tenni a kérdést: mi örülnénk, ha az adott tartalom rólunk szólna? Ugyanis a világháló nem felejt: lehet, hogy a két évesünk első szárnypróbálgatásai számunkra viccesek, később viszont a kamaszkorú gyermekünk számára ez rendkívül kínos lehet.

Legyenek szabályok!
Kicsi gyermekünket is már vezessük be az internetezés-világába: közösen böngésszük az életkorának megfelelő oldalakat - tanácsolja a szülőknek az Apa Magazin.  A nagyobbacskáknak pedig érdemes időkorlátot szabni és néha-néha ránézni a keresési előzményekre is. Amennyiben valamit meg szeretne mutatni nekünk, sose zárkózzunk el, de mindeközben hívjuk fel a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre is!

Mutassunk példát!
Ne várjunk el olyasmit gyermekünktől, amelyet magunk sem tartunk be: például ha 1-2 órára korlátozzuk csemeténk internet-hozzáférését, akkor úgy leszünk hitelesek, ha mi sem szörfölünk egész nap a világhálón. Csak akkor használjuk a lurkók jelenlétében az internetet, ha az tényleg szükséges, helyette inkább szervezzünk közös családi programokat!

Első a biztonság!
Érdemes végignézni a böngészőnk által kínált lehetséges beállításokat, ugyanis egy jó szűrőprogrammal nem csak a gyermekünket védhetjük meg olyan tartalmaktól, amit koránál fogva félreérthet, de kiküszöbölhetjük azt is, hogy adathalászat áldozata legyen. Az Apa Magazin szerint azonban a kémprogramok használatát érdemes mellőzni: csemeténknek éreznie kell, hogy bízunk benne! Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a gyermeket bármilyen zaklatás éri az interneten, azonnal forduljunk a rendőrség megfelelő szervéhez segítségért!

További tippeket az Apa Magazin január 26-án megjelent 2. számában olvashat!

http://www.apamagazin.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: