2017. január 3., kedd

2017. január 6-ától Átlátszó Hang 2017 Újzenei Fesztivál




Az idei program számos hangversenyből, családi és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozásból, előadásból, kiállításokból és filmvetítésből áll.

Egy bombatámadás elronthatja az ember étvágyát?
Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el?
Miért kezd hat európai zeneszerző a thivai női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni?
Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá?
Mit csinál majd egy sereg ember, ha oszcillátorokat forrasztott és kötött össze egy nagy meta-hangszerré?
Milyen „szórakoztató komolyzenét" ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez?
Hogy jön a képbe / hangba Karlheinz Stockhausen?
Miért veszi fel egy amerikai együttes egy citrusféle francia nevét?
Igaza van Arnold Schönbergnek, amikor azt mondja, hogy a művészet új művészetet, azaz addig meg nem ismert élményt jelent?
A válaszokat idén is az újzene legkiválóbb előadói és alkotói szállítják Budapestre a világ legkülönbözőbb sarkaiból: Görögországtól Észtországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Libanonig.
Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódóan a közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg, ezáltal is segítve a hozzáférést a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához.
A Budapest Music Center könyvtárában elrendezett olvasósarokban a fesztiválon elhangzó művek partitúráit tanulmányozhatják az érdeklődők.
Az első Átlátszó Hang Fesztivált 2013 januárjában a két kurátor Horváth Balázs és Gryllus Samu ötlete nyomán szervezte meg a Trafó, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Fuga - Budapesti Építészeti Központ. A kezdeményezéshez az elmúlt években számos szervező csatlakozott, a kezdetben négynapos fesztivál folyamatosan bővült. 
A fesztivál célja, hogy új módszerekkel bemutassa és ezáltal a közönséghez közelebb hozza a kortárs komolyzenét. Ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket juttatnak el a közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon, a szélesebb közönség számára kevésbé ismertek.
A fesztiválon fellép többek között az ARTéfacts Ensemble (GR), az Ensemble Pamplemousse (USA), Ittzés Gergely és Lévay Jenő, az Ensemble Phace (A), a Dark Flow Ensemble, Hudacsek László, a Neue Vocalsolisten Stuttgart (D), a THReNSeMBLe és még sokan mások.
A fesztivál elnevezése utal egyfelől a „látható hang" oximoronja által a fesztivál programban kiemelten jelen lévő újzenei színház, vizuális zene, hangszeres színházi műfajokkal, illetve más társművészetekkel való intenzív kapcsolatra, másfelől arra, hogy a szervezők szándéka szerint a közönség számára a kortárs zene világát "átláthatóan" tudják bemutatni, ezáltal beavatva a résztvevőket az általuk ismert újzenei nyelvbe.
A fesztivál szervezői:
Zeneakadémia, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Szimpla Kert, Müpa Budapest, MuPATh, JAZZAJ, Hermina Galéria, Gryllus KFT, FUGA - Budapesti Építészeti Központ, Central European University, Budapest Music Center, Auróra
A fesztivál együttműködő partnerei és támogatói:
Osztrák Kulturális Fórum, Onassis Cultural Center, University of Victoria, Nemzeti Kulturális Alap, Mid Atlantic Art Foundation, Magyarországi Észt Intézet, Goethe Intézet, Fővárosi Önkormányzat, Filharmónia Magyarország, Canada Council
2017. január 6-15.
Átlátszó Hang 2017 Újzenei Fesztivál
Hermina Galéria, Zeneakadémia, Trafó, CEU, Szimpla Kert, Müpa Budapest, Auróra, BMC, Fuga
https://www.facebook.com/atlatszohang
 

Nincsenek megjegyzések: