2017. január 25., szerda

Az állampolgár




Vranik Roland filmje a Mozinet forgalmazásában 2017. január 26-án kerül a mozikba. Vranik Roland új játékfilmje megrázó szerelmi- és menekülttörténet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit.

Az állampolgár radikálisan különbözik az eddigi menekültfilmektől, ez a film egy szerelmi dráma, amely két menekült egymás iránti szolidaritásán és egy szerelmen keresztül szembesít az önmagunkhoz való hűség, a befogadás, a szabad választás, a szabadság kérdéseivel. Vranik Roland rendező három éven át dolgozott a filmterven, alaposan körbejárta a menekült kérdést: szakértőkkel konzultált, alapítványokhoz járt, táborokba látogatott el, menekültekkel ismerkedett, a végeredmény azonban mégsem egy menekültfilm lett, hanem egy menekültekről szóló szerelmes film.

Vranik Roland Az állampolgár c. filmjének főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette a családját. Wilson már évek óta dolgozik biztonsági őrként Budapesten, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú tanárnő, Mari (Máhr Ági), segít neki, akivel egymásba szeretnek, Mari elhagyja a családját és a férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra talál, sikerül a vizsgája, úgy tűnik, hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban az életükbe Shirin (Arghavan Shekari), a gyönyörű, fiatal iráni bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson a Marival közös lakásukban bújtatja a lányt, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfinak döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Vranik Roland már első játékfilmjéért - Fekete kefe (2005) - elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje - Adás (2009) - nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik.

Az állampolgár (12)
magyar nagyjátékfilm
Rendező: Vranik Roland
Forgatókönyv: Szabó Iván, Vranik Roland
Operatőr: Juhász Imre
Zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián
Főszereplők: Dr. Cake-Baly Marcelo, Arghavan Shekari, Máhr Ágnes
Producer: Fehér Károly
Gyártó cég: Popfilm
Forgalmazó: Mozinet
12 éven aluliak számára nem ajánlott
Országos mozipremier: 2017. január 26.

Az állampolgár címszerepét Dr. Cake-Baly Marcelo alakítja, aki a rendszerváltás előtt, egy törzsi társadalomból, Bissau-Guineából, a polgárháború elől menekült Magyarországra. Az egyetem elvégzése után közgazdász lett, magyar nőt vett feleségül, családot alapított, ma forgalomirányítóként, villamosvezetőként dolgozik Budapesten.
Szerepe szerint az ötvenes évei végén járó afrikai Wilsont alakítja, aki politikai menekültként él Magyarországon. Évek óta biztonsági őrként dolgozik, és legfőbb célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, ehhez azonban le kell tennie az alkotmányos alapismeretek vizsgát, melyen folyamatosan megbukik.

Az állampolgár másik főszereplője Máhr Ágnes színésznő, aki 1979 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Az állampolgárban Marit, a magyar-történelem szakos tanárnőt játssza, aki segít felkészülni Wilsonnak az állampolgársági vizsgára. A vizsga a magyar állampolgároknak is nagyon nehéz lenne, bonyolult történelmi, vallási, kulturális és politikai kérdésekre kell felelni. Tanulás közben mély szerelem szövődik köztük, és Mari hatalmas döntést hoz, elhagyja családját és a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra talál, úgy tűnik, az állampolgársági vizsgája is sikerül, így hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Az állampolgár harmadik főszerepét játszó Arghavan Shekari pár évvel ezelőtt, Iránból érkezett Magyarországra. A gyönyörű, fiatal, perzsa divattervező ma óvónőként, jógaoktatóként dolgozik Budapesten. Dr. Cake-Baly Marcelo mellett neki is ez az első filmszerepe, ő épp a forgatás alatt kapta meg a magyar állampolgárságot.
A filmben Shirint, a tragikus helyzetben lévő menekült lányt alakítja, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a Marival közös lakásukban bújtatja Shirint, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfi választás elé kerül, döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

„Bár a történelemben Magyarország átjáróházként van elkönyvelve, az én életemben ide sehonnan nem jött senki. Párizs, London, Amszterdam tele vannak bevándorlókkal, különböző státuszú menekültekkel, de mi azonnal kikészültünk, amikor egyszer megtelt a Keleti. Egészen biztos voltam benne, hogy mi magyarok annyira borzalmasan előítéletesek vagyunk, hogy ezek a szerencsétlenek semmiképp nem szeretnének hosszú távon Magyarországon maradni. Ennek a szellemében interjúztam az utcán a szembejövő menekültekkel. Megállítottam őket a Blahán, a Keletiben, az Üllői úton a járdán, és akkor egyszer csak kiderült, hogy nem értik a sztrereotípiáimat a magyarokról. Hiába provokáltam őket, hogy így a skinheadek, úgy a verekedés, meg intolerancia, mindegyik azt válaszolta, hogy neki kifejezetten nagyon jók az itteni tapasztalatai, élményei és én tévedésben élek, mert a magyarok befogadó és roppant segítőkész emberek. Akkor aztán végleg eldőlt bennem, hogy erről a témáról szeretnék filmet készíteni." - idézi fel a kezdeteket Vranik Roland rendező. - „Míg egyénileg mi magyarok kedvesek és segítőkészek vagyunk, az állam nem tud együttműködni az idegenekkel, a bürokrácia hatalmas és kiismerhetetlen. Nincs hagyománya, hogy mit kéne kezdenünk egy menekülttel, vajon hogyan integráljuk a társadalomba, hiszen eddig soha nem csináltunk ilyet."

http://www.mozinet.hu
https://www.youtube.com/watch?v=2xftqaWyXT4
https://www.youtube.com/watch?v=PKdGIR0AMsc
https://www.facebook.com/azallampolgar/videos/649741888567855

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: