2017. január 28., szombat

Karneválok, múzeumok Itáliában - 2017 bebruárjában




A világ leghíresebb maszkos karneválját február 11-28. között tartják, ez az óriási Velencei Karnevál. Az egész város nagy reneszánsz maszkabállá változik. Mindenki - lakos vagy látogató - jelmezben nyüzsög az utcákon, tereken, hidakon a mindenhonnan felhangzó muzsikaszóra. Különlegesség a velencei csónakok felvonulása. A Szent Márk téren Mária ünnepének tiszteletére
még angyalt is röptetnek.
Aki szívesen nézi meg a többi olasz város karneválját, annak ajánljuk Viareggiót február 5,12,18, 26 és 28-án, Ivreában a piemonti történelmi karnevált február 11-én, Cataniában az Acirede Carnivalt, Pugliában a Putignano Karnevált, Fano és Cento karneváljait hasonló időpontokban. Senki nem fog unatkozni a színes, szórakoztató programokon!
Focimúzeum Milánóban
Az elegáns Viktor Emánuel Galériában, Milánó központjában nyitotta meg kapuit a Museo de Calcio. Több mint 150 tárgy és viadal helyszínének emlékeit, cipőket, mezeket, trófeákat állítottak ki. Láthatjuk a történelem leghíresebb futball-sztárjait és az újonnan alapított díjat, a Stringa d'orot, amelyet ezen túl évente adják át a legjobb játékosoknak.
Pompeji
12 évnyi felújítás után Pompeji új látványossága a Casa del Vettii. A becses régészeti műemlék ház az 1. században egy felszabadított rabszolga család tulajdona volt. Bájos falfestményeket, szobrokat, kutakat, belső kertet, konyhai edényeket tártak fel, amelyek az itt élők gazdagságáról tanúskodnak.
Circo Massimo Rómában
Hét évnyi restaurálás után adták át a közönségnek a híres római nagycirkuszt. A hozzá épített panoráma teraszról tekinthető meg az Imperial Fora - közel a Forum Romanumhoz és az egykori császári palotához.
A Vatikáni Múzeum
A nagyhírű múzeum vadonatúj, látogatóbarát website-tal gyarapodott: a www.museivaticani.va honlappal. Vezetett túrákat ajánl a Sixtusi Kápolna háromezer képével, valamint további négyezer mesterművel a Vatikáni Múzeumból. A website elérhető német, spanyol, francia, angol és olasz nyelven is.
Castelgandolfo, Pápai Palota
A 17. század óta a római pápák nyári rezidenciája Castelgandolfóban van. Két éve megnyitották a kerteket, de most az egész épület látogatható lett. A turisták számára nyitva áll a pápai hálószoba, a könyvtár, a dolgozószoba, a tárgyalóterem és a svájci gárda csarnoka is.
Szent Agáta Cataniában
A szicíliai Catania városa 2017. február 5. és 7. között ünnepli a város védőszentjének, Szent Agátának mártíromságát, majd ereklyéinek visszatérését augusztus 17-én. Látványos tűzijáték, körmenet és ételkóstoló standok várják a résztvevőket (www.festadisantagata.it).
Sanremói Dalfesztivál
 Liguria tengerparti városa, Sanremo 2017. február 7-11-ig ad otthont 1951 óta ismét a Sanremói Dalfesztiválnak. E napokon felbolydul a város és a világ az Aristo Színház körül, ahol a legjobb énekesek vetélkednek - kizárólag olasz szerzők dalaival. A zsűri és a hallgatóság egyformán szavazhat a legjobbra. A nyertes Olaszországot fogja képviselni az Eurovisio Dalversenyén.
Veronai szerelmesek
Február 11-14. között Verona főutcája a szerelmeseké. Hatalmas sorokban vonulnak fel a Valentin napi ünnepségre. Természetesen bemutatják Shakespeare Rómeó és Júliáját, lesznek még elő koncertek, ételkóstolók, kézműves helyi piac, mindenféle bemutatók is. Júlia házát külön belépődíjért mutogatják. 

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: