2014. április 28., hétfő

Szórakozás




A szórakozás fogalmát sajnos világszerte félreértik, vagy legalábbis félreértelmezik: mert ahelyett, hogy a szórakozást testileg és lelkileg is, az elveszett energiák pótlására és a kifáradt szervek pihentetésére használnánk fel, ennek rendszerint az ellenkezőjét követjük el. Ezért a szórakozás éppúgy hozzátartozzék a napi programhoz, mint a mindennapi munka.


Ennél azonban teljesen az egyéni kedvtelés és alkalmasság legyen az irányadó.
A szórakozásnak kettős célja van. A test pihentetése és a szellemi kikapcsolódás a mindennapi munka alól. A szórakozásnak ezek szerint játékosan könnyednek kell lennie, nem szabad olyan komolyan venni, amint ezt sokan csinálják. Ezért a szórakozások tekintetében is ajánlatos a mérséklet. Amennyiben tehát a szórakozás helyet kap a mindennapi időbeosztásban, úgy itt is jó a helyes mértéket szem előtt tartani.
A mindennapi szórakozást és szellemi pihenést legjobban valamely ártatlan passzió szolgálja. Ha ez a passzió sport, legyen tenisz, úszás, evezés, lovaglás, vagy golf; nyáron tánc, télen korcsolyázás, sí, vagy hocki. Egyiket sem szabad túlzottan gyakorolni.
A szórakoztató sportok általában a meleg évszakokban űzhetők. Különösen veszélyes a tavasz ideje, amikor a szervezet már némileg elszokott a szabad levegőn való mozgástól. Az első szép napon azután kirohannak az az emberek a szabadba és mindjárt első alkalommal ugyanannyit akarnak sportolni, mint a múlt szezonban. Az eredmény: a napokig tartó izomláz, nem beszélve a szív hirtelen és káros túlterheléséről. Különösen áll ez az egyik legnépszerűbb sportra, az úszásra. Az első szép napon az illető sietve beugrik a vízbe, kicsit bennmarad, utána kifekszik a napra, sütteti magát, visszamegy a vízbe, újra kijön a napra, és ezt napnyugtáig ismétli. A következmény: hólyagos, vörös, hámló bőr, gyakran napszúrás, néha a hirtelen lehűlés miatt influenza, vagy tüdőgyulladás. Ennek elkerülésére elsősorban a vízbemenés előtt kell napfürdőt venni. Első alkalommal csak öt percre. Utána menjünk be a vízbe, majd ha nem öltöztünk fel, üljünk árnyékba. A vízben se maradjunk addig, amíg kilel a hideg. Nem szabad a testtől hirtelen túl sok meleget elvonni.
Az itt elmondottak az összes sportokra vonatkoznak.
A szórakozásnak másik formája a passzív, amikor is testünk semmiféle energiát nem fejt ki. Nagyon sokan hangoztatják, hogy kedvenc sportjuk a kártya. Ezek azonban nem tudják, hogy kártyázás közben gyakran sokkal több energiát használnak el, mint a legmegerőltetőbb sportnál.
 Meg kell itt még említeni az úgynevezett könyvmolyokat, akik minden szabadidejüket olvasással töltik. Ha ez az alvással eltöltendő idő rovására megy, vagy megerőlteti a szemet, úgy az olvasás nem szórakozás, hanem az egészségre káros időtöltés. Itt sem szabad túlozni.
A sportok jótékony hatása tulajdonképpen elsősorban a szellemi kikapcsolódásban nyilvánul meg. Ezért egyiket sem szabad annyira túlzásba vinni, hogy határozott fáradtságérzet álljon be, mert akkor legalább is annyit ártunk magunknak, mint amennyit használunk; sokszor azonban még rosszabb a helyzet.

Írta Hatvany Lili írónő az 1986-ban, a cikk illusztrációjaként felhasznált Ételművészet - életművészet című könyvében

 

Nincsenek megjegyzések: