2014. április 5., szombat

A boldogság titka egyszerű




Két harvardi pszichológus bebizonyította, hogy a boldogság titka az, amit a keleti filozófiák már évezredek óta tanítanak. Mindenki megtanulhatja a módszert, bár sok gyakorlást igényel.

Matthew Killingsworth és Daniel Gilbert a Science-ben közölte a 2250 emberrel folytatott vizsgálatának eredményeit.  A pszichológusok egy iPhone-applikáció segítségével, az élmény-
mintavételezés módszerével tárták fel a kísérleti alanyok belső életét: napjában többször,bejósolhatatlan időközönként jelentkezett a telefonon keresztül a program, és az illetőknek mindig egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben a kutatók arra kérdeztek rá, hogy éppen mit csinálnak/mi jár a fejükben, és mennyire boldogok (1-től 100-ig terjedő skálán).

Ki a boldogabb vajon – teszi fel a kérdést a kutatásról beszámoló Scientific American cikk szerzője, az agykutató Jason Castro –, az épp egzotikus helyeket látogató világutazó, vagy aki otthon hever kényelmes foteljában és olvasgat? Az orvos érzi magát boldogabbnak vagy a festő, a takarítónő?

A harvardi csoport kutatásai szerint a boldogság egyáltalán nem attól függ, hogy mivel töltjük az időnket. A mentális jelenlét az, ami számít, azaz ha nem kóborolnak másfelé a gondolataink, hanem arra figyelünk, amit épp csinálunk – mindegy, hogy mosogatunk épp, ha közben maga a mosogatás jár a fejünkben, nagyobb eséllyel vagyunk boldogok, mintha finomat ennénk, de bármi máson gondolkodnánk közben.

Vagyis a boldogság titka csodálatosan egyszerű: figyelj arra, amit éppen csinálsz! A keleti filozófiák is azt állítják, hogy fókuszálni kell a gondolatainkat: jelen lenni a pillanatban. Megoldási módszert is ajánlanak, amivel kóborló agyunkat megedzhetjük, hogy arra figyeljen, amire mi akarjuk: az aktuális jelenre – ez a meditáció. Azonban, mint az agykutató is írja, a megoldás bár egyszerű, rendszeres és elszánt gyakorlást igényel.


 

Forrás: K.A. (medicalOnline)

Nincsenek megjegyzések: