2014. április 7., hétfő

Száznál is több költő az idei Versmaratonon




.
Idén több mint száz kortárs magyar költő olvassa fel verseit április 11-én, a költészet napja alkalmából szervezett negyedik Versmaratonon, amelynek most először a felső tagozatos és középiskolai diákok is részesei lehetnek.

A korábbi évekhez hasonlóan 12 órán keresztül, délelőtt 11-től este 11-ig váltják egymást a magyar költők a fővárosi Thália Színház Mikroszínpadán április 11-én, így ünnepelve a magyar költészet napját - mondta el Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója az MTI-nek.

A Magyar Napló Kiadó, a Magyar Rádió Zrt., a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Magyar Írószövetség közös rendezvénye Az év versei 2014 című antológia szerzőit invitálja a nagyközönség elé. A Magyar Napló Kiadó által gondozott kötet a tavalyi esztendő termésének legjavát gyűjtötte össze.

A rádió munkatársai által vezetett Versmaratonon óránként öt-öt költő szerepel verseivel a színpadon, köztük Juhász Ferenc, Iancu Laura, Tamás Menyhért vagy Ágh István. Korábban is előfordult, hogy egy-egy költő, például a határon túlról, nem tudott személyesen részt venni, ezért telefonon jelentkezett be, ez azonban a hangminőség miatt nem mindig bizonyult jó megoldásnak, így idén inkább előre rögzített Skype-üzenetekkel hidalják át a távolságot - ismertette a Magyar Rádió vezetője.

Ezúttal is elkészül majd a nap verse, amely úgy áll össze, hogy az elsőként felolvasó költő kezdősorához csatlakozva minden utána következő művész egy-egy sorral bővíti az alkotást, amelyből így a nap végére megszületik "egy szürreális vers".

Jónás István hangsúlyozta: a Magyar Rádióban a költészet napja kiemelt fontosságú esemény, és a Versmaratonnal is sokat foglalkoznak majd. Újdonság, hogy a Kossuth Rádió honlapján az egész rendezvényt élőben közvetítik, emellett a Belépő, A Hely és a Közelről című műsorok a nap folyamán többször is tudósítanak a helyszínről. Emellett megjelenik a program a rádió hírműsoraiban, és a rendezvény hetében az RTV Részletes címlapján is költők szerepelnek majd a lapban megjelenő hosszú interjúhoz kapcsolódva.

A köztévében a Kultikon és a Kívánságkosár foglalkozik az eseménnyel, a reggeli adás és a hírműsorok mellett.

A vezérigazgató az újdonságok között említette, hogy bármely felső tagozatos és középiskolás osztály bekapcsolódhat a Versmaratonba. Előre elküldött e-mailben vagy videoüzenetben kérdéseket tehetnek fel a költőknek, ezeket a színpadon ki is vetítik. A legérdekesebb kérdéseket feltevő osztályok dedikált versesköteteket kapnak és arra is lehetőségük nyílik, hogy személyesen találkozzanak az érintett művésszel. Az oktatási államtitkárság tájékoztatja az iskolákat a lehetőségről, így a diákoknak és tanáraiknak lesz idejük felkészülni.

A Versmaraton 45 perces blokkjait azonnal elérhetővé, letölthetővé teszik a honlapon, így attól kezdve akár egy egy tanórát is felépíthet a pedagógus az általa kiválasztott költő felolvasására. Emellett Az év versei 2014 antológia és a Versmaratonról készített DVD is megtalálható lesz minden iskolai könyvtárban - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Jónás István elmondta: a Versmaraton ötlete abban a meggyőződésben fogant, hogy a nagyközönség úgy tud közelebb kerülni a kortárs költészethez, ha személyesen hozzáférhetővé teszik a számára. Erre utal a rendezvény idei szlogenje is, a "Személyesen a vers". Úgy vélte, mostanra minden csatornát - a személyes megjelenést, a könyvet, a rádiót, a tévét és az internetet is - felhasználtak a cél érdekében, így már csak egy nyitott ember kell ahhoz, hogy a vers élménnyé váljon.

Megjegyezte: minden évben felajánlják a költőknek, hogy bármely, általuk kiválasztott versük felolvasását is rögzítik a színház stúdiójában, és az alkotók mindig szívesen járulnak hozzá a Magyar Rádió ily módon is gyarapodó archívumához.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a Kárpát-medence legnagyobb szabású költészet napi rendezvényének nevezte a Versmaratont, megjegyezve, hogy az írószövetség örömmel népszerűsíti a versünnepet. Elmondta, hogy a Magyar Napló Kiadó évek óta a költészet napjára időzítve adja ki Az év verseit. A kötet szokás szerint kapható lesz a Versmaratonon is, ahol rögtön dedikáltatni lehet a jelen lévő művészekkel.

Forrás: Hirado.hu

 

Nincsenek megjegyzések: