2014. április 12., szombat

Erdők-mezők tavaszi kincsei




Az elsőként előbújó, a tavasz eljövetelét hirdető zöldnövények a tél egyértelmű végét, az új élet kezdetét jelzik. „Ők” az erdők-mezők tavaszi kincsei.

 



Egy-egy mezei, erdei séta során begyűjthetjük azokat a vad- és fűszernövényeket, gyógynövényeket, amelyekből otthon különlegesen ízletes ételeket készíthetünk. Tavaszi fáradtsággal küzdő szervezetünk hálás lesz érte!

A legkorábban gyűjthető tavaszi növények sora igen sokszínű: salátaboglárka, gyermekláncfű, martilapu, zamatos turbolya, vadsóska, pásztortáska, vadhagyma-félék, medvehagyma, tyúkhúr, zsázsa, csalán, nagy és réti útifű, cickafark.

Valamennyi felhasználható a konyhában, készíthetünk belőlük leveseket, mártásokat, főzeléket, szendvicskrémeket, salátákat, ízesíthetünk lepényeket, házi kenyereket. Jól kombinálhatók vörös- és fokhagymával, fűszerekkel.

Érdekességek a „legfrissebb” tavaszi növényekről

Martilapu: kora tavasszal, még levéltelen állapotában virágzik. Teája légúti hurutok, köhögés, rekedtség ellen ajánlott. Friss virágai tavaszi salátákban, friss levelei csíkokra vágva, vajas kenyérre szórva fogyaszthatók.
Sokan használják tavaszi tisztítókúrák részeként.

Csalán: reumatikus, köszvényes panaszok kiegészítő kezelésére, tisztítókúra során teaként használják. Friss tavaszi leveleiből ízletes főzelék, leves, saláta készíthető.

Zamatos turbolya: magas illóolaj-tartalmú növény. Tartalmaz még keserű anyagokat, vasat, magnéziumot, A- és C-vitamint. Hatásos az érelmeszesedés megelőzésében, enyhe vízhajtó és légút tisztító hatással bír. Általában frissen, fűszernövényként használjuk.

Salátaboglárka: enyhe összehúzó és vérzéscsillapító hatású. A tavaszi tisztítókúrák kedvelt növénye. Friss leveleit tea vagy saláta formájában fogyasztjuk.
Bizonyos hatóanyagai gomba- és baktériumellenesek, így enyhébb fertőzések, bőrpanaszok kezelésénél is hatásos.

Pongyola pitypang (gyermekláncfű): leveleit tisztító, vízhajtó hatása miatt vesehomok, vesekő megelőzésére, hajtására alkalmazzák, de cukorbetegség kiegészítő kezelésénél is hasznos. Szárított gyökerével együtt része epe-májvédő teakeverékeknek. Tavaszi saláták, főzelékek kedvelt növénye, de bátran díszítsünk, ízesítsünk vele szendvicseket is.
Tyúkhúr: főzete és alkoholos kivonata vízhajtó és hurutoldó. Serkenti az epe- és veseműködést. Semleges íze miatt kedvelt salátanövény. A népi gyógyászat húslevesben főzve, tüdőbetegségek kezelésére használta.

Zsázsa: manapság gyógynövényként nem használjuk. A népi gyógyászat sebek, sérülések kezelésére, elfertőződés megakadályozására, belsőleg influenzaszerű, megfázásos betegségek, hasmenés kezelésére alkalmazta. A zsázsa fő hatóanyaga a csípős mustárolaj-glikozid, ennél fogva friss saláták, szendvicskrémek remek fűszere. Nagyon könnyen termeszthető cserépben, néhány nap alatt kibújnak a kis zöld növénykék.

Nagy és réti útifű: a modern fitoterápia az útifüveket felső légúti hurutos megbetegedések, toroktáji gyulladások kezelésére használja. Külsőleg a friss levelek nagyszerű sebgyógyítók baktériumellenes hatásuk miatt. A nagy és réti útifű zsenge levelei tavasszal saláták, főzelékek alapanyagaiként is szolgálnak.

Cickafark: az egyik legsokoldalúbban használható gyógynövény: nőgyógyászati panaszok, emésztőszervi problémák (epetermelést és epeelfolyást szabályoz, görcsoldó, étvágytalanságot megszüntet), sebgyógyítás elősegítésére használjuk. Tavasszal a növény zsenge, friss leveleit salátákba tehetjük.

Pásztortáska: a népi gyógyászat közismert vérzéscsillapítója. Friss sebek, horzsolások, fogínyvérzés megszüntetésére alkalmas. A modern fitoterápia sok vérzéssel és görcsökkel járó menstruációs problémák kezelésére használja. Tavaszi friss leveleit salátákba, főzelékekbe tesszük.

Nyírfa: talán kevéssé ismert, hogy a nyírfa kora tavaszi nedve igazi vitaminbomba. A fa megsebzett törzséből gyűjtjük. A törzset 4-5 cm mélyen megfúrjuk, kb. 1 cm-es átmérőjű fúró használata esetén egy egészséges fából napi 1-1,5 l nedv nyerhető, 8-10 napon át. A mennyiség függ a hőmérséklettől és a vízviszonyoktól. A nedvet a fejbőrbe dörzsölve megakadályozhatjuk a hajhullást és a korpásodást. A fa zsenge leveleit salátákba tehetjük.

TAVASZI RECEPTEK

A következő receptek nincsenek kőbe vésve. Mindenki saját ízlése szerint variálhatja a növényeket, fűszereket, egy a fontos: próbálják ki és rájönnek, milyen értékes, 


tápanyagokban gazdag, ízletes ételek készíthetők mezei és vadnövényekből.

Tavaszi fűszernövény saláta: vizitorma, százszorszép 

virága és levele, pongyolapitypang zsenge levelei, mezei sóska (vadsóska), galambbegy saláta – az öntet zúzott fokhagyma, kevés méz, borecet és olívaolaj.
Főzelék vadnövényekből: csalán, medvehagyma, libatop, tyúkhúr, paraj-libatop, tetszés szerinti arányban és mennyiségben. Megmossuk és apróra vágjuk. Felkockázott angolszalonnát, vöröshagymát és zúzott fokhagymát vajban megpárolunk és hozzáadjuk a zöldségeket. Kevés erőlevessel főzzük, végül tejföllel és tönkölybúzával behabarjuk, összeforraljuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Fűszernövényes leves ugyanezekből a hozzávalókból: az összesen 150 g apróra vágott és vajon megpárolt fűszernövényeket felöntjük kb. 1 liter zöldséglevessel. Tíz perc főzést követően összeturmixoljuk, majd 1 tojás sárgájával dúsított 1 pohár tejszínnel gazdagítjuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Fűszernövényes krém: két pohár tejfölt, 1 kefirt vagy joghurtot, 3 evőkanál olívaolajat, 1 apróra vágott mogyoróhagymát, kevés sót és frissen őrölt borsot simára keverünk.
Kb. 150 g növényt (medvehagyma, zsázsa, vadsóska, százszorszép levele és virága) vágjunk apróra és keverjük a krém alapba. Friss kenyérrel, pirítóssal, friss retekkel tálaljuk.

Fűszernövényes krém túróval: fél kilogramm túrót (vagy 1/4 kg juhtúrót és 1/4 kg tehéntúrót) kikeverünk annyi kefirrel vagy tejföllel, hogy jól keverhető legyen. Zúzott fokhagymát, ízlés szerint vadnövényeket, kevés pirospaprikát keverünk hozzá. A sokak által nem kedvelt vadsóskát is nyugodtan használják, íze kicsit kesernyés, mégis nagyon finom.

Kora tavaszi vitaminbomba: a megmosott fejes- vagy galambbegy salátát leveleire szedjük, apróra vágott hagymával, pirított mandulával megszórjuk. Felkarikázott narancsszeletekkel gazdagíthatjuk, megszórhatjuk petrezselyemmel, zsázsával, frissen szedett gyermekláncfűlevéllel.
Öntet: 1 pohár kefir vagy joghurt, 3 evőkanál ketchup, 2 evőkanál balzsamecet. Ízlés szerint 2 evőkanál olívaolajjal is gazdagíthatjuk.

Zöldmártás: három tojást keményre főzünk. Egy fej mogyoróhagymát megtisztítunk, és apróra vágunk. A zamatos turbolyát, bazsalikomot, kaprot, borágót, petrezselymet és tárkonyt 2 dl tejföllel és 1 dl tejszínnel, 2 főtt tojással és hagymával összeturmixoljuk, majd 4-5 evőkanál majonézzel, fehér borssal és pici mustárral ízesítjük. A mártást a megmaradt főtt tojással díszítjük.

A vad- és fűszernövényes receptekre pontos leírást adni lehetetlen. Ki-ki azokkal a vadnövényekkel gazdálkodjon, amelyeket biztonsággal fel- és megismer, valamint gyűjteni tud a lakókörnyezetében.

A bemutatott receptek ízlés és lehetőség szerint alakíthatók, bővíthetők. Aki a szolidabb ízeket kedveli, kevesebb vadnövényt használjon az ételek készítésekor. Az intenzívebb ízek kedvelői bátrabban fűszerezzenek, nyugodtabban keverjenek össze több növényt.

Írta: Horváth Adrien (A szerző fitoterapeuta.)
Forrás: Sokszínű Vidék


Nincsenek megjegyzések: