2018. január 11., csütörtök

XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál




.

2018 január 8-án, hétfőn, 16:00 órakor az artisták érkezésével elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkusz születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi 2018-as év nyitóeseménye.

Vörös szőnyegen vonultak be a világ legjobb artistái a Fővárosi Nagycirkuszba. A rendezvény sajtófala előtt fényképek és interjúk is készültek a cirkuszfesztivál résztvevőivel, akik ezen a héten a zsűri és a közönség előtt fognak tanúbizonyságot adni szakértelmükről. Az érkező artisták egy külön műsorral köszöntötték a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumának növendékei.
Délután megnyitották a 250 év cirkusz - 250 méter cirkuszművészeti kiállítást. A tárlat 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as első lépésektől egészen 2018-ig. A kiállítást dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg.
– A cirkusz nem csak a szórakoztatás, nem csak a szórakoztató iparon belül értelmezhető, hanem nagyon fontos társadalmi funkciója is van – nyilatkozta dr. Navracsics Tibor. – A cirkuszi előadások egyben üzennek valamit a közönségnek. Üzenik a befogadást, üzenik a toleranciát, egymás elfogadását, a teljesítmény értékelését.
Később bemutatták a Czeisler „Tihany” Ferenc életéről készült filmet, amelyet Vojtkó Ferenc rendezett. Az 52 perces film egy páratlan életutat mutatott be egy olyan emberről, akinek köszönhetően a magyar cirkuszművészet szerte a világon minőségnek számít. A filmbemutatót Halász János nyitotta meg, az NKA Felügyelőbizottság elnöke.
Az esti órákban az Egyenes labirintus című kortárs cirkuszi előadást tekinthették meg az érdeklődők a MACIVA Művésztelepen, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadáshoz Yonderboi Egyenes labirintus című zenei válogatása szolgált alapult. A műben Pilinszky János, Weöres Sándor, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Ady Endre és Shakespeare költeményei szólalnak meg, melyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő clownból. Az ő szemszögén keresztül kísérjük végig egy párkapcsolat stációit, a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig. Az előadás előtt köszöntőt mondott Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet főigazgatója.
2018 január 9-én, kedden, 19:00 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban az A-műsorral indul a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. Az eseményt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg. A rendezvény előtt artistaképzős növendékek lépnek fel.
Szerdán 19:00 órakor és csütörtökön 15:00 illetve 19:00 órakor a B műsort láthatják az érdeklődők, pénteken 15:00 órakor a fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-t, 22:00 órakor pedig egy éjszakába nyúló modern, összművészeti cirkuszi show-műsort, a Lyrical Circus Late-Night Show-t tekinthetik meg. Az A műsor újra szombaton 11:00 és 15:00 órakor látható a Fővárosi Nagycirkuszban, a díjátadó gálaműsor pedig vasárnap 19:00 órakor lesz.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: