2018. január 19., péntek

A leghasznosabb újévi fogadalommal az egészségünkért




.

Kezdjük az évet a halaszthatatlan szűrővizsgálatok beiktatásával! Az új esztendőt mindannyian lelkes fogadalmakkal köszöntjük: divatos fogyókúráról, rendszeres sportról, kevesebb költekezésről és több olvasásról álmodozunk, az elhatározások azonban hamar a feledés homályába vesznek.

Ha csak egyet tartanánk meg az ígéretek közül, az legyen saját egészségünk megőrzése, az eddig halogatott legfontosabb szűrővizsgálatok beiktatása. Kezdjük az évet felelősségteljesen, foglaljunk időpontot az alábbi, 1-2 évente elvégzendő vizsgálatokra!
A szűrővizsgálatokat a magyar lakosság nagy része hajlamos elodázni, az egészségünkkel általában már csak akkor foglalkozunk, amikor megtörtént a baj. Pedig a daganatos betegségek nagy része időben felismerve gyógyítható, ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen részt vegyünk az alábbi vizsgálatokon.
Nők számára évente javasolt a méhnyakrákszűrés elvégzése.
„A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség. Annak ellenére, hogy korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható, a citológiai vizsgálat elhanyagolása miatt még mindig évi 500 haláleset okozója. A szűrés mellett kérjünk nőgyógyászunktól emlő ultrahang vizsgálatot is, 40 éves kor felett pedig 1-2 évente mammográfia is szükséges az emlőrák ellenőrzésére” – figyelmeztet Dr. Horváth Rita, a Czeizel Intézet nőgyógyász szakorvosa. A férfiaknak családalapítás előtt legalább egyszer, 50 év felett pedig évi egy alkalommal érdemes urológushoz fordulniuk a hererák és a prosztatadaganat kiszűrése miatt.
A tüdőgümőkór és a tüdőrák megelőzése érdekében ne feledkezzünk meg az évente ajánlott mellkas röntgenvizsgálatról. A hasi –és kismedence ultrahang mellett elvégzett éves laborvizsgálat vér- és vizeletminta alapján ad képet belső szerveink állapotáról. A cukorbetegség és húgyúti fertőzések mellett veséink egészségéről is információt kaphatunk. „Mivel a vesék funkciójának romlása “némán”, tünetmentesen zajlik, ezért nagyon fontos a rendszeresen, évente történő laborvizsgálat. Ezzel még a tünetek kialakulása előtt kiszűrhető a vesebetegség” - mondja Dr. Bíró Kinga, a Czeizel Intézet nephrológus szakorvosa.
A szív-és érrendszeri betegségek felderítésére 40 év felett tanácsos az évi kardiológiai kivizsgálás, de háziorvosunktól fiatalabb korban, panasz nélkül is érdemes EKG-vizsgálatot kérni. A melanoma kialakulásának megakadályozásához minden télen vagy tavasszal keressünk fel bőrgyógyászt: évről évre egyre több ember szenved bőrrákban, pedig az időben felállított diagnózissal a káros sejtek könnyen eltávolíthatók.
https://czeizelintezet.hu
 

Nincsenek megjegyzések: