2018. január 15., hétfő

Nils Mönkemeyer brácsaművész koncert




.

Január 16-án Nils Mönkemeyer brácsaművész, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora lesz a Kelemen Kvartett vendége az Otthon a Zeneakadémián című koncertsorozat keretében.


A 185 esztendeje született Johannes Brahms kamaraműveit társítja vonósnégyesekkel a Kelemen Kvartett az Otthon a Zeneakadémián sorozat 2018-as koncertjein, izgalmas párhuzamokat állítva az elhangzó darabok között. Idei első, sorrendben immár harmadik koncertjüket Schubert c-moll vonósnégyes-tételével indítják, amely egy befejezetlenül maradt kompozíció nyitótételeként látott napvilágot. Beethoven kései a-moll vonósnégyese a kamarazenei repertoár egyik alapműve. Brahms G-dúr vonósötöse 1890-ben, egykori tanára, Eduard Marxsen, illetve több barátja elvesztése után készült. Az ötvenes évei végén járó zeneszerző eredetileg utolsó alkotásának, életműve egyfajta összefoglalásának szánta kamaraművét. Hangvételében azonban mégsem szomorú – sőt, könnyed dallamai miatt egyik zenekritikus barátja annak idején a „Brahms a Praterben” alcímet javasolta. A darab zárótételében még magyaros motívumok is feltűnnek.

A kvintett előadásában a Kelemen Kvartetthez Nils Mönkemeyer, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora csatlakozik. A brácsaművészt fiatal kora ellenére magasztaló jelzőkkel illeti a zenészvilág – hasonlóan a Kelemen Kvartetthez. Rövid idő alatt komoly nemzetközi ismertségre tett szert, amellyel hangszerét, a brácsát is a figyelem központjába állította. A Sony Classical exkluzív művészeként, számos kritikai elismerés és díj övezte zenei munkásságát az elmúlt években.

Az Otthon a Zeneakadémián további előadásaira jegyek online is kaphatók:
Nils Mönkemeyer és a Kelemen Kvartett – 2018. január 16.
Andreas Ottensamer és a Kelemen Kvartett – 2018. február 24.
Aleksandar Madžar és a Kelemen Kvartett – 2018. április 12.

A Kelemen Kvartett 2010-es megalakulása óta sikert sikerre halmoz: világszerte koncertezik, és számos tekintélyes nemzetközi díjat mondhat magáénak. Az együttes fellépett már a new york-i Carnegie Hallban, a bécsi Musikverein-ban, a Berlini Filharmóniában, és visszatérő vendége többek között a londoni Wigmore Hallnak, az amsterdami Concergebouw-nak és a velencei Teatro Fenice-nek is. Áprilisig tartó, öt részes koncertsorozatuk keretében a vonósnégyes formációban rejlő sokszínűséget kívánják a közönség elé tárni, sok más, izgalmas összeállítású mű megszólaltatása mellett.
Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László szorosan kötődik Alma Materéhez. Az Otthon a Zeneakadémián címmel megrendezett hangverseny-sorozathoz a legjobb hazai és külföldi szólisták közül válogatták vendégeiket.

http://zeneakademia.hu
 

Nincsenek megjegyzések: