2018. január 13., szombat

A világ legfoglalkoztatottabb csellistája újra a Zeneakadémián
.

Várdai István és barátai inspirálják majd egymást 2018. január 15-én, a Zeneakadémián, s megmutatják mi teszi a barátságot barátsággá. Várdai István mellett fellép Eldar Nebolsin (zongora), Lars-Anders Tomter (brácsa) és Alexandra Conunova (hegedű). A különleges este műsorában szerepel Ligeti, Dohnányi, Chopin és Mozart egy-egy műve.


Tavaly 32 ezer komolyzenei koncertet listázott a Bachtrack, a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa. A Bachtrack a karmesterek, zongoristák, csellisták és hegedűsök között vizsgálta meg, hogy kik a világ legfoglalkoztatottabb művészei. A csellisták között Várdai István győzött.

„Egy koncertprogram kialakításánál mindig próbálom figyelembe venni, hogy az előadott művek és az előadók jól passzoljanak, az egymás közötti kémia működjön. A Chopin-szonáta a szerző egyik kései műve, a csellóirodalom igazi gyöngyszeme, és Eldar Nebolsinnal már régóta szerettem volna duózni. Bár Chopin elsősorban zongorára komponált, ebben a darabjában a cselló is óriási feladatot kap. A koncert két kortárs magyar művel folytatódik, majd a műsort Mozart g-moll zongoranégyesével fejezzük be – a 20. századtól visszatérve a klasszika letisztult zsenialitásához. Nekünk, világjáró művészeknek, ezek a koncertek az együttjátszás öröme mellett jó lehetőséget jelentenek a találkozásra, a baráti kapcsolatok ápolására. Annak ellenére, hogy különböző korosztályból származunk, mindenki nagyon üdítő és energikus személyiség. Ez majd a koncerten is látható lesz.” – nyilatkozta Várdai István.

A művész 30 évesen már egyértelműen a világ egyik legkeresettebb csellistájának számít, amit mi sem igazol jobban, hogy ő az első, aki a Genfi Nemzetközi Csellóverseny mellett megnyerte a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyt is. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban.
Azóta fellépett a világ legrangosabb koncerttermeiben, többek között Londonban, Párizsban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Moszkvában és Tokióban. 2009-ben Junior Prima díjat kapott, 2012-ben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t, 2015-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2015-től a pécsi Kodály Központ rezidens művésze. Várdai István 2016 decemberében vette át az 1673-ban készült Stradivari-csellóját, amelyet a közelmúltban egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától.

Műsor
Ligeti György: Szonáta szóló csellóra
  1. Chopin: g-moll szonáta csellóra és zongorára, Op.65
Dohnányi: C-dúr szerenád, Op.10
  1. A. Mozart: g-moll zongoranégyes, K.478

Előadók
Várdai István – cselló
Eldar Nebolsin – zongora
Lars-Anders Tomter – brácsa
Alexandra Conunova - hegedű

  1. január 15. (hétfő), 19:30
Várdai István és barátai
Zeneakadémia - Nagyterem

www.filharmonia.hu
 

Nincsenek megjegyzések: