2018. január 23., kedd

4 tipp az örömteli téli túrák érdekében





.


.

Látványosan csökken a kirándulni indulók száma a téli időszakban a nyári hónapokhoz képest Magyarországon, pedig a túrázás minden évszakban lenyűgöző élmény, hiszen a természet mindig egy másik arcát mutatja. A legtöbb természetjárót a hideg időjárás tartja vissza a hosszabb rövidebb kirándulásoktól annak ellenére, hogy néhány egyszerű, az öltözetre vonatkozó trükkel télen is bárki kiválóan érezheti magát a természetben. 


  1. Funkcionális, réteges öltözet
A kényelmes téli túrákhoz érdemes három réteggel készülnünk az egyik legismertebb svéd túrafelszerelés-gyártó, az 50 éves múltra visszatekintő Fjällräven szerint. Alulra egy olyan aláöltözetet javasol, amely védi bőrünket a hideg ellen, és tökéletesen vezeti el a nedvességet. Ha erre egy olyan meleg, de könnyű súlyának köszönhetően maximális mozgásszabadságot biztosító szigetelőréteget veszünk, mint a női és férfi verzióban is kapható Fjällräven Keb Touring Down Jacket pehelykabát, garantált, hogy a leghidegebb időben is öröm lesz a túrázás. Szeles, esős idő esetén mindenképpen érdemes egy harmadik, külső réteggel is készülnünk, egy olyan héjkabáttal, amely rossz idő esetén is véd minket és ruházatunkat az időjárás viszontagságaitól.

  1. Egy pár kesztyű sosem elég
A réteges öltözködés nem csak a nagyobb ruhadarabokra vonatkozik, kesztyűből sem árt legalább két párat magunkra húzni, egy vékonyabbat alulra és egy melegebbet felülre. Utóbbit érdemes például madzag vagy pántok segítségével a kabáthoz rögzíteni, így biztosan nem hagyjuk el, ha útközben nincs rá szükség. Ha mégis eltűnne, akár egy vastag zoknival is helyettesíthető, így biztosan nem fagynak át kezeink.

  1. Felejtsd el a pamut zoknit!
A puha, meleg pamut holmik csábítóak lehetnek a téli hidegben, de csak külső rétegként viseljük őket túrázáskor! A pamutból készült ruhadarabok magukba szívják a nedvességet, így érdemes a bőrfelszíntől minél távolabb tartani a téli kirándulások alkalmával. A gyapjú, vagy jó minőségű szintetikus anyagból készült zokni praktikus választás lehet, érdemes ezekből mindig többet vinni magunkkal. Pihenés közben nem árt cserélni őket, hogy a láb mindig száraz maradjon.

  1. A zseb nem csak dísz
Minél jobban használjuk ki a zsebeinket! Azokat a felszereléseket, amelyeket gyakran használunk túra közben, például térképünket, érdemes a könnyen elérhető zsebekbe pakolni, hogy ne kelljen mindig megállni, ha éppen ezekre van szükségünk. A táskánk aljára pakoljuk azokat a holmikat, amelyek gyaloglás közben biztosan nem kellenek, többnapos túra esetén például a hálózsákot. A nehezebb darabokat javasolt a hátunkhoz minél közelebb helyezni, hogy mozgáskoordinációnkat ne akadályozzák.

https://www.fjallraven.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: