2018. január 18., csütörtök

Sokszínű ZsÖK programok a magyar kultúra napján





.

Az ország legnagyobb kulturális holdingja, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. egész évben változatos programokat kínál, a magyar kultúra napján pedig igazi csemegékkel várja a látogatókat.


Összesen a ZsÖK helyszínein a tavalyi évben 2640 esemény zajlott, amit nem lehetne pusztán feladatként megoldani; ez számunkra valódi küldetés. Pont ez az elhivatottság az, ami nélkül nem lehetne autentikusan részt venni a kultúra terjesztésében – mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. 

A magyar kultúra napján ajándék tárlatvezetésekkel, valamint két különleges programmal várják a látogatókat. Ezek közül az egyik elsősorban a gyerekeknek szól, hiszen kiemelten fontos a minőségi kultúrára való nyitottság megteremtése már fiatal korban, míg a másik program egyfajta tisztelgés nemzetünk egyik legnagyobb költője, a 200 éve született Arany János előtt.

A magyar kultúra napja alkalmából január 21-én a látogatók ajándék idegenvezetés keretében közelebbről is megismerhetik a legkedveltebb látnivalókat. A Zsolnay Negyedben 11 órakor indul A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény felfedező sétája, 14 órakor pedig a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás tekinthető meg vezetéssel. A Cella Septichora Látogatóközpontot és az Ókeresztény Mauzóleumot 11 órától mutatják be az idegenvezetők. A programokon az adott helyszínre érvényes jeggyel lehet részt venni, a tárlatvezetés ezúttal ingyenes, a ZsÖK ajándéka a látogatóknak.

Január 22-én 14 órakor kezdődik a Házhoz megy a Zenede című előadás a Zsolnay Negyed E78-as koncerttermében.
Célja, hogy bemutassa az általános iskolás és középiskolás diákoknak a könnyűzene fejlődését az 1920-as évektől napjainkig. Az országjáró turné a Nemzeti Kulturális Alap szakmai, illetve anyagi támogatásával jön létre. Az elmúlt három évben 45 településen 115 előadás valósult meg, amin közel 20000 gyermek vehetett részt. Bordás Józsefnek, a zenei misszió vezetőjének célja a felnövekvő generáció számára ablakot nyitni a zene sokszínűségére, és ösztönözni a gyermekeket a hangszeren való tanulásra az élőzene és a play-back-mentes muzsikálás reményében. Az előadásban közreműködik Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, dobművész; Farkas Zsolt, az Ének iskolája című műsor nyertese; Balogh Roland, Príma-díjas gitárművész, Balogh Zoltán, Ablakos Lakatos Állami ösztöndíjas zongoraművész, illetve Fonyó Sebastián és Farkas Ágnes táncművészek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a kacsanyi.eva@zsn.hu e-mail címen lehet megtenni.

Ugyancsak az E78-as koncertteremben látható este 19 órától az Arany 200 lemezbemutató verses koncert.
Az előadás 12 tagú nagyzenekar, 2 színművész, és 2 balett táncművész közreműködésével jön létre. A hangszeres kiosztásban a klasszikus zenei hangzás és a mai populáris filmzenei hatások egyaránt érvényesülnek. A zongora, nagybőgő, dob mellett vonósnégyes és dallamjátszó ütőhangszerek (üstdobok, vibrafon, marimba, csőharangjáték) szólalnak meg. Az előadáson dobokon játszik Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a mű szerzője, és közreműködik Borbély Mihály Kossuth-díjas művész, aki tárogatón és csángó furulyán játszik.
Az előadás egy nyolcvan perces utazás a múltból a jelenbe hazánk nagy költője, Arany János versein keresztül Bordás József nagyzenekari művével interpretálva.

Az Arany 200 országos lemezbemutató koncert Magyarország Köztársasági Elnöke által vezetett Arany-év Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

http://www.pecsprogram.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: