2018. január 19., péntek

Január 20-án Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken



.

Újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. 


„A borvidék szolgáltatói egész éven át nyitva tartanak, hiszen csak így lehet vendégeket csábítani a desztinációba, ezt szolgálja az idén már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsonyi Borbarangolás –„Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében” elnevezésű program” – mondta Illés Zoltán, az Egyesület elnöke.

A rendezvénysorozat nemcsak a vendégek körében lett egyre népszerűbb évről-évre, hiszen a kezdeti 10 pince helyett az idei évben már 19 csatlakozott a programhoz. Az egész éves nyitva tartásnak és a bővülő szolgáltatásoknak, programlehetőségeknek köszönhetően a desztinációba érkező vendégek száma az elmúlt években a fürdőszezonon kívüli időszakban mintegy ötödével növekedett, és a borvacsorákat a legtöbb vendég már éjszakai szállással is összeköti. A fő cél, hogy a térség nevezetességeire, kincseire, a borra építve télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke.

A Borbarangolás első helyszíne január 20-án az Istvándy Borműhely.
Badacsony, Római út 155.
A badacsonyi borászok 2018. január 20 és június 9. között, szombat esténként bemutatják a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes programokkal tesznek még felejthetetlenebbé.
„2018-as évben a Borbarangolást a Vince-nap jegyében ünnepeljük az Istvándy család badacsonyi Borműhelyében. Ezt az estét a vidámságnak, az életörömnek, és a badacsonyi szőlővesszőnek szenteljük. Mi a zenét, finom borokat és az ízletes saját mangalica étkeinket biztosítjuk. Neked csak a barátokat kell magaddal hoznod. Az este sztár vendége a világlátott Szürkebarát. Mert a JÓ-BOR sosem elég!”
Menű:
Kezes-Lábas Mangalica vacsi, azaz a disznótor kicsit újragondolva
Előétel: Mangalica vérpuding hájas tésztával, tüdős palacsintával
Főétel: Szent Mangalica Háromság tarlórépás smoothie-val (hurka, kolbász, mangalica szűz)
Desszert: Gesztenyés aranygaluska borsodóval
Borok:
HUNCUTKA gyöngyözőbor
BIZSERGÉS 2017
Szürkebarát I. - ÜDVÖSKE 2017
Szürkebarát II. 2017
Szürkebarát III. 2017
KÉKDERŰ 2016
GOLGOTA 2017
Program: Vince-napi szőlővessző szedés, borillat felismés
www.istvandy.hu

A borvidék szolgáltatóit tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek közel 200 tagja van: szállásadók, borászok, éttermek, vállalkozók és más idegenforgalmi szolgáltatók, valamint a desztináció önkormányzatai (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy), akik felismerték, hogy összefogással hatékonyabbak lehetnek. A több, mint 10 éves  együttgondolkodás és együttműködés „kézzel fogható” eredményei közé tartozik a Badacsony New Yorkban exkluzív kóstoló április 14-én a patinás New York Kávéházban, a borvidék három meghatározó borfajtáját,  játékos és izgalmas formában  középpontba állító Bortriatlon, melynek állomásai: a Szürkebarát Túra május 12-13-án, a Kéknyelű Virágzás június 2-3-án, és a Rizling Vakáció október 13-14-én. Május 20-án, Pünkösd vasárnap újra várják a szerelmes párokat a Rózsakőhöz a hagyományos Pünkösdi eljegyzésre, mely felejthetetlen élményt nyújt nemcsak a pároknak. Az együttgondolkodás és összefogás legragyogóbb példája, az Egyesület által működtetett Badacsonyi Régiójáró busz is újra közlekedik tavasztól, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővülő menetrenddel: szeretnék minden hétvégén elérhetővé tenni a szolgáltatást.

Az Egyesület több éve várja szakvezetéses túrákkal is a vendégeket, idén április elsején holdfénytúrával indul a túraszezon és szinte minden hétvégére jut egy-egy különleges túra, egészen december 1-jéig. Az Egyesületi programokon felül a desztináció tagönkormányzatai is izgalmas és érdekes programokkal várják a vendégeket: Badacsonytomajon a Hetedhét Badacsony rendezvénysorozat felöleli az egész évet, Badacsonyörsön a teljesen megújult és különleges örökzöld fagyűjteményéről híres Folly Arborétum az év minden napján nyitva tart. Szigligeten a strandon novemberben megnyílt a szaunaház és a műjégpálya a téli szezon kínálatának bővítése érdekében, de természetesen egész évben programok sora követi egymást a Várban is. Badacsonytördemicen az Ökoturisztikai Látogatóközpont folyamatosan nyitva tart, a kiállítások mellett egyedi színfolt a kínálatban a vízi túrák és a az új vízi tanösvény.

A Badacsony Régió ízeit májustól októberig a Látogatóközpont mellett működő Lábdi Piacon kóstolhatják meg a vendégek. Igazi családi program állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és mezítlábas ösvénnyel. Ábrahámhegyen január 27-én Hagyományőrző falusi disznóöléssel indul az év, de emellett még számos izgalmas rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A naptárba mindenképpen érdemes feljegyezni a híres-neves Ábrahámhegyi Bornapokat (augusztus 01-05.), illetve a vidám szüreti mulatságot, a Murcifesztivált (szeptember 28-30.).

További érdekességek és aktuális információk találhatók az Egyesület weboldalán, illetve Facebook oldalaikon. (Borbarangolás Badacsonyban; Badacsony Régió Tourinform).

www.badacsony.com
https://www.facebook.com/borbarangolas
https://www.facebook.com/badacsony.regio.tourinform

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: