2018. január 2., kedd

Spandau




.
 
Berlin III. kerülete Spandau, a Havel folyó partján, nevezetessége a citadella, valójában börtönnek építették, de évszázadokig csak idegenforgalmi látványosságként funkcionált. Ha valaki városnéző buszra száll Berlinben, okvetlenül eléri. Hölgyeim és uraim, önök Spandau börtönét látják, a világ egyetlen fegyintézetét, amelynek csak egy lakója volt 42 évig. Itt raboskodott egy háborús bűnös 1945 és 1987 között, bizonyos Rudolf Hess.

   Ki is volt ő? Adolf Hitler odaadó híve és teljhatalmú helyettese.. Segédkezett a Mein Kampf megírásában, az úgynevezett faji törvények kidolgozásában, kezdeményezte a koncentrációs táborok építését, ő találta ki a Heil Hitler! köszöntést és a Führer elnevezést is.
  1. május 10-én olyasmi történt, amely megdöbbentette a világot. Hess maga vezette repülőgépén Nagy Britanniába repült, hogy a két ország közötti megnemtámadási szerződésről tárgyaljon, s elérje azt, hogy a britek a németekkel közösen üzenjenek hadat a Szovjetuniónak. Amikor Hitler megtudta az eseményt, Hesst őrültnek nevezte.
   Padig nem volt őrült, tökéletesen beszélt angolul, nagyon is tájékozott volt az angol bel-és külpolitikában. Tudta, hogy a Federation of British Indrustries (angol gyáriparosok szövetsége) Düsseldorfban a német nagyiparosokkal tárgyalt az együttműködésről. Ismerte Sir Oswald Mosleyt, a Brit Fasiszták Egyesületének elnökét és más, a nemzeti szocializmus eszméjével rokonszenvező angol politikusokat. Csak Churchill elszántságát nem ismerte. Miután kikerült a kórházból (a landolásnál eltörte a bokáját) egyszerűen a Towerbe csukatta tiltott határátlépésért.
   1945-ben a nürnbergi perben békeellenes bűncselekmények, népirtásban való közreműködés, valamint agresszív háború kitervelése és előkészítése  vádpontokban találták bűnösnek és életfogytig tartó börtönre ítélték. A nürnbergi börtönbe megérkezve bevezették annak parancsnokához, Burton C. Andrus ezredeshez, aki a helyi szabályokat adta tudtára. Hess jelezte, hogy nincs szüksége tolmácsolásra, mert anyanyelvi szinten beszél angolul. Andrus erről nem vett tudomást és továbbra is kizárólag tolmács útján volt hajlandó értekezni vele.
   1987-ben Wunsiedelben temették a családi sírboltba, ami neonáci szervezetek zarándokhelye lett. 2011-ben a helyi evangélikus egyházközség úgy döntött, nem hosszabbítja meg a sírhely lejáró szerződését. Hess testét exhumálták, elhamvasztották, hamvait a tengerbe szórták.
   Rudolf Hess volt az egyetlen vádlott, aki az utolsó jogán azt mondta: „Ich bereue nichts”, azaz „Nem bántam meg semmit”.   

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: